Защо повечето сайтове на печатници не работят?

5493
Защо повечето сайтове на печатници не работят?

Никой не ме е намерил през сайта. Нямам нито една поръчка от сайта. Огромни фабрики имат сайт само с една снимка и телефон. Спрете с тези глупости!

 

rabotno mqsto
SAMSUNG TECHWIN DIGIMAX-410

Вероятно сте чували всичко това от печатници и рекламни производители в бранша. Ако си говорите с търговци, техните виждания се простират до една или две крачки напред – трябва да има уебсайт и в него да има всички машини, Също е въпрос на имидж, когато някой се запознае с теб – първо гледа сайта ти. Толкова за онлайн присъствието.

Има един общ белег на всички сайтове, които разглеждам напоследък – те не дават никаква полезна информация за клиента. Всички те са обърнати към себе си – чакайте сега да видите ние колко сме големи и сериозни.

Обикновено сайтовете на печатници и рекламни производители са два типа:
– платени са малко пари на някой студент или син на приятели, който разбира разните неща в Интернет и е сложена една фирмена брошура.
– платени са наистина добри пари, за да могат компаниите да си сложат историята на челна страница и да си покажат всички машини, с които разполагат.

(Има и малко добри примери, но те са по-скоро изключение.)

Винаги, когато разглеждам тези сайтове се чудя дали една пекарна ви показва машините, с които бърка тестото?

Не, вие искате ароматен, вкусен и топъл хляб. Не ви пука къде и как е направен хлябът, нито се интересувате колко голяма инвестиция е направил хлебарят в базата си. Колкото и да му се иска да ви се похвали.

Същото е, ако купувате кола – интересувате ли се как точно е произведена колата ви и търсите ли информация за поточната линия? Да, може би понякога от чисто любопитство.
Но искате да видите всички модели автомобили на марката, да разгледате продукта с всичките му спецификации и най-важното – да видите базовите цени и да се ориентирате за модела, който можете да си позволите.

Продукти или услуги?

Разбира се, повечето печатници казват, че са в услугите и е невъзможно да се покаже един продукт с фиксирана цена. Това е дълъг производствен процес, докато стигнеш до един продукт, който да предложиш. Затова печатниците рядко показват продукти и се фокусират в описание на услугите със снимки на машините в базата (в добрия случай) или снимки от имидж банки (в лошия случай).

Да се върнем в началото – какво го интересува клиентът? – вашите машини и чисто производствено хале или това, което сте произвели? Иска да види, че имате произведени продукти, близки или същите като тези, които той търси.

Мислите си, че нямате какво да покажете? Дори да отделите време, за да показвате всички прашасали из офиса ви мостри и да разкажете за тях, ще имате много повече полза.

Ако не ви се вярва, помислете как продавате, когато клиентът дойде в офиса ви.

За какво е дошъл клиентът при вас? – за да изслуша дълга тирада, че сте 20 години на пазара и имате инвестиции за над 5 милиона лева или за да си поръча нещо конкретно?

Какъв проблем има клиентът в този случай? – трябва да отпечата нещо и някой да му каже какво трябва да направи, за да се реализира идеята му – избрал ли е правилен материал, ще станат ли нещата в срок, цената устройва ли го?

Иска ли да знае клиентът колко сте надеждни? – да, разбира се. Като се фокусирате върху неговите нужди в момента, а не му разказвате какви големи машини имате и как сте почнали едно време и сте стигнали дотук.

Същото е, когато имате уебсайт. Клиентът не се интересува от вас. Той се интересува от себе си. И вашият сайт е мястото, на което да го накарате да прояви интерес и да ви потърси. Толкова. Не да поръча (не говорим за web-to-print портал), а да намери информация, че предлагате точно това, от което има нужда. Или сте правили нещо, което той иска и можете да го направите като специално решение за неговата компания.

Да, това е работа на маркетинг отдела ви, който може би нямате. Или трябва да платите на външна компания – бюджет, който може би не знаете дали си струва.

И да, направата на уеб сайт е само първата стъпка. Защото след това има много работа по това тази информация да стигне до потенциалните ви клиенти.

Но когато си кажете: „Не ми е дошъл един клиент от сайта.“, знайте, че не интернет не работи като канал, а че има набор от техники, които да го накарат да заработи за вас. И те са задължителни.

 

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.