Издаване и печат на книги по поръчка – добрият пример на Lulu

3786
Издаване и печат на книги по поръчка – добрият пример на Lulu

lulu

Как ви звучи идеята да напишете книга, след което да започнете да я продавате на световния пазар без първоначална инвестиция? Всъщност възможно е, при това не от вчера. Платформа за самопубликуване се предлага от Lulu още от 2002 година, като от нея са се възползвали автори на почти 2 милиона публикации от над 225 страни. Услугата е подходяща за публикуване на различни типове материали – художествена и професионална литература, обучителни материали, албуми с произведения на различни артисти и други.

Чрез платформата могат да се подготвят печатни или електронни книги, като за първите може да се избира между различни методи за изработка, размер, цветност, брой страници, довършителни процеси и други параметри. В реално време при избирането на параметрите се визуализира цената за изработка, след което може да бъде изтеглен макет за създаване на книгата или работа по нея в самата платформа онлайн. В системата могат да бъдат качвани файлове с разширения pdf, doc, jpg или png, от които автоматично да се генерира книга за печат. При кориците също може да се използва създадена от автора или да се избере от каталозите в платформата, съдържащи стотици опции.

След създаване на книгата тя може да бъде продавана в самата платформа, където авторът получава сума от всяка продажба. Собствениците на платформата отговарят за производството и доставката като за целта удържат цената за тези услуги, както и комисионна върху печалбата (20% за печатни и 18% за електронни книги). Важното е, че авторът сам определя цената, на която иска да продава своето произведение. Печалбите се изплащат на месечна база, в случай, че надвишават 20$. Част от предлаганите книжни формати могат да се предлагат и при различни доставчици като Amazon например. В този случай е необходимо издаване на ISBN номер, което отново се прави от Lulu, в случай, че авторът не разполага с такъв. Също така е необходимо да бъде поръчана мостра за одобрение, преди пускането в продажба.

На сайта на платформата могат да бъдат намерени също така много полезни и безплатни ресурси, насочени към всеки, който иска да публикува своите книги.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.lulu.com

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/