Ръководство за инвестиции в дигиталния печат на етикети – част първа

2751
Ръководство за инвестиции в дигиталния печат на етикети – част първа

„Инвестицията в дигитален печат е инвестиция в растеж и рентабилност – част първа.“ Ръководство за печатници и производители на листови етикети, които търсят нови възможности за дигиталното им отпечатване. Автор е Майкъл Феърли, ръководството е изготвено за Konica Minolta и ви го представяме в две части.

white paper

За автора
Наричан „Гуруто на етикетите”, Майкъл Феърли от 35 години пише и говори за етикетите и тяхната значимост. Той е основател и издател на сп. Labels & Labeling. Като уважаван консултант Майкъл Феърли изготвя маркетингови и технически изследвания, води обучения и уъркшопи и разработва стратегии за водещи компании в печатната индустрия.

Майкъл Феърли

Резюме
Светът на етикетите е един от най-бързо развиващите се и променящи се сектори в печатната индустрия, като за последните 3 десетилетия годишният ръст надхвърля темповете на растеж на брутния вътрешен продукт. До голяма степен това се дължи на самозалепващите се етикети. Те видоизмениха същността и приложението на етикетите и са в основата на постоянната еволюция и на бързия растеж на този сегмент. Това е процес, който наблюдаваме и в ежедневието си.

За по-малко от 35 години, от по-маловажен фактор  самозалепващите се етикети се превърнаха в доминанта на развитите пазари на етикети от цял свят и се доближават до същата позиция при голяма част от развиващите се пазари.

Дигитализирането на печата и налагането на самозалепващите етикети промениха начина, по който се изготвя дизайнът на етикетите, промениха производството и употребата им, приложението им в маркетинга, проследяването им  и защитата на търговската марка като цяло. Доказателство за това са инсталираните до 2015 г. над 3000 машини/преси за дигитален печат в областта на самозалепващите се етикети. Това предлага на търговците реклама на продуктите им по начин, непознат до този момент. Иновациите в сферите на дигиталния печат, творческата работа, предпечатната подготовка, цветовия мениджмънт и front-end технологиите, в комбинация с повечето знания за управление на печатните процеси, допринасят за бързото развитие на цифровия печат на етикети.

Днес общата стойност на дигитално отпечатаните етикети е по-висока от единичната цена за печат.

По данни на индустрията макар цифрово отпечатаните етикети като обем да са по-малко от 5% от всички самозалепващи се етикети, то като стойност те отговарят за 15% или повече от всички други печатни услуги.

Няма съмнение, че дигиталната технология ще бъде съществен и бързо развиващ се фактор, определящ бъдещето на етикетната индустрия. Успехът най-вероятно ще принадлежи на тези производители на етикети, които се вслушват в променящите се цифрови изисквания на пазара и инвестират разумно с мисъл за бъдещето.

Да разбереш света на етикетите

Иновациите в печатната индустрия през последните години влияят и върху производството на етикети – създават се нови етикети, които успешно се свързват с мобилни телефони, за да се осигури достъп до уебсайтове, да се получи повече информация за клиенти, да се участва в състезания, да се играят игри или да се регистрират в социална мрежа. Някои етикети са уникални по своята същност – могат да бъдат персонализирани или всеки етикет да е напълно различен от останалите.
Не е изненада, че производството на етикети представлява един от най-бързо развиващите се печатни сегменти, заедно с картонените опаковки.

За последните 3 десетилетия етикетите достигат 4 – 6 % годишен растеж (сегашният се изчислява на 4.7%), като почти винаги растежът надминава този на брутния вътрешен продукт.

Погледнато глобално етикетите се произвеждат от специализирана печатна индустрия, която достига оборот от над 60 млрд. долара.

Причините за успеха на етикетната индустрия през последните години се дължи на няколко фактора:

  • на глобалното разрастване на водещи международни марки,
  • на въвеждането на собствени марки при някои супермаркети,
  • на преминаването към все по-кратки срокове за изпълнение,
  • наличието на много нови възможности, както и на въвеждането на все повече продукти със съкратено време за производство.
  • Изискванията за използване на по-устойчиви технологии и материали при производството, за въвеждане на рециклируеми етикети или такива за многократна употреба, за значително намаляване на бракуваните етикети също оказват голямо влияние.

Не е изненада, че материалите и технологиите, които се използват през последните 10 години за производството на етикети, са се изменили до голяма степен. Причината за това е необходимостта производителите бързо да се адаптират към новите предизвикателства и възможности и да инвестират умно с мисъл за бъдещето.

Конкретно инвестицията в преси за дигитален етикетен печат има голямо влияние върху начина, по който етикетите днес се създават, върху употребата им като маркетингови и комуникационни инструменти, както и върху рентабилността на самата индустрия. Този текст се стреми детайлно да разгледа предизвикателствата и възможностите на етикетната индустрия, както и да оцени миналото, сегашното и бъдещото значение на дигиталния печат в днешния бързо развиващ се свят на етикетната индустрия.

diagrama

Възможност за растеж и повече печалби

Индустрията на самозалепващите се етикети отдавна използва най-широка гама конвенционални механични технологии за печат от най-различни печатни сектори като офсетов печат, флексо/UV флексо, ситопечат, дълбок печат. Всички те имат различно приложение. Някои понасят добре дебелослоен покривен филм, други – по-меки и по-реалистични тонове, трети имат по-твърди или по-меки полутонови точки, други са по-икономични. Именно заради това всички те са все още са в употреба, често комбинирани в една печатна линия.

Трудностите пред всички традиционни печатни технологии обикновено са свързани с възможностите за успешна конкуренция във все по-бързото производство/скъсяване на сроковете или с нуждата от многобройни версии. Те не могат да предложат различно (персонализирано) изображение, пореден номер или код върху всеки етикет. Не предлагат мигновена/незабавна повторяемост на печата при натискане на бутон. Всички те трябва да преминат през процеса на пренасяне с форми или през носителите на изображение. И често се срещат затруднения в гарантирането на последователно съвпадение на цветовете.

Цифровият печат се появява в средата на 90-те години на миналия век именно за да се справи с тези, а и с много други, предизвикателства. Производството на дигитални етикети първоначално не е особено добре прието или успешно приложено. През последните години обаче то се развива все по-бързо както по отношение на печатната технология, така и във връзка с целия цифров предпечатен и работен процес. Промяната е толкова значителна, че цифровият печат днес се използва от големи, средни и малки производители на етикети в развитите страни по целия свят. Тенденцията е този процес бързо да обхваща и развиващите се държави.

Вместо като конкуренция на традиционните печатни процеси дигиталният печат трябва да се възприема като такъв, който може успешно да допълни техните възможности. Било то чрез предлагането на нови решения и приложения с висока добавена стойност или на варианти за намаляване на разходите им. Тези предимства не могат да бъдат предложени от традиционните производители на етикети на достатъчно добра цена, а често и изобщо не могат да бъдат предложени.

Крайните потребители на цифрови етикети могат да са световни гиганти като Кока Кола, които използват въпросните етикети за свои масови маркетинг кампании, както и малки местни компании, които изискват само няколко хиляди етикета, или дори по-малко, за техния ВиК бизнес, цветарски бизнес, бизнес с електрическа енергия или такъв в сферата на каталожната търговия. Днешните предимства на цифровизацията могат да засегнат всички дейности на производителите и потребителите на етикети. Ето накратко и обобщение на основните предимства и възможности, които цифровизацията предлага.

Дигитализацията дава възможност на производителите на етикети да:
– отговорят на нуждите на променящия се пазар, бързо развиващите се технологии и производството, както и да удовлетворят изискванията на клиентите си;
– да намалят разходите и да увеличат печалбите си, да са по-конкурентни на пазара и да имат по-бързо производство;
– да бъдат по-иновативни и да предложат на клиентите си нови маркетингови решения с висока добавена стойност, както и възможности за различни версии, персонализация, последователно номериране или кодиране, сигурност и защита на марката;
– да разширят възможностите си и да осигурят по-добро ниво на обслужване и по-успешни решения за клиентите като бързи (тестови) проби и др.;
– да бъдат по-щадящи към околната среда чрез намаляване разхищението на материали/брака или елиминирайки пренасянето с форми и други процеси в производството на етикети.

Тук можете да прочетете и част втора на „Инвестицията в дигитален печат е инвестиция в растеж и рентабилност – част първа.“ Ръководство за печатници и производители на листови етикети, които търсят нови възможности за дигиталното им отпечатване.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.