Каква е истинската цена за печат

3790
Каква е истинската цена за печат

Каква е истинската цена за печат и защо пропускаме някои разходи
Много хора се фокусират върху определянето на дадена цена без да познават добре всички свои разходи за производство на даден продукт. За да бъдете ефективни в това, което правите е необходимо първо да разпознавате своите оперативни разходи, след което да ги съпоставите със своите производствени възможности и накрая да калкулирате цената за дадена услуга.

 

digital print

Кой е най-скъпият фактор при ценообразуването?
Повечето веднага биха отговорили, че това е мастилото/тонерът или медиите в зависимост  от вида печат. Съществуват обаче много други фактори, които в действителност намаляват тежестта на тези преки разходи, свързани със заявките, които имате. Причината например точно мастилото или тонерът да са толкова видим фактор е поради вглеждането в цифрите, които се намират във фактурите при закупуване на тонер или цената на клик, която заплащаме. Но ако направите съпоставяне спрямо броя отпечатани копия ще видите, че всъщност тази стойност е много, много по-ниска от това, което си мислите първоначално. Освен мастилото/ тонерът има много други фактори, на които трябва да обърнете внимание – медиите за печат, доставките на консумативи за довършителни процеси, сервиз, административни разходи и тези за труд, и много други.

Тайната се крие точно в тези други, така наречени оперативни разходи, които остават до голяма степен непроменени, независимо дали е Август или Декември. Към тях спадат още данъците и таксите, разходите за снабдяване и доставки, офис консумативите и оборудването, наем на помещения, различни услуги (ток, вода, интернет, телефон, хостинг, домейн…), бюджет за реклама, разходите за проби, подготовки за печат и най-вече очакваният приход за собствениците. За всички тези разходи някой трябва да плати, затова те трябва да бъдат добре проучени и включени в крайната цена, която оферираме.  Това става най-лесно чрез изчисляването на всички тях на годишна база и определянето на минимална часова ставка, свързана с оперативните разходи, която да добавяте към цената за производство. За тази цел трябва да знаете и какво време би отнела всяка една задача за изпъление. Бихте могли да сте още по-точни като определите стойност на оперативните разходи за единица бройка готов продукт.

 

money

Времето е пари
Никога не трябва да забравяме, че времето е ограничен ресурс, с който разполагаме. Неговото пилеене ни струва много скъпо и се отразява в неизползван капацитет на оборудването, с което разполагаме или се отразява в труда, който заплащаме. Факторите, които трябва да отчетем тук са скоростта на печат на различните машини, с които разполагаме, от където ще иаме и общото време за печат. Но също така не трябва да забравяме да предвидим времето за подготовка (зареждане с хартия, настройка на машината и други подобни), времето за предпечатна работа и времето за довършителни процеси. Всичко това е труд, който се заплаща от нас и е услуга, която би следвало да се заплаща от клиента, освен ако не робувате на ценообразуването тип „хартия+мастило+колкото да има за една бира”.

Когато става въпрос за къси тиражи, каквито се срещат основно при дигиталния печат, съвкупността от тези допълнителни разходи на време дотигат до над 50% от общите разходи (само за справка тези за мастило/тонер и хартия са в рамките на 10-15% общо за повечето заявки).

С увеличаване на тиража най-големият разход става този за медиите, но отново не трябва да забравяме за оперативните разходи при ценообразуването.

 
Как да управляваме своите разходи
До тук можем да заключим, че факторите, които оказват влияние в цената (подредени от този с най-ниско към този с най-високо значение) са: мастило, хартия и време за производство (за по-малки тиражи) или мастило, време за производство, хартия (за по-големи тиражи).

От гледна точка на времето е необходимо максимално да се оптимизира работният процес, така че наличното оборудване да е в режим на подготовка за максимално кратко време. Към това спадат подреждането на заявки по еднакви медии и размери, за да се избегнат подготовките върху различни размери и видове медии, които отнемат допълнително време.

Ако се занимавате с печат върху рекламни сувенири, определено те ще са най-големият ви разход, върху който трябва да наблегнете. Един от начините за редуциране на разходите там е чрез закупуване на по-големи количества, с по-големи отстъпки, за които обаче ще трябва да осигурите складово пространство.

По този начин ще намалите и разходите си за доставки.
Като цяло би било от ползва да разгледате и анализирате всички свои разходи като направите важното разграничение между това, което искате и това, което ви трябва. Проследете внимателно къде и за какво отиват парите ви и дали няма по-оптимален начин за тяхното харчене.

Колко често правите анализ на разходите си за ток, телефон или други външни услуги и бихте ли направили промяна ако имате възможност да съкратите разходите за тях с 20% или повече?

Мислете за тези разходи в дългосрочен план. Много хора се страхуват от промяната и правят разходи, които могат да си спестят като например наемане на ненужно големи помещения, отопление със скъпи източници и други, които водят до натрупване на ненужни разходи в дълъг период от време. Фактът е че, когато купуваме машини процедираме именно чрез дълго тестване и анализиране на нуждите, които имаме, разходите които ще направим и предимствата, които ще имаме. Тогава защо не го правим и с останалите разходи? Може би, защото ги считаме за незначителни, но всъщност не е така.

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/