Каталозите на бъдещето: интелигентни, удобни и достъпни

2709
Каталозите на бъдещето: интелигентни, удобни и достъпни

В ерата на цифровото разсейване, потребителите задържат вниманието си за все по-кратко време на едно място, поради изскачащите отвсякъде рекламни послания, които дори вече успешно биват игнорирани.

Това е причина печатните каталози да възвръщат своето място в борбата за ангажираност и взаимодействие с клиента, но те вече не са в познатия ни формат от миналото. Днес те вече са по-интелигентни, по-удобни и по-достъпни за производство. Тези параметри, в комбинация с възможността за надграждане с цифрово съдържание дава възможност на търговските марки да се откроят от конкурентите си на пазара.

Всеобщото схващане за традиционните каталози е като за нещо трудоемко и скъпо за създаване. Това е основната причина търговците на дребно и електронните магазини да се обръщат към по-съкратени лайфстайл издания, предлагащи таргетирана и актуална информация. Сред тях могат да бъдат отличени три типа, които придобиват все по-голяма популярност:

  • Микро каталози – те са добър метод за промотиране на специфичен набор от продукти, към които да бъде насочено вниманието на потребителите. В комбинация с персонализиран URL адрес или QR код, клиентът може да бъде насочен директно към онлайн пространството за пазаруване.
  • Мини каталози – Чрез този умален вариант на традиционните големи каталози се постига съкращаване на пощенските и производствени разходи, като същевременно това не оказва влияние върху взаимодействието с потребителя.
  • Списание-каталог – Това е завладяващ микс между списание и каталог, в което има както продуктово, така и редакционно съдържание. Подобни продукти се срещат като концепции в самолетните компании и на летищата, като позволяват на търговците да бъдат полезни, докато говорят за себе си.

Разбира се традиционният каталог си остава опция за компаниите с по-голям бюджет и богата продуктова линия, но дори и те следва да улесняват продажбите, които във все по-голяма степен се случват онлайн. В тях са оправдани използването дори на добавена реалност, която запълва празнината между физическия и дигиталния свят на потребителя.

След всичко написано до тук идва заключението, че маркетолозите би следвало да използват всички възможни канали за популяризиране на търговската марка и достигане на целевите аудитории. Използването на повече от един канал гарантира диверсификацията и увеличава шанса за привличане на различен тип клиенти. Каталозите са една от възможностите за преодоляване на границата между физическо и дигитално и ще играят важна роля в многоканалната комуникция с потребителя и в бъдеще.

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/