Маркетинг за печатници в Инстаграм

7519
Маркетинг за печатници в Инстаграм

Ползвате ли Инстаграм? Да? А питали ли сте се как бихте могли да рекламирате печатния си бизнес в платформата? Ако отговорът ви пак е да, то продължавайте да четете.

Маркетинг за печатници в Инстаграм

Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Защо да развивате профил в Инстаграм?

 • Повече от половината потребители на Инстаграм са на възраст между 18 и 29 години. Ако целевата група на бизнеса ви е в този възрастов диапазон, Инстаграм е подходяща платформа да рекламирате бизнеса си. Тук можете да видите статистиките за България.
 • Различните формати на публикациите в Инстаграм предлагат разнообразие на последователите и възможност за общуване с тях на много нива.
 • Последователите на профила ви лесно могат да създават съдържание, свързано с вас, да ви отбелязват в него и така да разпространяват марката и посланието на бизнеса ви. Освен това съдържанието свързано с вас, което феновете ви създават е най-силната валидация за доверие във вас в платформата.
 • Инстаграм  е чудесен инструмент за изграждане на взаимоотношения с аудиторията. С помощта на сторитата, например, можете да покажете на клиентите си какво се случва зад кулисите и кое ви прави толкова добри в обслужването на клиентите ви.*

Има ли профили на български бизнеси в Инстаграм, които предлагат печатни услуги?

Направих проучване дали има български бизнеси, които предлагат печатни услуги в Инстаграм. Проучването ми беше дълго и като резултат намерих само няколко профила, свързани по някакъв начин с печатни услуги. Подбрах трите най-добре развити профила. Нека да ги разгледаме:

Weprint.bg
В този профил се предлага широк набор от услуги в сферата на печатната реклама (визитки, брошури, плакати, стикери) и сувенирната реклама (моливи, химикалки, запалки, антистрес топки). Таргетират малки бизнеси с минимални количества (от 1 до безброй) и онлайн портал за възлагане на поръчки.

Hustler-print
В този профил се предлага печат върху текстил (дрехи). Целева аудитория са инфлуенсъри и желаещи да стартират бизнес с брандирано облекло.

Stikerite
В този профил се предлага отпечатване на стикери върху PVC и други медии. Целевата аудитория е клиенти с нужда от стикери в малки размери.

В таблицата по-долу сравнявам трите профила по параметри:

профил @weprint.bg @hustler_print @stikerite
сайт Weprint.bg Hustler-print Stikerite
Целева група малки бизнеси брандове за дрехи и инфлуенсъри клиенти с нужда от стикери
какво предлагат печатна реклама (визитки, брошури, плакати, стикери, бланки) и сувенирна реклама (моливи, химикалки, запалки, антистрес топки) печат върху текстил (дрехи) стикери от PVC и други материали
среден брой харесвания на последните 10 поста*** 21 31 80
колко последователи имат*** 1256 787 4707
Най-стар пост ** 13/04/2019 г. 8/02/2021 г. 2/03/2018 г.
колко често публикуват постове 2-3 пъти седмично на всеки 2 дни 2-3 пъти седмично
колко често публикуват сторита всеки ден всеки ден всеки ден
съдържание, което публикуват поръчки на клиентипоздравления за празниципризиви за действие (СТА) инструкции, насочени към аудиторията, обучителни постове поръчки на клиентите им
формат на постовете единични снимки, галерии (carousel) единични изображения, галерии (carousel) кратки видеа (reels) единични снимки, галерии (carousel), видеа (IGTV)
стратегия следват профилите на клиентите си; тагват клиентите си в постовете; имат акценти (highlights) с продуктите и обратната връзка на клиентите им залагат на обучаване на аудиторията как да работи със сайта им и как да създава дизайни на продукти показват поръчките на клиентите си и ги тагват в постовете; имат акценти с детайли за процеса им на работа и продуктите

Как да започнете с маркетинга в Инстаграм?
За да имате добри резултати не е достатъчно просто да публикувате някакви снимки и някакъв текст. Най-ценната валута в платформата е взаимодействието на последователите ви с вашето съдържание. Затова се препоръчва да публикувате редовно съдържание, което да е визуално атрактивно и полезно за клиентите ви. Ето какво още да направите:

 • В Инстаграм в момента има профили както на крайни потребители, така и на различни по размер бизнеси. Направете проучване сред клиентите си дали ползват Инстаграм  и за какво го ползват – може да се окаже, че го ползват за вдъхновение или да развиват бизнеса си чрез платформата. Клиентите ви с присъствие в Инстаграм могат да ви помогнат да развиете профила си като споделят съдържанието ви, препоръчват ви и ви тагват.
 • Oпределете целевата група, към която ще насочвате съдържанието – във всеки от примерите по-горе аудиторията е ясно дефинирана и таргетирана чрез съдържанието. При определянето на целевата ви аудитория мислете каква е работата, която клиентите ви идват да си свършат при вас. Тази информация ще ви помогне да решите какво съдържание да качвате и в какъв формат.
 • Определете целите на съдържанието – какво искате клиентите ви да направят след като видят съдържанието ви – да разгледат продуктите ви, да научат повече за вас, да направят поръчка? Използвайте съдържанието (изображения, текст, видеа, галерии и пр.) за да ги подтикнете към тези действия и да ги обучите как точно да направят това, което искате от тях.
 • При създаването на стратегията за съдържанието помислете какво клиентите ви искат да знаят, за да вземат решение за поръчка. В примерите по-горе има няколко варианта стратегия според нуждите на целевата аудитория. Проучете хаштаговете и определете кои от тях могат да докарат трафик към профила ви. През 2021-ва година хаштаговете в Инстаграм не са така силен инструмент както преди, но все пак чрез тях алгоритъмът индексира съдържанието ви и го разпространява сред подходяща (според алгоритъма) аудитория.
 • Направете календар на съдържанието (кога какво ще публикувате), планирайте постовете си напред във времето и ползвайте инструменти за насрочване на постовете. Така ще спестите време и нерви, а също ще сте сигурни, че следвате стратегията, която сте избрали. Спонтанност можете да си позволите в сторитата.
 • Измервайте резултатите и общувайте с аудиторията чрез сторита и директни съобщения – така ще можете да натрупате данни, които да ползвате при бъдещи решения как да развивате профила на бизнеса ви в Инстаграм.
 • Правете промени – с натрупването на опит в платформата и данни за съдържанието, което публикувате, ще започнете да забелязвате какво работи и какво не работи за вашия бизнес. Добра идея е да направите таблица, в която да проследявате как се представя профилът ви във времето. Инстаграм пази данни за относително кратко време (до 28 дни). Освен това данните в платформата се изменят динамично на дневна база, затова си определете период, на който ще отчитате данните и се придържайте към него. Имайте предвид също, че данните в статистиките се обновяват с 24 до 48 часа закъснение.

Полезно ли ви беше?
Дайте вашата обратна връзка за статията на адрес office@prepressbg.com

*Източник:
plannthat.com/facebook-vs-instagram-vs-linkedin-which-one-is-right-for-you

** Включих тази информация като способ за преценка от колко време се развива профила. Тази преценка обаче може да се направи само ориентировъчно, тъй като е възможно в профила да има и по-стари постове, които са архивирани, съответно няма как да ги видя.

*** Параметрите брой последователи и среден брой харесвания включих с цел ориентация за размера на аудиторията, степента на достигане на съдържанието до аудиторията и степента на ангажиране със съдържанието. За съжаление тези данни не са достатъчни за точна оценка, защото достигането на съдържанието до аудиторията и ангажирането със съдържание се влияят от редица фактори, които остават скрити за страничния наблюдател. Тук можете да прочетете какви метрики да използвате, за да оцените как се справяте с поддържането на профила ви в Инстаграм.

Невена Пеева-Тодорова
Невена Пеева-Тодорова

Имам полиграфическо образование в ХТМУ, магистратура по иновации, предприемачество и финанси във ВУЗФ и сертификат за маркетинг от The Business Institute. От близо 10 години работя в бранша на търговски позиции. Повече информация за мен ще намерите в моя профил в LinkedIn.