Новата Start Up култура и печата

3207
Новата Start Up култура и печата

Или как да разговаряте с хора, които вярват че печатът е спам в пощата и умиращи вестници.

В последните 3 години навсякъде се говори за предприемачи, технологични start up компании, за фондове за дялово инвестиране и очаквания да се роди нова социална мрежа, новия Skype или поне някакво технологично изобретение, което да размести пазара. Къде се губи печатът?

startup

За хората от печата нагласите на тези общности могат да са малко объркващи, дори да ги карат да се чувстват като динозаври. Особено, ако някой младеж им обясни как смята хартията за супер оld fashion и дори работи по всички начини против нея и използванего й. Но, да погледнем нещата от малко по-различен ъгъл.

Какво си представя един млад човек, когато му споменеш печат?
Вестниците, които е чел баща му сутрин, когато е бил дете? Пропагандните платени медии на модела #КОЙ, на които вярва само най-безпросветената прослойка от обществото? Книги? Че кой чете на хартия в днешно време? Листовки и безадресна поща? Та, пощите са пълни с тези боклуци! А когато този млад човек буквално живее онлайн, неговите възприятия за продукти са, че всичко можеш да си поръчаш или изтеглиш онлайн. Звучи някак безнадеждно да водиш разговор за предимствата на печата, нали?

В такива случаи много обичам да посочвам няколко предмета, които са буквално в ръцете на такива хора или ни заобикалят в залата, в която сме.

Мобилният телефон, който има печат по себе си, както и опаковката, в която пристига. Тениските с мега остроумните надписи, които се носят точно по тези събирания. Чашките, от които пием кафе; банерите около които се снимаме; блокнота, на който си водим записките или фолиото с цитатите на Стив Джобс по стените. И винаги питам кой продукт последно са си купили без никаква опаковка – от чисто бяла тубичка, шишенце или кутия? И дали онлайн покупките на скъпи технологични джаджи пристигат в безименни кашони? Списъкът е безкраен. Да не отваряме дума за офисите и всичко, което може да се декорира в тях изцяло чрез печат. И докато все още се раждаме, дишаме, храним и движим във физическия свят, нужда от печат ще има, независимо под каква форма.

Така, да видим един Start up от какво би имал нужда днес.
Само на първо четене: яки визитки; собствени тениски; тефтери за бележки и идеи; материали за презентации и срещи; брандирани технологични джаджи, които да използват или подаряват;  А ако организират собствено събитие? Има десетки печатни продукти, които могат да бъдат използвани. Колко от тази информация, която комуникира новия бранд, може да бъде предадена чрез телефон, линкове към сайт или друг онлайн канал? Може би цялата. Ще бъде ли ефектът същият? Едва ли.

Това е работата на един търговец от печата – да покаже, че печатът не е скучния СПАМ, който някога се е предлагал. И след това да помогне на новата компания да изгради новата си идентичност. Във физическия свят, в който хората в нея понякога забравят, че живеят. Не спорете кой е по-добрият свят – покажете най-доброто от нещата, които можеш да напечаташ, пипнеш и усетиш.

Защо трябва да бъдете на start up събития?
Ако можете да вдъхновявате и да предлагате релевантни решения, то печатните продукти достигат до много млади хора, които са креативни, будни и бързат да се отличат и да успеят.Около тях е пълно с инвеститори и хора от големия бизнес. Какъв по-добър аргумент да бъдете там, където бизнесът ври и кипи?

Какво е необходимо, за да пробиете?
Всичко, което е необходимо, когато търсите нови клиенти – посещение на събития, създаване на контакти, подкрепа с печатни материали за събитието. Всичко, което правите и сега.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.