Решение за опаковка с интегриран GSM модул

2902
Решение за опаковка с интегриран GSM модул

Двама изобретатели интегрират опаковка на подарък с GSM модул, за да превърнат отварянето на изпратен подарък и благодарностите в емоционално преживяване.

 

food

Много велики изобретения, започват с мисълта „Не би ли било чудесно, ако …“. Базираното в Амстердам консултантско студио за иновации и продуктов дизайн Frolic Studio е превърнало този процес в метод.

Ако дизайнерите от Frolic имат идея да експериментират с проблем или да го решат, те я записват на лист хартия и го слагат в кутия. Винаги, когато има малко време между проектите, една от идеите се избира като краткосрочно творческо предизвикателство. Новаторите си дават срок от 24 часа, за да излязат с концепция, план и работещ прототип. Това е начинът, по който е изобретена Omni Present, интерактивна кутия за подаръци, която се обажда на изпращача, когато е отворена.

Съоснователят на Frolic, Андрю Шпиц има приятели и роднини по целия свят. Той искал да изпрати един обикновен подарък от Амстердам до майка си във Франция и си помислил: „Не би ли било чудесно, ако можех да бъда там, когато тя го отваря?“

При изпращане на подаръци на близките ни в чужбина, обикновено има разминаване между изпращането на подаръка и получаването на благодарствен мейл или телефонно обаждане. За да превърнат процеса в по-пряко, лично и емоционално преживяване, Шпиц и неговият бизнес партньор Рубен ван дер Влойтен започват да работят върху Omni Present. Крайният срок от 24 часа е зададен, за да се предпазят от прекалено „задълбаване“ в проблема и да направят проекта забавен, интуитивен и закачлив.

Двамата изобретатели бързо разбрали, че едно телефонно обаждане ще бъде най-близо до действителното присъствие на място, когато подаръкът е отворен и се концентрирали върху разработването на решение за опаковка с интегриран GSM модул. Те консултирали с отворената платформа за електроника Ardunio и написали код за решение със сензор за светлина, който да активира SIM картата в GSM модула, когато кутията с подаръка бива отваряна.

24h FROLIC – Omni Present from FROLIC Studio on Vimeo.

„Завършихме проекта в рамките на 24 часа, но тестването отне малко по-дълго време, защото трябваше да изпратим подаръка“, казва Шпиц, който изпратил първия работещ прототип на майка си. В картонената кутия с интерактивния модул имало холандско сирене, подарък, който Шпиц избрал, защото искал да изпрати нещо типично за региона, в който живее. Майка му била щастлива от подаръка, но била още по-щастлива и изненадана да чуе гласа на сина си, идващ от кутията.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.