Седем тенденции в ритейла, които развиват печата

2547
Седем тенденции в ритейла, които развиват печата

Развитието на ритейла влияе пряко на развитието на печатния бизнес и рекламното производство. Не е тайна, че голям процент от бюджета на търговците на дребно се инвестира в интериора на магазина. Огромната конкуренция и борбата за вниманието на клиента карат търговците да бъдат все по-креативни в създаването на потребителско преживяване. Това е възможност за печата и рекламното производство да развиват и предлагат нови продукти и услуги, които да отговорят на нуждите на компаниите в ритейла.

Ето и седемте тенденции в ритейла, които могат да отворят нови ниши в печата и рекламното производство.

1. Потребителското изживяване на мястото на продажба е от изключителна важност.

цветя

Магазините стават все по-атрактивни и цветни, за да привлекат нови клиенти и да ги вдъхновят. Цветни банери, дисплеи, витрини, подови графики – всички тези продукти са част от интериора на един магазин.

2. Концептуалните магазини с ексклузивна селекция на продукти са много популярни.

продукти

Все по-популярни стават концептуалните магазини, в които клиентът намира изобилие от продукти според интересите си и те са подбрани от професионалисти, които ги познават и разбират. Особено в хоби индустрията магазините залагат на индивидуалния подход и предлагат продукти, които липсват в големите вериги. Затова тук се залага на силния бранд, концептуалния дизайн, детайлите в интериора, специалните опаковки и етикети.

3. Pop-up магазините на необичайни локации с лимитирани във времето предложения.

show room

Този тип локации набират все по-голяма популярност и залагат на изгодни оферти за кратък период от време. Изграждат се от временни конструкции, които съчетават атрактивен дизайн и функционално използване на пространството. За рекламните производители този тип ритейл компании са потенциален партньор и възможност им предложат атрактивни технически решения, както и адекватна логистична подкрепа при изграждане, монтаж и демонтаж при смяна на локациите.

4. Онлайн пазаруването ще продължи да бъде фактор за растежа на ритейла и в бъдеще.

амазон

Компании като Амазон създадоха бизнес модела на онлайн пазаруването. Сега те създават нови тенденции, навлизайки в света на офлайн продажбите като разработват собствени магазини. Макар и удобни, онлайн покупките не могат да заместят потребителското преживяване в магазина. Свързването на онлайн продажбите с физическите магазини дава много нови възможности за нови печатни решения на мястото на продажба.

5. „Купи онлайн, вземи в магазина“ – дигиталните възможности създават нови услуги.

магазини

Една от последните тенденции в ритейла отвъд Океана е да се правят покупки онлайн и клиентите да вземат закупеното от магазина. Този нов вид пазаруване създава и нови начини за насърчаване на клиентите с материали като листовки, карти за лоялност, ваучери, продуктови каталози и още много печатни продукти, съпътстващи продажбите.

6. Точката на продажба се превръща в точка на потребителското изживяване.

interactive

Магазините инвестират все повече в интериорния дизайн. Комфортът при пазаруване и времето, прекарано в точката на продажба са жизнено важни за ритейлърите и те търсят още и още иновативни идеи, които да направят магазина още по-интерактивен. Тук е полето за изява на рекламните производители – печат, интерактивни витрини, дисплеи… възможностите са почти неограничени.

7. Ритейл секторът има нужда от всичко на едно място.

коледни украси

Последно, но не последно място – магазините ще се нуждаят от все повече продукти и услуги, които да им помогнат в привличането на нови клиенти и продажбите. За рекламните производители това е чудесна възможност и нова ниша, в която да намерят изява.

Информацията е по данни от изследвания, обобщени от Messe Frankfurt.

DIY

Данните са по повод предстоящите три изложения Paperworld, Creativeworld, Christmasworld. На трите изложения може да се види огромно разнообразие от продукти и услуги, които се използват в ритейла, декорациите и офисния интериор.

Изложенията ще се проведат на 26 -29 януари 2019г. и са място за бизнес среща на най-големите доставчици и производители на продукти и услуги за офисния интериор, ритейла и празничните декорации.

За Messe Frankfurt:
– най-големият изложбен център в света със собствени изложбени площи
– организатор на 134 панаири и изложения по света
–  в България търговски партньор на messe Frankfurt e Интер Експо център.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.