3 урока по маркетинг от ресторантьорството

3618
3 урока по маркетинг от ресторантьорството

Как да направите събитие, за което да разпродадете местата в рамките на 5-7 минути. Ето ви няколко урока от ресторантьор, който очевидно разбира от маркетинг.

храна

През месец май 2010 година списание “Food & Wine” поставя на трето място заведението “Charlie’s Burgers” в класацията „100-те най-добри нови преживявания за храни и напитки по света“. Неговият собственик Franco Stalteri разчита на тесен кръг от посетители още от първото събитие през 2009-та година. Интересното в случая е, че не става дума за верига с фиксирани местоположения и предварително зададени дати. Charlie’s Burgers дори няма назначени готвачи, а вместо това всяко събитие се провежда на тайно място около Торонто и всеки път домакин е готвач от световен ранг.

Поканата за подобно събитие не е никак лесно постижима. За целта всеки се записва със своя имейл в сайта www.charliesburgers.ca, след което получава анкета с цел по-добро опознаване на желаещите да посетят дадено събитие. Най-важното е, че всяко едно събитие се разпродава в рамките на 5-7 минути, което идва да подскаже, че Franco Stalteri се справя с маркетинга по един много добър начин. Ето какви са трите универсални урока, които самият той разказва при гостуването си на Diana Varma – преподавател в програмата за Управление на графичните комуникации на университета Ryerson и нейните студенти:

Урок №1: Не можете да бъдете всичко за всеки, но можете да бъдете нещо специално за определена група от хора
Това е особено важен урок за всеки, който предлага продукти в строго таргетиран и нишов пазар. Необходимо е да бъдат разбирани нуждите на основното ядро от клиенти – какво харесват/не харесват и защо са избрали именно вас като партньор (дали заради качеството на продуктите, доброто обслужване, местоположението или нещо друго, което ви прави уникални). Ако се стремите да предлагате всичко за всеки, това единствено може да доведе до обезценяване на бранда, при което ще се превърнете в нищо за всеки. Маркирайте тази приоритетна група клиенти, разучете добре техните изисквания и нужди и правете всяка промяна с едно на ум за тях.

Урок №2: Вниманието е важно, но ако не можете да го задържите с честност, то може да го загубите много бързо
“Charlie’s Burgers” привлича огромно внимание върху себе си. Можете да наемете най-добрите PR и маркетинг специалисти, за да излъскат имиджа ви, но ако не можете да отговорите на очакванията, предизвикани от вашия маркетинг, никога няма да имате силна търговска марка. В случай, че има разминаване между тези очаквания и крайния резултат е абсолютно възможно да не видите новите клиенти за втори път.

Урок №3: Ние сме толкова добри, колкото последната вечеря
Думите „последна вечера“ лесно се заменят с „последна отпечатана поръчка“. Изграждането на стабилен бранд изисква постоянство и високо качество. Ако имате проблем с постоянството на _____________ (цвят, подвързване, изрязване – може да попълните сами) е необходимо да се разровите по-дълбоко и да намерите решение на този проблем. Започнете с най-значимите и най-често срещани проблеми, за да изкорените повечето от тях.

За финал: всяко бизнес решение, което вземате, както и всяко взаимодействие с останалия свят, за добро или лошо оформя вашия бранд. Ето защо доброто взаимодействие с клиентите и вземането на решения заедно с тях е основата за постигане на един силен бранд и индустрия като цяло.

Автор: Diana Varma за списание Graphic Arts Magazine

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/