5 мита за автоматизацията на предпечатния процес

3822
5 мита за автоматизацията на предпечатния процес

схема

Автоматизацията на предпечатните процеси е крайъгълният камък за повечето печатници.

Въпреки това голяма част от компаниите в бранша трудно взимат решение дали инвестицията в подобен софтуер е добра или лоша идея. Развенчаването на петте най-използвани мита би помогнало във взимането на това стратегическо решение.

  1. Автоматизацията е прекалено скъпа за моята компания

Грешно! Много компании смятат, че са прекалено малки, за да си позволят софтуер за автоматизация на предпечатните процеси. Само си помислете за времето, което хората от екипа ви прекарват в административни задачи или чакайки компютъра да довърши обработката или генерирането на файл за печат. Какво остава за повтарящи се задачи, като архивиране или проверка на статуса за различни проекти. Автоматизацията на предпечатния процес ще помогне в редуцирането на тези скрити загуби и ще позволи на операторите да се фокусират върху задачите, които наистина се нуждаят от тяхното внимание. За да обобщим можем да кажем, че процеси, които отнемат часове, чрез подобен софтуер могат да бъдат извършени за няколко минути и дори само за няколко секунди. Най-хубавото е, че процесът по внедряване може да се прави по етапно с малки стъпки, започвайки с най-основните задачи и надграждайки в зависимост от нуждите. Може да започнете с процеси, които не се нуждаят от никаква човешка намеса и да видите как това ще се отрази на бизнеса ви. Именно поради това автоматизацията никога не е достатъчно скъпа. Освен това предлага ефективни възможности, които бяха немислими преди 5-10 години.

  1. Внедряването е прекалено сложно

Грешно! Процесът може да изглежда прекалено сложен, особено след като по него е необходимо да работят съвместно няколко отдела. Ще бъдат необходими инвестиции в обучение на IT персонала, което би отнело и време. Все пак с помощта и съветите на експертите в областта на автоматизацията, от компанията, чийто софтуер сте избрали, вие няма да изминете пътя сами и процесът по внедряване ще протече безопасно и успешно. Отново няма нужда да автоматизирате всичко наведнъж. Може да започнете с малки стъпки, включващи постепенно модули за проверка на файлове преди печат или генериране на монтажни форми с цел оптимално използване на наличните медии, 3D дизайн на опаковки и други.

  1. Напълно ще трябва да промените начина си на работа

ръка

Промяната е към добро! Автоматизацията води до организационни промени в работния процес, но предимствата от съкращаването в сроковете и по-голямата ефективност ще са с по-голяма тежест. Работата по стандартизиран път отваря повече възможности пред операторите да отделят от времето си за процеси, които изискват човешка намеса. По този начин значително се намалява и рискът от грешки. Подобен тип софтуери позволява работа с външни бази данни, което е много полезно (например при генерирането на опаковки за фармацевтичната индустрия, където и най-малката грешка би била фатална).

  1. Автоматизацията отнема контрола ви

Грешно! Някои мениджъри на компании изпитват огромно притеснение, че машините започват да имат много по-голям контрол от самите тях. Това ги кара да чувстват как губят контрол над нещата. Истината е, че обратното твърдение е напълно вярно – в един напълно автоматизиран работен процес вие знаете точния статус на всяка задача, по всяко време. Планирането и управлението на задачите става по-лесно, съвместната работа между отделите има ясни правила, а клиентите знаят точно кога могат да очакват своите поръчки. Има много мениджъри, които не искат да зависят само от един доставчик, но това също не е проблем. Единственото условие е да проверите дали избраният софтуер за автоматизация позволява съвместна работа с други решения. Особено важно е добрата интеграция със софтуера за управление на информационния поток, софтуера за управление на цветовете, наличната ERP система, Web-to-print или друго внедрено софтуерно решение.

  1. Планирам други инвестиции

Дайте приоритет на автоматизацията! Въпреки, че не изглежда като да е най-доброто време именно за подобна инвестиция и по-скоро бихте предпочели нова печатна машина или компютърна конфигурация, то последните няма да направят толкова стратегическа разлика, колкото софтуер за автоматизация. В случай, че искате да постигнете позитивно въздействие върху компанията си и да я подготвите за бъдещето, подобрявайки ефективността, то автоматизацията на предпечатния процес е начинът за това. За финал не забравяйте, че предпечатният отдел е също толкова жизненоважен за вашия бизнес, колкото и отделът по продажби, а истината е, че клиентите комуникират много по-често с хората от предпечата, отколкото с тези от продажбите. Ето защо инвестицията в този отдел е много важна.

Източник: списание Print 21
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/