Какво означават M настройките за измерване в спектрофотометри

4336
Какво означават M настройките за измерване в спектрофотометри

Ако се опитвате да постигнете стандартизирани стойности, „да печатате според числата“ или да отговаряте на предоставените от клиента стойности, е важно да разберете източника на стойностите.

 

настройките за измерване в спектрофотометри

 

Много от съвременните хартии за печат и цветни проби съдържат оптични избелители [OBA]. Тези агенти се добавят с цел подобряване на яркостта на хартията и подобряване на външния вид на отпечатъка.

Присъствието на тези агенти в съвременните хартии представлява предизвикателство за успешното управление на цветовете, затова са дефинирани стандарти, които да помогнат за управлението и комуникацията на цветовете за хартии, съдържащи такива оптични избелители.

Начинът по който се възприемат цветовете на отпечатък върху материал, който съдържаща OBA, ще изглежда различен, в зависимост от това дали светлинният източник, използван за наблюдение на отпечатъка, съдържа УВ или не.

По-старите стандарти за измерване в графичната индустрия (с изключение на стандартите за плътност) задаваха стандарт за осветеност D50. Предполагаше се, че всички материали ще се измерят по един и същ начин с използване на D50 източник на светлина и присъствието на OBA не би било проблем.

В практиката обаче, цветовете, наблюдавани под реални условия на осветление, съдържащи УВ, понякога значително не съответстваха на очакванията. Тези несъответствия предизвикваха сериозни предизвикателства за хора, които се опитват да измерват и управляват цветовата консистентност в различни работни процеси.

Серия от условия за измерване

Като част от ISO 13655-2009: Спектрално измерване и колориметрично изчисление за графични изображения в графичната индустрия, Международната организация за стандартизация [ISO] е дефинирала нови стандарти за измерване – серия „М“ от условия на осветление за стандартизиране на подходящите условия на осветление за различни приложения, когато подложките съдържат избелващи агенти. Новата серия М позволява допълнително изграждане на цветовото управление на подложки, обогатени с OBA, до много висока степен.

Условие за измерване M0
Огромното мнозинство от спектрофотометрите и денситометрите, използвани в графичната индустрия по целия свят, разполагат с жични лампи със спектри, близки до стандартния светлинен източник A на Комисията за международно осветление [CIE], с цветна температура от 2856 K, ± 100 K. Това е очакваното осветително условие за M0. M0 има ограничена дефиниция и не дефинира изцяло условието на осветление за измерване или УВ съдържанието светлинния източник.

Измерване на осветителни условия M1
Измерването на осветление M1 е дефинирано с цел да намали вариациите в резултатите на измерванията между инструментите поради флуоресценция, предизвикана както от оптични избелващи агенти в хартията, така и от флуоресценцията на цветовите агенти или контролните цветове.

 

 

Измерване на осветителни условия M2
За първи път, стандарт на ISO дефинира каква трябва да бъде UV изключеността (известна също като UV-cut, No UV или UV-filtered) в инструмент за измерване. M2 също така предоставя тест за увереност в съответствие със стандарта.

Измерване на осветителни условия M3
M3 дефинира ефекта на поляризацията. В основата си, M3 изисква UV-ограничените свойства на M2 и добавя дефиниция за поляризация.

На теория случаите, в които се използват тези условия за измерване на осветление, са относително ясни:

 • M0 се използва, когато нито подложката, нито цветовите агенти флуоресцират.
 • M1, част 1, се използва, когато подложката или цветовите агенти или и двете могат да флуоресцират.
 • M1, част 2, е предназначено за използване, когато подложката може да флуоресцира, трябва да се запише флуоресциращата характеристика, и потребителят е уверен, че цветовите агенти не флуоресцират. (При съмнение се препоръчва консултиране с производителя на мастилата.)
 • M2 се използва, когато хартията флуоресцира, но има желание да се изключи този ефект от данните.
 • M3 се използва за специални случаи, където трябва да се намали ефекта от отраженията на повърхността, включително използването на поляризация за това.

В практически аспекти, случаите на използване са по-малко ясни. Днес всички индустриални стандартни условия за печат са установени с помощта на M0 инструментация.

В ISO има движение за преглед на този въпрос в светлината на продължаващата употреба на избелени подложки и цветови агенти, но в момента M0 е фактическият стандарт за измерване на осветление за графичните изкуства.

Стандарти за графични изкуства на X-Rite [XRGA]

X-Rite работи с ISO за дефиниране на по-пълен метод за обмен на данни за измерване, използвайки формата за обмен на цветове Color Exchange Format [CxF].

X-Rite предоставя път за преминаване от инструменти със стара архитектура към устройства XRGA. Това включва всички изисквания и условия за измерване на осветление, както е посочено в ISO 13655.

 • Въвежда най-добрите методи за калибриране.
 • Поддържа проследимост до Американския национален институт за стандарти и технологии (NIST).
 • Съвместим със съществуващия стандарт ISO 13655.
 • Подобрява съгласуваността между моделите на съществуващите инструменти.
 • Запазва съгласуваността между съществуващите инструменти на X-Rite и съществуващите инструменти на GretagMacbeth.
 • Предоставя един стандарт за всички бъдещи графични инструменти, доставяни от X-Rite.

Новите графични инструменти за измерване от X-Rite се доставят в съответствие с XRGA, а съществуващите графични инструменти ще бъдат съвместими с XRGA, щом бъдат върнати за препоръчителната годишна рекалибрация при X-Rite.

Прочетете повече за приложенията и детайли за използването на настройките за измерване М0, М1, М2, М3 в тази статия ⇗

Официален представител на X-Rite за България е фирма ГЕД ООД.

За X-Rite
Основана през 1958 г., X-Rite Incorporated е компания с международна дейност, чийто фокус пада върху науката и технологията за цвета. Компанията предлага пълен набор от решения, използвани от производители, търговци на стоки, печатници, фотографи и ателиета за графичен дизайн, за да постигнат прецизно управление и комуникация на цвета по дължината на целите им процеси. Продуктите и услугите на X-Rite са широко признати в областта на печата, опаковките, фотографията, графичния дизайн, създаването на видеа, бои, продукти от пластмаса, текстил и други.

За ГЕД
Фирма ГЕД ООД предлага голямо портфолио от решения за управление на цветовете, стандартизация и оптимизация на печата. Можете да намерите както малки и полезни приложения, така и цели цветови работни потоци, които да обхванат цялото ви производство или дори целия процес между различни компании, партньори и клиенти.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.