01. Как да научим всичко за Adobe Photoshop?

3846

Как да научим всичко за  Adobe Photoshop !?

Ръководство за начинаещи на Стамен Стаменов, www.zoomania.org 
Глава първа.

Всичко е в клавиатурата на вашия компютър, скрито като контролиране на работното Ви поле. Всяка опция е буква от клавиатурата Ви. След това вече може да се търсят другите неща, по допълнителните падащи менюта, горе в програмата – именувани по съответния начин.

Какво става като натиснете следните букви от латинската азбука на клавиатурата ви (EN).

 
M – дава възможност да маркирате определен участък от снимката (работното Ви поле). Има 4 вида възможности. Ползвайте 1та и 2та възможност. Другите две са просто линии и Вие, като начинаещи не ще схванете смисъла им. При натискане на този бутон, горе в програмата, Ви се появяват едни настройки на опцията М – важно е да знаете, че Feather в началото на вашето развитие, нека да е на 0рх – Style = Normal, а вече в процеса на израстването Ви, като ползвател на програмата можете да промените тези две настройки и да видите, какво ще стане. Вляво от Feather има 4вида прозорчета, работейки с опцията М, пробвайте всяко 1 от тези прозорчета и ще видите резултата.

V – дава възможност да местите снимка в снимка или просто обекти по работното Ви поле (снимка). Местенето става, като просто с ляв бутон на мишката, натиснете върху снимката; задържате бутона и прехвърляте снимката върху другата снимка и т н.Това е много полезна опция. Една от най-полезните в програмата и една от най-основинте. Защо, ще попитате:

Както споменах по-горе, при всяко натискане на дадена опция, се сменя и работното поле в програмата Ви. На самата опция и нейните настройки, можете да ги промените, според изискванията на вас самия/самата. Винаги ползвайте следната настройка: /Show Bounding Box/ Това ви показва, върху кой точно обект работите в момента. Ще Ви дам следния пример: (отвороте снимка Х, натиснете буква М, маркирайте един квадрат от снимката Х, след това натиснете буква V и леко мръднете със стрелките, в някоя посока и ще видите интересно явление). Или друг пример: (натиснете М, маркирайте един квадрат от снимката или окръжност – натиснете Ctrl – C – Ctrl – N – Ctrl – V) Ctrl – C – копира, маркираното от Вас място – Ctrl – N създава точно, ново копие на маркираното от Вас място, в отделен прозорец в програмата + запазва точните размери на това копие, а – Ctrl – V вече премества копието и то става, видимо за Вас, в новия прозорец. В новия прозорец Вие имате две снимки, копие на старата снимка и под нея, бяло поле, тоест второ работно поле. Тук отново влиза в роля бутон V – моля ,натиснете го. Цъкнете върху /Show Bounding Box/ и ще видите, как едно от работните Ви полета, се заобиколя от едни линии и на всяка линия на нейния ъгъл, има по 1 квадратче, та дори и по средата на тази линия. Задръжте внимателно мишката си над едно, от тези квадратчета, докато мишката Ви не се промени –  да стане две противоположни стрелки. И след това веднага кликнете върху квадратчето. Какво стана!!! Горе в работното поле на програмата Ви, са се появили 7 бели квадратчета и други символи – нали така!! Кликнете върху това квадратче, на което вляво има тази буква W и мръднете скролчето на мишката, да видите каква промяна ще стане, по снимката Ви. Ако искате тази промяна да е равномерна по дължина и ширина на снимката, натиснете там, където има един символ, като верига. Намира се между двата 100% обозначението. И пак се върнете на W и вече промяната ще е равномерна. Това е така, наречената Free Transform. Или просто като кликнете, с десен бутон на мишката, върху работното поле, с линиите и малките квадратчета, НЕ върху белия фон, ще видите разни обозначения – засега ги оставете, не им мислете за какво са. За да сте сигурни, върху кое работно поле работите, вижте вдясно долу на програмата Ви, има така наречените слоеве (Layers). Но тях ще ги разискваме друг път. В друг урок. В общи линии, трябва да разберете, че буквата V служи за местене на маркирани неща, от снимка в снимка или по самата снимка, било то с мишката или със стрелките. Още служи и за промяна на маркирани неща, на самите тях по ширината и дължината им, но при маркирано /Show Bounding Box/ – за да виждате настройките на буква V. Това са едни от основните аспекти на тази буква.

 

L – дава възможност за бързо маркиране, по 3 различни начина на обекти от работното Ви поле (снимка), но трябва да се комбинира, в зависимост от вашите желания или с комбинацията Ctrl – C – Ctrl – N – Ctrl – V или с натискането на буква V и местенето на обекта, в ново работно поле. Аз ползвам винаги този вид в средата, който е – той е най-лесен за манипулация и дава най-точни резултати, лишени от неточности. Но се работи бавно и методично и се внимава къде се цъка с мишката. Защото, не може да се върне процеса назад, при грешка а трябва да се почне от началото!!!!!!!!

 

I – дава възможност за появата на инструмент, с който определяте цвета, който Ви е нужен, за да оцветявате даден обект от работното Ви поле (снимката), сходен с цвят от самата снимка. Той върви с комбинация, след това на бутон G, който е самият бояджия, ако мога така да се изразя или бутон В – заместващ функцията на бояджията.

 

C – дава възможност да режете, очертан от Вас обект от снимката – работи се предимно в правоъгълни форми. При наличието на излишни обекти, като старо гадже или тъщата на снимкатанатискате С – маркирате Тъщата и просто ударяте Ентъра и горката жена отпада от семейният Ви албум 🙂 Много полезен инструмент е. Този бутон има настройки, но те не се пипат – няма смисъл – те се намират пак горе, в менюто на програма Ви, но при натиснат бутон.

 

K – не е много изследвана от мен и ми е малко с неясно предназначение, поради липса на специфична литература и знания.

J – не е много изследвана от мен и ми е малко с неясно предназначение, поради липса на специфична литература и знания.

 

B – замества G – горе в настройките, внимавайте да е на двете места по 100%. Отляво на работното Ви поле има една дума Brush. Натискайки върху нея, виждате разни разновидности на бутон В и разни форми и тук вече, идва ролята на фантазията Ви. От изпадащото меню, при натискане на Brush, ще Видите една стрелка, горе вдясно и от там си определяте видовете Brush, а в зависимост от легалния вид на програмата Ви, (лицензирана, нелицензирана версия). Моята е копие, от лицензирана са и броят и вида на Brush видовете. Това е.

 

S – дава възможност, в най-общо обяснение да клонирате част от снимката Ви, пак върху снимката или друго работно поле (снимка). Примерно, искате да сложите 3то око, между очите на Вашата жена или мъж. Натискате бутон S, след това бутон Alt и при това положение Alt, го задръжте малко. Видът на мишката Ви се е променил, като на оптичен мерник, на пушка )) Вижте, преценете коя точно част от окото ще центрирате, с този мерник и натиснете – пуснете Alt и просто натиснете с ляв бутон на мишката, върху снимката и се засмейте от ефектаВнимателното боравене и свикване с този бутон, ще Ви донесе много радости и веселби, пред домашния компютър. Бутонът бива 2 Вида. Аз ползвам 1ия /Clone Stamp Tool/, от втория не съм доволен. Видовете на бутоните се виждат, като се кликне, върху тях с десен бутон на мишката.

 

Y – дава възможност за арт обработка на снимката – художествени форми. В зависимост от работното меню, което сте изрбали. Този бутон бива два Вида: 1 History Brush Tool и 2 Art History Brush – аз най-често съм ползвал номер 2. Доволен съм от резултата. Най-добри неща се получават, при работа или комбинация с менюто на Brush, горе вляво.

 

E – дава възможност за триене по работното поле (снимка). Този бутон бива 3 Вида. Виждат се с десен бутон на мишката, върху бутона, като цъкнете. 1 Eraser Tool / 2 Background Eraser Tool / 3 Magic Eraser Tool – аз лично, най-често ползвам номер 1 – чисто и просто гумичка. НОО ако и свикнете, прави невероятни неща. При комбинация с други бутони от клавиатурата Ви, естествено.

 

G – дава възможност за боядисване, на маркирани или немаркирани части, от вашата снимка. този бутон бива 2 Вида. Gradient Tool – Paint Bucket Tool – много съм доволен и от двата Вида. Обърнете внимание на работното им поле, горе в полето на програмата. В зависимост от желанията Ви, Вие сами задавате, как ще се боядисва, маркираната или немаркирана част на вашата снимка или какви цветове ще е. Цветовете се избират отдясно, дето пише Color – Swatches – Styles изберете това Swatches, ще Видите много нюанси на цветове. В това меню вдясн,о пак в него има стрелкичка малка, от нея си определяте Вида на цветовете. Те са многоооооооооо …….Ако Ви трябва сходен цвят, от самата снимка и не Ви се търси по цветовете, на програмата, натиснете буква I и просто кликнете върху зеницата на окото и автоматично избирате цвета и след това натиснете пак G и боядисвайте очите си, каквито поискате …….

 

R – дава възможност за разни затъмнявания – изсветлявания и т н. неща, по маркирани или немаркирани части върху снимката Ви. Варианти много. Този бутон е 3 Вида. Blur Tool – Sharpen Tool – Smudge Tool, аз лично ползвам номер 1. Работете с него по-често и ще се усмихвате по-често.

 

O – дава пак възможности да се редактират нюансите, на маркирани или немаркирани части от снимката Ви. Тонаж на определени цветове форми и отблясъци. Работете и с него. Опознайте го – полезен е.!!!! Бива 3 Вида. Dodge Tool – Burn Tool – Sponge Tool – малко са братовчеди с буква R ))

 

A – не е много изследвана от мен и ми е малко с неясно предназначение, поради липса на специфична литература и знания

 

T – дава възможност за нанасяне на текстове и думи или изречения, било ръчно или с копи пейст.  Сложен бутон – всичко е горе, в работното меню на бутона. Големина на шрифта; Вид; цвят и т н. Работете много често с него – той е един, от най-често ползваните, според мен.

 

P – не е много изследвана от мен и ми е малко с неясно предназначение, поради липса на специфична литература и знания

 

U – сложен бутон!!!!!!!!!! Даващ възможност за нанасяне на десетки операции; символи; елементи; фигури; и т н. Всичко това, се намира в менюто на бутона, горе при натиснат бутон. Аз май имам, сега ги броих около над 300 вида елемента, но това пак казвам, зависи от лицензиите на програмата Ви и т н……. Тези елементи се намират в Shape. Избирате елемента – отивате на снимката и просто движите, при натиснат ляв бутон мишката, по снимката – елементът се появява и Вие го слагате. После натискате V и местите със стрелките или ръчно, с мишката, при натиснат ляв бутон, този елемент……….много може да се пише по бутон U – не го оставяйте на мира и работете с него, той е незаменим…….

 

N – не е много изследвана от мен и ми е малко с неясно предназначение, поради липса на специфична литература и знания

 

I – служи за избиране на даден цвят, от където си поискате – много полезен – незаменим

 

H – служи за местене – той е във Вид на ръка ))))))

 

Z – служи за увеличаване или намаляване на снимката, в даден участък от нея  . Разгледайте работното му поле, при натиснат бутон и ще Видите това: Aktual Pixels – Fit On Screen – Print Size и две лупички вляво с + -, в тях. Чрез тях, Вие определяте дали, само ще намалявате или само ще увеличавате снимката. Особен момент е при увеличена снимка, как да местите самата снимка или с лентите, в нея или натиснете Шпация (дългия бутон от клаВиатурата Ви), задръжте го и се появява една ръчичка и местите увеличения периметър, на където си желаете. Това е.

 

W – забраВих този бутон  – дава възможност за маркиране на едноцветни места от снимката Ви. Може и разноцветни, но ефектът се разводнява. Служи също и за, един вид изрязване, на част от снимката, след като сте натиснали – маркирали и натиснете бутон Delete. Това е накратко  – нали го забравих,  В зависимост от процента на Tolerance, ще е и маркирането. Ако процентът е висок, около 30, с едно кликване на черен цвят, Вие маркирате всичко черно или близки до черното, цветове. Ако е процентът е 10 и натиснете пак на черното, то Вие маркирате, но само черно, без близките на черното цветове и т н…..

 

Това са всичките букви, които натискайки ги,  си спестявате постоянното цъкане с мишката, в работното поле, вляво на програмата (лявата тънка лента)….така свиквате и по-качествено опознавате програмата и работите с нея. Фотошопът е за хора с въображение. Търпение и огромна любов към творчеството, като процес. Той е незаменим помощник на фотографите. Но и опасен неприятел, ако свикнат с честата или прекалената му употреба.

 

Край за днес – с урок номер 1
Стамен Стаменов

www.zoomania.org 

 

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.