03. Какво става, когато натиснем Ctrl + S?

1686


Какво става, когато натиснем Ctrl + S
/
Как да научим всичко за  Adobe Photoshop !?/

Ръководство за начинаещи на Стамен Стаменов, www.zoomania.org 
Глава трета.
(опасна опция, ако работите върху оригинална снимка – горещо Ви препоръчвам, работете с нея върху копие на снимката)

Това е комбинация, която ни замества отиването до File – Save. То, срещу Save си пише комбинацията, нужна за работа с програмата, и срещу другите опци пише същото. Това е за ваше улеснение.

Преди да натиснете Ctrl +S, натиснете от синичкото работно поле на Duplicate. След това работете, примерно по него и натиснете Ctrl +S, за да запазите във формат .jpg (това става автоматично). Но, за да запазите работното си поле (снимка), в работен формат (psd), трябва при натискане на Ctrl +S, да изберете от менюто, този формат (PSD-PDD). Едно и също е. Това е работен формат на ФШ, който позволява да се върнете след време на тази снимка и да дооправите, каквото има за дооправяне. Не изберете ли този формат – снимката Ви ще се запази в формат .jpg, който пък не позволява, да се върнете, да си дооправите снимката. Особено, когато работите със слоевете или просто работите поетапно със снимката.

Това е задължително, да го знаете. Зареждате ли снимка в програмата си? Заредете я. Пуснете и дубликат. Запазете дубликата в работен формат (PSD-PDD) – работете и се забавлявайте по нея и като сте готови, отивате на File-Save for web. Но, тук навлизаме в друг урок и ще го опиша по-късно.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.