10. Нещо за работните полета….

2026


Нещо за работните полета….
/Как да научим всичко за  Adobe Photoshop !?/

Ръководство за начинаещи на Стамен Стаменов, www.zoomania.org 
Глава десета.
1 това вляво – лентата. За нея говорих, относно буквите и т н…дано ви е станало ясно.

2 това вдясно – те са 4 на брой

Описвам отгоре надолу

а) манипулирате визуализацията на снимката – уголемяването и намаляването и + има инфо за снимката – рядко го ползвам, но вие го разучете.
б) манипулира цветовете по снимката или това е меню за цветовете…….то бива 3 вида: color – swatches – styles
– color и swatches са ви ясни, то си им личи какво представляват. Натиснете на swatches и вижте ситните цветни квадратчета, при натиснат бутон I можете да си избирате даден цвят и после да си правите, каквото ви душа иска. След това, примерно оцветявате с бутон G и т н…
– Styles е много интересно нещо. При него можете да раздвижите много фантазията си. Тази опция е полезна при надписи и още доста нюанси на желанията ви. Главно се ползва при надписи и съответно тяхната манипулация. Или при работа с бутони W – след това В и натискате някое от квадратчетата на Styles и творите .

Но да се върнем на swatches. Ще забележите в работното меню една малка стрелкичка вдясно. Натискайки я, изпада едно падащо меню с многооо разновидности на цветовете. Та, оглеждайте се за такива стрелкички, по-често във ФШ, защото те дават възможност да избирате различните нюанси на дадената опция. Тоест, позволяват ви да избирате или да подмените вида на опцията, с която работите и т н…..

в) History – Actions – Tool Presets – много интересно меню – много е важно да научите това меню. Да го разучите и то да попие във вас

– History това е една от най-важните точки, по време на каквато и да е била работа с ФШ и снимки и т н. Защото!!!!! Дава ви възможност да се връщате назад в работата си, ако не сте доволни от резултата или просто направите грешка. Най-важно е да знаете да работите с него и при дубликат и при оригинал.
Най-отгоре в това работно меню, винаги седи визуализирана вашата снимка.
Под нея, в редове са изписани процесите, които сте правили върху снимката.
Примерно, сте направили 20 стъпки; процеси; дейности по снимката Ви.
Кликайки по изреченията назад, тоест нагоре към снимката, вие връщате работния процес назад и виждате преди и след промяната резултата.
Важно е да го ползвате, защото така ще следите много качествено вида на дейностите по снимката.
Можете да ползавте и клавишната комбинация Ctrl + Z, но тя връща само с 1 стъпка назад нещата.

Долу в History има 3 графични икони. Едно квадратче; фотоапарат и кошче.

Натискайки квадратчето, History създава веднага копие на снимката, до момента на процеса, който сте работили, като именува файла на снимката с името на процеса.
Много е удобен при работа с ефекти или процеси. Защото можете да запазите дадена снимка с името на процеса или ефекта и след време, при нужда да се допитате кой беше този ефект; процес и какво правеше той. Отваряте папката, виждате файловото име и съответния процес или ефект и си връщате спомените  – лесно, просто и елементарно.
Иконката на фотоапаратчето създава копие, наречено Shapshot – така и не разбрах какво значи и каква му е целта.
Кошчето трие даден процес от History и вие вече не можете да върнете този процес.!!!!!!!!!

– Actions – там са скрити доста ефекти; рамки; процеси; улеснения и т н…  тъй като това е обширна тема, ще говоря по-късно

– Tool Presets – не съм го разучил достатъчно за сега и ми е трудно да говоря за него. А и вие, като начинаещи едва ли ще го ползвате

г) Layers – Channels – Paths

– Layers – Тази опция е много важна!!!!!!!!!!!! Но тъй като е доста обширна, ще говоря и за нея по-късно

– Channels и тя не ми е ясна – така че, я оставяме така и не я ползвам. Странно безполезна ми е

– Paths – същото важи и за нея. Има някаква зависимост в 3те, но не я знам и не мога да ползвам на 100% силата на това работно поле.

За това си ползвам само Layers. То ми е най-ценно

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.