12. Идва ред и на Layers

1762
Идва ред и на Layers!!!!!!!

Ръководство за начинаещи на Стамен Стаменов, www.zoomania.org 
Глава дванадесет.

Едно от най-важните работни полета във ФШ
За да ме разберете, както и смисъла на Layers направете следното:

Ctrl + N – определете новото работно поле да е А3 или А4 – писах как става.
Отворете и заредете (Ctrl + O) 10 снимки
Натиснете буква V
С влачене преместете /с ляв бутон на мишката/ десетте снимки в новото работно поле. То е чисто бяло.
Автоматично тези 10 снимки се появат в Layers. Насочете погледа си натам!!!!!!!!!

След това запазете, чрез File – Save As тестовото работно поле, във формат PSD-PDD
Това е задължително, защото може да спре тока; да направите грешка и т н. Просто го направете и започвате работа и като постигнете желания от вас резултат, давате на Save For Web – променяте чрез Image Size – размера – пиксели – файлови големини и т. н. и запазвате вече готовия продукт във формат – JPEG

При натиснат бутон V и при натискане над дадена снимка от 10-те, вие виждате номера и Layers1, Layers2, Layers3 и т н…..
Това е улеснение, за да се местите от снимка на снимка, по време на работа.
Тук вече ще влезе над 80% от знанията ви, защото работата е сериозна. Може да се работи с всичкия капацитет на ФШ и т н…
Въпросът е вие да изберете подхода на работа и нужните средства….
В работното меню на Layers има на две места, по 100%  – от там вие можете да променяте „прозрачността“ на дадения Layers (снимка).

Пример:  заредили сте 2а Layers (снимки) на вас и гаджето ви. С еднакви размери. Искате да слеете лицата си, в знак на „вечна“ обич и да си го разпечатите и т н… Хващате с десен бутон и маркирате дадения Layers (снимка), намалявате от първите 100%, правите ги на 50-80% просто да усетите, какво значи и виждате резултата. От време на време, след като сте запазили работно-тестовата Layers продукция, натискайте Ctrl + S. Това е с цел да запазвате по-често промените и да не ги губите, ако нещо се прецака: спре тока; ФШ забие; Компът ви забие и т н…../ако сте работили по тези 10 снимки, примерно 2 часа, без да запазвате процеса и спре тока…… ахахахаха ще има доста нерви/

Важно е да отбележа за работното падащо меню:  То е валидно за всеки Layers, върху който работите. Изберете от това меню опция и вижте промяната.

Ако не ви допада или не сте доволни, върнете се в History и там от изреченията, показващи видовете процеси по време на работата ви, върнете на това изречение, което е преди резултата, който не ви харесва и почнете от начало.!!!!

Трябва да отбележа и иконката в работното поле /едно кръгче/ – половината черно – половината бяло. То съдържа в себе си доста подопции на Layers. Цъкнете там и вижте, изберете нещо от менюто и вижте промяната. Не ви ли допадне, върнете процеса от History.

Другото, което е важно!!!!!!!!!

Цъкнете с десен бутон на даден Layers, но в работното му меню, не в 10-те снимки.

Blending Options – това търсете.!!!!! Цъкнете и върху него. Излиза съвсем ново и непонятно меню за вас. Пълно с изненади; процеси; ефекти и т н… Разучете го като цъкате и местите или както искате, правете по цялото меню. Споко, всяка промяна е видима върху работното меню с 10те снимки. Вие наблюдавайте тези промени. Старайте се да запомните как се стига до Blending Options. Можете и да кликнете два пъти и върху самата снимка от Layers – работното меню.

Запазвайте от време на време процесите – описах как става.

Blending Options се задейства само, ако в Layers има повече от 1 снимка!!!!!!!!
Blending Options е много полезен и задължителен ваш „приятел“, когато обработвате в крайната фаза даден текст, автоматично след като натиснете бутон Т и вече сте в работното поле за писането и вкарването на тестове. Но за него ще пиша по-късно. Но вие трябва да знаете, че щом напишете нещо автоматично в Layers, текстът излиза като 2 слой – снимка. Колкото нови и отделни текста сложите, толкова повече слоеве Layers ще имате. И съответно повече манипулации. В това няма нищо лошо ………

Интернет портал за печатни технологии.