Какво представляват различните структури върху флексо клишетата

786
Какво представляват различните структури върху флексо клишетата

Структурата върху печатните елементи подобрява значително преноса и полагането на мастило по време на печат. Изборът на правилната структура може да направи много голяма разлика в печатните резултати.

Развитието на някои елементи от флексо печата като анилокси, лепенки, машини, твърдост на клишетата и много други водят до подобрения в качеството.

Но може би най-голямата разлика се получава от революцията в методите на експонация на флексо клишета, а именно навлизането на термалните експонатори и възможностите за създаване на структура върху клишетата.

Елементи на качествен печат от гледна точка на преноса на мастило

Има много фактори, които влияят на качеството на флексопечата, но в тази статия ще разгледаме само два – тези които се отнасят до структурирането на клишетата:

1. Пренос на мастилото – това е основният параметър, за който се сещат повече хора, когато говорим за структура върху печатните елементи. Този параметър до голяма степен описва взаимодействието на клишето с анилокса.

 • Колкото по-добре се отнема мастилото от анилокса, толкова по-добро качество получаваме и резултатът е по-предвидим.
 • Анилоксът може да играе много по-добра роля в контрола на печат, защото преносът от клишето е много по-близко до това, което може да отдаде анилоксът.

2. Полагане на мастилото – това е основният параметър, който влияе на качеството на печат, но на който се обръща по-малко внимание. Този параметър до голяма степен описва взаимодействието на клишето с материала.

 • Колкото по-равно се положи мастилото, толкова по-малко мастило е нужно и толкова по-висока оптична плътност ще получим.
 • Колкото по-точно се положи мастилото и колкото по-добре се контролира разливането на мастилото, толкова по-добър и отчетлив печат ще получим.

Оказва се, че структурата върху печатните елементи има възможност да подобри значително и двата параметъра.
По този начин можем да постигнем печат с качество близо до дълбокия печат без да правим значителни промени в процеса – само трябва да изберем правилната технология за производство на фотополимерни клишета.

Видове структури на флексо клишета

Това съвсем не е изчерпателен списък с всички структури и като цяло, в текста по-долу се използва терминологията на доставчиците в портфолиото на фирма ГЕД.

Анализирали сме няколко структури, като сме ги разделили според тяхната гъвкавост спрямо различни печатни условия и до какъв потенциално положителен ефект води това.

1. Универсални структури на клишета

Универсалното структуриране на флексо клишетата беше първото решение, което производителите започнаха да тестват и да прилагат в реалните печатни условия.

Този тип структуриране е еднакво за всички цветове, прилага се еднакво на всички печатни елементи на клишето. Не може да се конфигурира от оператора или може да се прави само частично.

Клишета с вградена структура

Първият вид структура е такава, която се формира от самият материал, а не от експонатора. Самият материал има пореста структура и след експонация формира структура върху печатните елементи.

На пръв поглед изглежда сякаш този метод е много лесен и предпочитан, защото няма нужда да се занимавате с нищо – самото клише има по-добри параметри на пренос на мастило от колкото клишета, направени с материал без структура.

За съжаление както често се оказва, че точно характеристиките, които дават предимството на дадено нещо крият и неговите недостатъци.

Въпреки сравнително малкото подобрение по време на печат, ограниченията на този тип структури са доста големи и създават непредсказуемост по време на печат и несигурност в крайния резултат.

DigiCap

Една от първите революции беше технологията DigiCap. Появата на тази технология наистина постави началото на развитието на флексопечата като предпочитаната технология за качествен печат. От този ден насам флексопечатът става все по-достъпен и измества дълбокия печат като предпочитаната технология за постигане на високо качество.

С навлизането на DigiCap ползите по време на печат станаха ясни още с първите отпечатани поръчки, както и фактът, че това е технологията, в която следва да се инвестира в бъдеще.

 • Изключително добър пренос на мастилото – равномерно отнемане на мастило от анилокса в дълбочина на клетката.
 • Много добро и равномерно полагане на мастилото върху печатни материал – постига много по-плътни цветове, равномерно нанасяне на мастилото, намаляване на печатните артефакти.

2. Предварително създадена структура за различни приложения

След като производителите започнаха да експериментират с възможностите на оборудването и софтуерите се оказа, че могат да постигнат изключително много и различни структури.

Предварително създадените структури представляват готови настройки и комбинации от структури за различни приложения, които потребителят може да избере и да използва за различни приложения без да трябва да прави допълнителни настройки.

Advanced DigiCap

Това беше следващото развитие на структурите. При него разполагаме с няколко различни структури, от които можем да избираме според типа цвят, който използваме – CMYK, Pantone, White или друго специално мастило.

 

Advanced DigiCap

 

Това е напълно нов подход към създаването на клишета, защото позволява да се избират различни структури за различните цветове.

Ограничението на тези растери се намира рядко, но се проявява предимно при сравнение на резултатите между печат с мастила с различни технологии. Например Pantone цвят отпечатан със солвентно мастило има много различна характеристика на полагане и плътност спрямо такъв отпечатан с UV мастила.

PureFlexo

Това е едно от последните развития в структурите и надгражда Advanced растерите и вече позволява още по-прецизния избор на структура спрямо технологията на втвърдяване на мастилото.

Този растер комбинира всички предимства на Advanced растерите, но също така взема предвид и дали мастилото е UV, солвентно, водно или друго.

Идеята, че структурата може да контролира все по-голям набор от променливи може би изглежда, но резултатите са налице.

 

PureFlexo

Научи повече за PureFlexo ⇗

 

3. Възможност за изцяло къстъм структура

Последния тип са напълно персонализирани растери, които са създадени изцяло от вас като потребител.

Различните RIP системи, които имат такава функция дават възможност на потребителя да конфигурира множество параметри.

Разбира се минусът е в нуждата от множество тестове, за да намерите идеалното решение за всеки отделен случай. Тези тестове може да бъдат много скъпи и не винаги да бъдат репрезентативни за реалните условия на печат.

Какви са ползите от използване на структури на печатните елементи

За повечето печатници е странно, че този много малък елемент от печата може да донесе толкова много ползи, особено имайки предвид колко други елементи трябва да се напаснат за всяка поръчка – машина, анилокси, валове, лепенки, мастила, температура, околна среда, материал, повърхностно напрежение и много други.
Ето само някои от основните ползи, които ще забележите при използване на контролирани структури на флексо клишетата.

 • Контрол върху нарастването на точката – това винаги е била една от ахилесовите пети на флексо печата. Със структура, точките на печат са много по-контролирани.
 • Премахване на улеите по ръбовете на печат – правилното оформяне на печатния елемент може не само да подобри преноса на мастило, но също така и да подобри начина, по който мастилото се полага върху материала.
 • Контрол на разливането на точката – благодарение на оформянето на печатните елементи вече е възможно да се създаде бариера между печатния елемент и непечатната област.
 • Избягване на сливането на точки – контролът на ръбовете точка по точка чрез използване на по-плътна структура дава възможност да се избегне този ефект и флексото да получи качество на печат близо до качеството на дълбокия печат.
 • Печат с много по-висока плътност при използване на анилокси с по-нисък пренос – по-добрият пренос и нанасяне на мастило означава и по-висока оптична плътност – положителният резултат е много голям превежда в големи спестявания във времето.

Как можете да използвате последните и иновативни решения за структуриране

Технологията за експонация на флексо клишета Miraclon Kodak Flexcel NX е станала нарицателно за най-високото качество при флексопечата.

Благодарение на своя иновативен подход към експонацията на клишета, NX практически позволява на печатниците да премахнат повечето стандартни за флексопечата проблеми, като в същото време увеличат значително своите възможности и намалят разходите, без смяна на друга част от своето оборудване.

Прочетете в детайли технически анализ за структурите на флексо клишета
и как точно тяхното използване дава ползи за печатното производство
Към анализа ⇗

 

Официален представител на решенията за флексо печат на Miraclon за България е фирма ГЕД ООД.

За контакт с ГЕД:
Имейл: sales@gedbg.com
Телефон: 02 80 61 264
Уебсайт: printing.gedbg.com
Запишете се за имейл Бюлетин на ГЕД Печатни Решения
Последвайте ГЕД в LinkedIn

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.