ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 40 години от създаването на сертифициран сервиз на Xerox в България

40 години от създаването на сертифициран сервиз на Xerox в България

Сряда, 9 Декември 2009 ( прочетена 13888 пъти)
Първите сервизни техници на Xerox за България завършват първото си обучение в края на 1969 г.
Курсът е проведен в обучителния център на корпорацията в Лондон, а поводът е нуждата от професионални техници, които да обслужват копирните устройства Rank Xerox 660 и 720.

Georgi_Vatev/Текстът е по разказ на Георги Вътев, управител на Булранг./

„Компанията Xerox има желязна логика – нито едно устройство не излиза на пазара преди да има обучен сервиз,” разказва Георги Вътев, един от първите сертифицирани сервизни техници на Xerox у нас, понастоящем управител на „Булранг” – първият оторизиран сервизен и търговски партньор на Ксерокс България от 1990 г., работещ с компанията и до днес. „Преди да се пусне в продажба някое ново устройство, ние ходехме на едномесечни курсове за обучение за съответната машина.”

През 1969 г. обученията се провеждат във Великобритания. По-късно са отворени още два центъра за сервизно обучение в Източна Европа - първият в Бърно (Чехия), а по-късно и в Брашов (Румъния). Всеки курс е за конкретно устройство и завършва с практически изпит и издаване на сертификат.

Сервизът на Xerox в България започва работа през 1969 г. и е организиран от ДИП „Канцеларски Машини” – държавна фирма с национален обхват, чиято сфера на дейност е всичко, с което може да се оборудва един офис – от датници, през циклостилни и пишещи машини, до първите компютри „Правец”.

Сертифицираният сервиз на Xerox започва да функционира с двама техници в София. Пет години по-късно техниците вече са 40-50 души в цялата страна, тъй като във всеки окръжен център на „Канцеларски машини” има поне по един човек, който се занимава само с обслужване на Xerox устройства. Постепенно броят на техниците и сервизните бази се увеличава. Сервизната мрежата в страната бързо се разширява, а през 80-те само в София вече има над 40 техници.

Само година след създаването на сервиза, бройката продадени копирни устройства в България започва да расте стремително. В началото машините в страната са само две, едната е собственост на тогавашната Народна милиция - Rank Xerox 914, а другата на Балканкар - Rank Xerox 720.

Една от първите машини, произведени от Xerox – Rank Xerox standard 1385 copying machine е използвана дълги години в БАН. Тя е с ръчен механизъм и работи със селенова плака, върху която се прехвърля образа.

Xerox 813

/на снимката Xerox 813/

Българските специалисти се обучават първоначално за настолните Xerox устройства 813 и 660, а по-късно започват да обслужват и т. нар „големи машини” Rank Xerox 914 и Rank Xerox 720. Rank Xerox 914 е наречена така, защото печата върху хартия с размери до 9 на 14 инча (22,9 см на 35,6 см), а името на Rank Xerox 720 идва от броя копия на час, тоест 12 копия в минута, което е внушителна скорост за онова време.

“Машините Rank Xerox 914 бяха с много механика, без никаква електроника, само с електро-магнитни части. Нямаше чипове, всичко беше на релета, магнитни съединители и др. Затова машините бяха огромни…” разказва Георги Вътев. „Тази машина, доколкото си спомням, имаше 4-5 000 части, докато при сегашните машини частите са в пъти по-малко.”

Xerox 914

/на снимката Xerox 914/

Xerox 914 е първата копирна машина в света, работеща с обикновена офисна хартия и създадена преди точно 50 години в Рочестър, САЩ.

Xerox сервизира и произвеждани в България машини. От 1986 г. до 1989 г. в завода за пишещи машини в Пловдив са произведени около 5,000 Xerox устройства от сериите 1025, 1050, 1065, както и електронни пишещи машини и широкоформатни инженерни системи.


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Ротопринт ООД
Печат на самозалепващи етикети на ролка за автоматично и ръчно лепене.
rotoprint-bg.com
ПираПринт
Сублимационен печат върху полиестерен текстил и трикотаж. Ситопечат върху текстил и трикотаж. Бродерия, апликация и паети върху текстил и трикотаж.
piraprint.com
Канон България ЕООД
Canon Bulgaria предлага цялостни решения за офиса, мултифункционални устройства за работа в средни и големи работни групи, широкоформатни принтери за CAD/GIS приложение и фотопечат, както и консумативи за тях.
canon.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ЦИАН ЕООД

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама