ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

CMYK срещу RGB

Сряда, 23 Юли 2014 ( прочетена 9021 пъти)
CMYK срещу RGB

 

От зората на настолната издателска дейност, винаги е било закон Божи, че „Ти трябва да конвертираш в CMYK“. Тези, които подават файлове в RGB се смятаха за неосведомени, дори нецивилизовани.

Въпреки това, правилата се променят благодарение на увеличената употреба на цифровия печат. Въпреки, че тези устройства използват мастила, или тонери, наречени циан, магента, жълто и черно, тези мастила имат различен състав на пигментите от офсетовите мастила и по-широка цветова гама от тях. Мастиленоструйните устройства, като широкоформатните принтери, използват допълнителни цветове като светъл циан, розов, светло жълто, оранжево и зелено, които допълнително разширява цветовия обхват, който могат да отпечатат.

Звучи като добър момент да отворим кутия много цветни червеи. Печатниците години наред са ви казвали да конвертирате изображенията си в CMYK преди да подадете файловете си за печат. Сега ще ви кажа защо може и да няма нужда да го правите. Защото много цифрови устройства щастливо храносмилат RGB и могат да осигурят по-жизнерадостен отпечатък чрез обработка на RGB съдържание.

Когато конвертирате в CMYK, частта от цветовата гама, която остава извън CMYK се губи и някои от най-ярките ви цветове изчезват завинаги.

Ако работите с много шарени RGB изображения (например тропически птици), опитайте този дребен експеримент:
1. Отворете RGB снимката във Photoshop, можете дори да я направите по-ярка с помощта на Hue/Saturation или Vibrance. Давайте смело, това е научен експеримент, не изкуство.
2. Изберете Edit > Color Settings. В горната част на диалоговия прозорец изберете North America Prepress 2 и цъкнете OK.
3. Изберете View > Proof Colors. Разликата може да не е огромна, но пробвайте да включите и изключите бързо Proof Colors с помощта на клавишните комбинации (PC: Ctrl-Y; Mac: Cmd-Y) и гледайте за разликата в синьото и зеленото. Разликата е особено забележима в неоново зеленото.
4. Изберете View > Gamut Warning. Сивите зони са тези, в които RGB цветът ще бъде пренасочен към CMYK, заради по-тясната цветова гама на CMYK.

Това ви дава представа за обхвата цветове, които ще загубите при обръщането към CMYK — а много от този цвят може да бъде отпечатан на много цифрови устройства. Разбира се, попитайте в печатницата преди да изпратите файловете си за печат, за да сте сигурни, че изпращате това, което искат. Просто не се изненадвайте, ако те кажат „RGB е OK.”

RGB като цветово пространство за работа

Тъй като RGB гамата е по-широка от CMYK, често е за предпочитане да извършвате цветовите и други корекции в RGB файловете, като ги конвертирате в CMYK (ако е нужно) възможно най-късно в процеса. Ако работите в система за управление на работния процес с пълно управление на цветовете, ще пазите изображенията си като RGB с ICC профили. Международният консорциум по цветовете (ICC) е формиран от група доставчици на графичната индустрия. Целта му е да наложи употреба и стандартизация на инструментите за управление на цвета. ICC профилите са метод за описване на характеристиките на устройства като скенери, печатни машини и принтери за оптимални резултати. Конвертирането няма да се случи преди поръчката да бъде подадена към крайното устройство. Много от днешните софтуерни решения предлагат усъвършенствана поддръжка на управлението на цветовете. Например, когато записвате PDF за печат, InDesign ще извърши същото конвертиране от RGB към CMYK, което би направил Photoshop (ако сте синхронизирали цветовите настройки на приложенията си от Adobe).

Какво, ако печатницата държи на CMYK изображения?

Някои доставчици на печатни услуги и клиентите им имат решение за работен процес с цялостно управление на цветовете като част от стандартния си начин на действие. Но много печатници очакват CMYK, когато подавате файловете си за печат, защото вярват, че това е естественият начин, особено, когато поръчката трябва да бъде отпечатана на офсетова печатна машина (за разлика от цифровите печатни машини). Консултирайте се с вашата печатница, за да разберете какви са предпочитанията там. Ако използвате цифрова фотография или сканирате собствените си рисунки или снимки, от печатницата трябва да са в състояние да ви осигурят предпочитаните си настройки, за да извършите правилно конвертиране към CMYK.

Източник: creativepro.com
Превод: Мартин Новев


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Офис 1 Суперстор
Богат асортимент от над 10 000 рекламни продукта, както и широка гама от печатни услуги и всичко това под един покрив.
office1.bg
Нексиум
Внос на сувенири, памучни торбички, дигитален трансферен печат, печат на фолио за текстил, изрязване по контур, сублимационен печат на текстил и чаши, печат на стикери, изрязване на букви от плотерно фолио
giftandbag.bg
НЕОН.БГ
Продажба на ламинатори, CNC рутери и консумативи и инструменти за тях. Системи за изработка на обемни светещи букви 3D system.
neon.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама