ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

COMPUTER-TO-PLATE

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 23139 пъти)
ОСНОВИ НА ТЕХНОЛОГИЯТА COMPUTER-TO-PLATE

В края на 60-те и началото на 70-те години са направени първите опити за използването на лазери във формените процеси, като по този начин е била осъществена идеята за непосредствено формиране на изображението от печатащи и непечатащи елементи върху печатната форма. За съжаление, получилите се много недостатъци рязко снижават практическото използване на подобен род печатни технологии.

Противно на очакванията, материалите които се използват за изработване на печатната форма, се оказали много сложни за производство, а в резултат се получило значително оскъпяване на печатния процес. Така, силно желаната едностадийност на процеса, също не е била постигната в повечето направени опити. Като добавим към всичко казано дотук фактът, че лазерите тогава са били много скъпи и капризни, а така също и прекалено високата цена на изчислителната техника, става ясно защо опитите за въвеждане и усъвършенстване на тази технология не са се оказали успешни.

Развитието се изместило в друга посока - към усъвършенстване на всички елементи на конвенционалните многостадийни процеси. Поевтинявали са материалите и химикалите за тяхната обработка, автоматизирали са се процесите на проявяване на фотоматериалите и печатните форми, а едновременно с това лазерите са завоювали все повече и все по-предни позиции, отначало в цветокоректорите, а после и при фотонаборните устройства.

Този процес се разработва от 1993 година и има на разположение широка палитра от системи с подходяща скорост на работа и през средата на 90-те той е доведен почти до пълно съвършенство. Изработването на печатни форми елиминира използването на филм. Намаляват се разходите, съкращава се времето на изработка, намаляват се производствените етапи и се ограничава влиянието на редица фактори върху качеството. Образът на изображението се формира чрез дигитално управление и формиране на печатащите елементи чрез пиксели. Така, технологията computer-to-plate /компютър – печатна форма/ става ключово понятие в съвременната предпечатна обработка. За няколко години печатните форми, изработени чрез нея изминават пътя от лабораториите до най-модерните печатници в света.
 
През 1995, на изложението drupa бяха показани варианти на машини и форми за технологията computer-to-plate от всички водещи световни фирми за производство на предпечатна техника и печатни форми.

Предпечатният процес при технологията computer-to-plate включва следните етапи:

  • сканиране
  • страниране
  • дигитална цветна проба
  • експониране върху печатна форма

При нея липсват етапите на експониране върху филм, обработка на филма, монтаж, изработване на аналогова цветна проба, контактно копиране на филма върху печатната форма, както при конвенционалния предпечатен процес.
Следователно, технологията computer-to-plate елиминира нуждата от филм, консумативите за този филм, монтажа и аналоговите цветни проби, с което се опростява работният процес. Намаляват се разходите за консумативи и труд, повишава се качеството – изображението се формира директно на алуминиеви форми и няма загуба на детайли в междинните носители. Поради липсата на ръчен монтаж, пасерът между цветоотделките е перфектен.
Използването на технологията computer-to-plate означава елиминиране на някои и намаляване на други разходи за материали и отпадъци. Намалява се времето за производство чрез редуциране на броя на работните стъпки и етапи, от което следва намаляване разходите за труд.

Конвенционалното производство, базирано на използването на филм като междинен носител, предполага възникването на редица дефекти, появили се по времето на фотомеханичното експониране на филма. Това са воалиране, драскотини, прах, мръсотия, нарастване или загуба на растеровата точка. С технологията computer-to-plate и висококачествените печатни форми, които тя използва, тези проблеми са разрешени веднъж завинаги. Стохастичното растриране предполагаше използването на абсолютно чисти помещения за разполагане на техниката. Честотно модулираното растриране изискваше висока оптимизация на копирането на филма, върху печатна форма. Чрез технологията computer-to-plate и печатните форми с висока разрешаваща способност, които тя използва, тези бариери са преминати.

Времето за подготовка на печатарската машина и макулатурите са намалени заради доброто качество на изображението и точният пасер.
В зависимост от източниците на светлина (дължината на вълната на лазера при експониране) и метода на запис, офсетовите формени пластини се изработват посредством :

- Фотохимично въздействие върху високо чувствителни среди на запис.

  • Мономолекулярен светочувствителен слой – аналогичен на о-нафтахинондиазидния слой, но се нанася в тънък слой. Недостатъците му са, че качеството на печатните елементи не е добро и има ниска тиражоустойчивост.
  • Слой на база AgX. - спектралната и енергична чувсвителност се доближава до тази на фотоматериалите. Формите, изработени с такъв слой се отличават с висока разрешаваща способност и тиражоустойчивост. Количеството сребро, което се използва, е многократно по-малко, от това във фотофилмите.
  • Сребърнохибриден слой - върху фотополимерен слой е нанесен слой на база AgX. Първо се експонира слоя на база сребърен халогенид, след това се проявява и фиксира. Получава се маска на изображението върху фотополимерния слой и след това пак се експонира през тази маска. Единственото предимство на този метод, е че не се използват полиестерните филмови подложки.
  • Фотополимерен слой - недостатъците му са, че има нужда от четиристадийна обработка - нагряване, проявяване, измиване и гумиране.


- Термично въздействие на лазерните системи на запис.

  • Термосублимационен метод – слоят се облъчва в близката ИЧ- област, поглъща енергия и се осъществява пренос към алуминиевата повърхност.
  • Метод на изпаряване на термочувствителния слой. - такава форма е например Silverlith SDT, на която е нанесен слой от сребърни соли, които са закрепени здраво на повърхността. Под действие на лазер, този слой се изпарява и по този начин се получават непечатащите елементи. Този тип форми нямат нужда от химическа обработка след това, освен от гумиране. Изпареното сребро се улавя от специални филтри, което прави метода екологично чист.


Материалът е публикуван в форума, със съдействието на Creo.


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
КЛЕБЕКС Василев ЕООД
Двустранно залепващи монтажни ленти LOHMANN.
klebex.eu
Саванто АД
Директен вносител на оборудване за професионален дигитален печат с марки Oce и Canon, както и на системи за довършителни операции.
savanto.com
Офис 1 Суперстор
Богат асортимент от над 10 000 рекламни продукта, както и широка гама от печатни услуги и всичко това под един покрив.
office1.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в дигитална печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама