ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Creo Integris ProofTM професионална система за дигитални цветопроби.

Creo Integris ProofTM професионална система за дигитални цветопроби.

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 6703 пъти)
Creo Integris ProofTM
професионална система за дигитални цветопроби в БУЛГЕД ООД

инж. Румяна Петрова


    Когато говорим за цветна проба, винаги си задаваме въпроса - до колко тя отговаря на реалния печат? Факторите, с които трябва да се съобразяваме, са толкова много, че на пръв поглед са необозрими. Различният тип хартия, качествата на копирния апарат, характеристиките на печатната машина, производителят на мастила и ред други неща влияят на крайния резултат. Не бива да се пренебрегва и необходимата технологична дисциплина при печата, която гарантира повтаряемост на цвета. Така стигаме до извода, че единствената реална цветопроба е действителният печат. Възможно ли е и друго решение? Да, ако разполагаме с надежден критерий за оценка на факторите, от които зависи цветността на изображението и разполагаме с печатно устройство, което може да бъде лесно и бързо калибрирано спрямо тях.
    Цифровите технологии за изработване на цветни проби са основният метод, използван в полиграфичната индустрия в момента. При тях времето за изработването им е достатъчно кратко и могат лесно да се интегрират в цялостния предпечатен процес.
    Едно перфектно решение на проблема предлага дигиталната цветопробна система INTEGRIS PROOF на фирмата CREO. CREO INTEGRISTM пробен отпечатък е висококачествено цифрово доказателство, което точно и последователно предсказва финала на отпечатеното задание. За реализирането на високо¬качествен краен продукт - цветна проба с точност и стабилност на цветовъзпроизвеждането, CREO е заложил на струйната технология InkJet, използвана от принтерите EPSON STYLUS PRO 9600 (фиг. 1).fig1 INTEGRIS PROOF съчетава комбинацията от висококачествен принтер с CREO workflow автоматизирано програмно управление на работата и пълно цветно управление, използвайки ICC цветни профили. Софтуерът включва ICC профила на използваната хартия, ICC профила за моделиране на цветното пространство на указаното външно устройство и базовата и текуща калибровка на принтера за съответната хартия. Така, създавайки ICC профили и въвеждайки ги като информация при печата на цветопробата, винаги се получават резултати, максимално близки до тези при действителния печат.  
    INTEGRIS PROOF на фирмата CREO е оптимизирана за съвместна работа с CREO workflow продукти, като Prinergy, Brisque и PS/M приложения. Това дава възможност за използване на растеризираните от RIP Brisque файлове директно от INTEGRIS PROOF системата за отпечатване на цветна кромалинова проба. След одобряване от клиента и ако няма необходимост от корекции, същите растеризирани файлове могат да се пуснат за изготвяне на цветоотделки. По този начин се спестява изготвянето на филми, необходими за аналоговите цветопроби (кромалин проба). При обработването на файловете със системата Prinergy на Creo Scitex могат да се разпечатват цветопроби на конкретната работна линеатура и ъгли на растера. Това улеснява работата ни с клиенти при изготвянето на дигитални фотополимерни форми за флексопечат.
    Основните файлови формати, които използваме за вход са TIFF, EPS, оптимизиран PDF и JPEG. За растерните файлове във формат JPEG може да се използва ниско ниво на компресия (качество 10 или 11 в Adobe PhotoShop). Същата компресия е допустима и при създаването на оптимизиран PDF формат за печат.
    Използването на висококачествения принтер EPSON STYLUS PRO 9600 с разделителна способност 2880 х 1440 dpi и минимален обем на капката мастило 4 pl (пиколитра) се явяват в днешния ден най-добрите параметри в света за широкоформатен печат и изготвянето на качествени цветопроби. Принтерът EPSON STYLUS PRO 9600 е седемцветна система за печат с разделителна способност до 2880 х 1440 dpi. Тя използва свето- и водоустойчиви мастила EPSON UltraChromeTM. Пигментните  мастила EPSON UltraChromeTM са високоустойчиви, при значително увеличаване устойчивостта на отпечатъка, както към въздействието на светлината, така и към влагата. Светоустойчивоста е 40 до 75 години в зависимост от носителя. Отпечатъците, направени с тях, са устойчиви на влага даже и при печат на обикновена хартия. Цветовият обхват на мастилата е по-широк от този на офсетовия печат по EuroScale (фиг. 2). fig2Седемте мастила, които се използват за печат, са: cyan, magenta, yellow, light magenta, light cyan, black и light black, като черният цвят може да се променя в три комбинаци: Photo black, Matte black и Dual Matte black. Това значително подобрява качеството на печат на изображенията особено в тъмните наситени области. Максималната разделителна способност 2880 х 1440 dpi е възможна,, използвайки пиезоелектрическа печатеща глава Micro Piezo с 96 дюзи за всеки от седемте цвята (фиг. 3).
fig3
Технологията на променлив обем на капките (той може да се изменя в диапазон от 4 до 29 пиколитра) позволява високо качество на печат и точно позициониране на капката върху носителя.
    Една от най-привлекателната за професионалните фотографи въз¬можност на принтера е качественият печат на монохромни фотографии. Това е възможно благодарение на наличието на мастило LIGHT BLACK. Оптическата плътност на това мастило е 1/3 от оптическата плътност на стандартното черно мастило и много точно възпроизвежда неутралните отенъци.
    Съвместното използване на висококачествения принтер EPSON STYLUS PRO 9600 с изброените по-горе основни предимства и софтуерното му управление от CREO INTEGRIS PROОFTM  показва, че бъдещето принадлежи на цифровата фотопроба. Само тя може да изпълни многообразните изисквания за бързина, многофун¬к¬ционалност, икономичност и простота на използването ù.

Текст към фигурите:

Фиг. 1  EPSON STYLUS PRO 9600
Фиг. 2  Цветовият обхват на мастилата UltraChromeTM в сравнение от този на офсетовия печат по EuroScale
Фиг. 3  Новата глава EPSON  Micro Piezо


Статията беше любезно предоставена от Булгед.

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Импрес ООД
Дигитален печат. Външна реклама. Предпечатни процеси. Графичен дизайн. Уеб дизайн и мултимедия.
impressbg.com
Ксерокс България ЕООД
производствени системи на Xerox в сферата дигиталния цветен печат.
xerox.bg
Арагорн ЕООД
Фирмата предлага техника и консумативи за сублимационен и директен печат в/у текстил. Предлагаме широкоформатни принтери.
printontextile.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт - дигитален широкоформатен печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Технолог офсетов печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама