ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Интернет ли? Само дечурлигата влизат там...

Интернет ли? Само дечурлигата влизат там...

Четвъртък, 10 Август 2006 ( прочетена 3777 пъти)
Интернет ли?
Само дечурлигата влизат там!Това са думи на собственика на огромна печатница, с персонал над 150 души и машинен парк за милиони левове. В последните няколко години собственикът на тази печатница /да го наречем г-н Георгиев/ има един търговец на средна възраст и стари клиенти, които поръчват няколко пъти в годината. Това не е достатъчно за запълване капацитета на печатницата и г-н Георгиев е принуден да съкращава периодично част от персонала си, оплаква се, че предлага много добри услуги, но нови клиенти няма. Уеб сайтът на печатницата е направен на доброволни начала от служител, който поддържа компютрите на предпечатния отдел. Мисля, че г-н Георгиев дори не знае за съществуването му.

Защо една печатница трябва да популяризира дейността си в Интернет?
Крайните клиенти и рекламните агенции боравят с компютърни графични програми, изпращат файлове с помощта на Интернет, контактуват помежду си чрез имейли. Когато търсят подизпълнител за печат, те не стават от компютрите си – търсят в Интернет. Ако могат да изпращат и файловете си, без да напускат офисите си, ще бъдат много щастливи. Някои печатници предлагат тази услуга – удобно е, бързо е и спестява много часове. Но тази статия не е за тях. Да се върнем при г-н Георгиев и да си представим, че той вече разполага с корпоративен уеб сайт. Ще пропуснем направата му, за да не изпълваме тази статия с историята на двуседмични препирни за цени, десетки варианти на дизайна и още куп досадни неща. Все пак във финалния вариант на уеб сайта има описание на дейността на печатницата, представени са всички продукти и услуги, грижливо са написани всички контакти, направени са снимки на производствената база. Г-н Георгиев дори е приел разумното предложение да не поставя снимки на членовете на Управителния съвет на челната страница. Примирил се е, че няма да има нито една негова снимка, застанал пред скъпия фирмен щанд на едно от полиграфическите изложения. Фирменият уеб сайт е напълно завършен. Честито! Това достатъчно ли е? Не бих искала да разочаровам никого, но истинската работа започва едва сега.
 
Как да използваме корпоративния сайт, за да бъдем полезни на клиентите си?
Корпоративният сайт трябва да бъде редовно обновяван. Никой не би се върнал повече от два пъти на място, което не предлага нищо ново. Едва ли някоя компания има нужда от уеб сайт, посещаван от петима случайни посетители месечно. Дори да сте печатница, в която не се случват много събития, можете да заложите на полезната информация. Много от клиентите се интересуват в детайли от услугите, които предлагате. Помогнете им с полезни съвети как да ги използват; за какво служат машините, с които разполагате; как да подготвят файловете си за тях и още много неща, които ще им бъдат най-малкото приятни за четене. Попълвайте тази информация винаги, когато предлагате нова услуга, закупите нова машина или въведете нова технология. От Вашата активност зависи дали клиентите ще научат какво се случва с Вас. Те трябва да бъдат информирани за новостите. Един имейл достига мигновено и съвършено безплатно до всички. Това спестява много пощенски и телефонни разговори. Не бива да се забравя, че един уеб сайт е средство за обратна връзка. Можете да поставите форми за изпращане на въпроси и запитвания. Така клиентите сами ще споделят впечатленията си с Вас, ще задават въпроси, ще търсят информация. Това е много добър начин за изследване нуждите и желанията им. Ако се интересувате от мнението им за Ваш продукт или услуга, една анкета би свършила чудесна работа.

Как да използваме корпоративния сайт, за да достигнем до нови клиенти?
Дотук нашият приятел г-н Георгиев би могъл да се съгласи, но това не е достатъчно да доведе нови клиенти, с които да запълни производствения си капацитет. Да се грижиш за настоящите си клиенти е едно, но да достигаш до нови и нови...
Всеки уеб сайт трябва да бъде регистриран в търсещи машини. Хората използват търсачки, в които въвеждат ключови думи, за да открият продукт или услуга. За подобна регистрация могат да помогнат хората, които наемате за изработка на Вашия корпоративен сайт. Попитайте за Google. Това е най-известната търсачка, която се е превърнала в критерий за търсене и намиране с ключови думи, по които се достига до уеб сайтове. Друг начин за популярност на един уеб сайт е да се свържете се с Ваши партньори, колеги и приятели. Ако те имат уеб сайтове, можете да размените линкове /препратки/. Така ползата ще е взаимна, тъй като техните клиенти ще посещават Вашия уеб сайт, а Вашите клиенти – техните.

Къде да популяризираме корпоративния си уеб сайт?
Сигурна съм, че нашият герой г-н Георгиев ще се намръщи, ако чете следващите редове. Но няма начин популяризирането на дейността му в Интернет да премине без реклама. Предполагам, че в съзнанието му рекламата е телевизионен клип преди новините в 19,30; каре във вестник „Труд“, който той чете със сутрешното кафе или огромен билборд, който е на път за печатницата му. Цената на подобна реклама е колкото отпечатването на прилични тиражи от  рекламни материали в печатницата му. Със сигурност би казал: „Нямам възможност за реклама, това могат да си позволят големите.“ Парадоксът е, че големите пък смятат, че нямат нужда от реклама, защото са големи. Мисля си, че и двете позиции са грешни. Не познавам фирма, която всички потенциални клиенти да познават. Какво остава за всичките услуги или още повече за новите продукти или услуги, които всяка фирма постепенно въвежда. Едва ли има бизнес, който не се развива. Едва ли има клиенти, които са толкова любознателни, че сами да откриват новостите на Вашия пазар...
Но да се върнем на цените на Интернет рекламата. Добрата новина е, че на г-н Георгиев не са му необходими случайни посетители. Както би избрал специализирано списание, което се чете само от хора, които се интересуват и използват печатни технологии, така и в Интернет се нуждае само от специализирани уеб сайтове. Тези уеб сайтове трябва да са място, което се посещава от неговите потенциални клиенти и партньори, също така от конкурентите му. Само специализирани уеб сайтове могат да му предложат отлично представяне на дейността му, да направят рекламна кампания, която ще доведе колкото се може повече хора към неговия корпоративен уеб сайт. Важното е, че тези посетители няма да са дечурлигата, за които г-н Георгиев така убедено твърдеше, че са окупирали Интернет. Отдавна виртуалното пространство не е само място за забавление, а медиа, която предлага все повече възможности за популяризиране на бизнес. Сигруна съм, че г-н Георгиев очаква от тази медиа точно това. Колкото по-добро е представянето му, толкова повече клиенти ще научат за него. Колкото повече клиенти... нататък всички знаем. Така би трябвало да завърши тази история.
А ето така би трябвало да започне доброто представяне в Интернет:

Уеб сайтове, посветени на предпечат, печат и печатни технологии.  

www.polygraphy.info
– над 1500 български фирми в областта на дизайна, предпечата, печата и печатните технологии. Тук могат да бъдат намерени всички продукти и услуги от полиграфическата индустрия. Клиентите на каталога могат да излагат снимки и спецификации на машините си, да публикуват своите оферти.

www.prepressbg.com
– Интернет издание за всички новости от полиграфическия бранш в страната и чужбина. Помощни материали за начинаещи специалисти, нови технологии, обяви за работа. Разполага с над 2000 регистрирани потребители, които всекидневно търсят и обменят информация за стоки и услуги.

www.bgoferta.com  - Възможност за директни запитвания за стоки и услуги. Място, от което клиентите сами достигат до своите подизпълнители.

www.predpechat.start.bg
– Кратък справочник на най-известните рекламни агенции, студиа за дизайн и предпечат

www.pechat.start.bg
– Кратък справочник на най-известните печатници

Десислава Тодорова
Статията е публикувана в списание Print&Pack Magazine print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Още по темата
Най-четени
Препоръчани фирми
Текс системс ЕООД
Текс систем ЕООД е производител на рекламни системи за опъване на текстил със собствена печатна база и най-модерна техника за широкоформатен сублимационен печат върху текстил.
експодисплеи.com
Импрес ООД
Дигитален печат. Външна реклама. Предпечатни процеси. Графичен дизайн. Уеб дизайн и мултимедия.
impressbg.com
Зева Трейд ЕООД
Онлайн платформата за лепилни точки, двустранно-залепящи ленти, велкро и неодимови магнити, и др. материали и продукти необходими за вашата реклама.
zevatrade.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
LinkedIn
RSS


Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Технически асистент
гр. София
фирма ДотБрейн

Търговски сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама