ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet инж.Петър Кънев, Председател на Съюза на печатарската индустрия в България и на Клъстер Българска медия и печат

инж.Петър Кънев, Председател на Съюза на печатарската индустрия в България и на Клъстер Българска медия и печат

Сряда, 25 Април 2007 ( прочетена 5101 пъти)

Въпроси към инж. Петър Кънев, Председател на Съюза на печатарската индустрия в България и на Клъстер Българска медия и печат за www.prepressbg.com, зададени на 25 април 2007 г. в Троян.


Клъстер „Българска медия и печат“ започна работа с пълна сила. Вече са факт първите му реализирани инициативи. Държавата, от своя страна обяви, че ще подкрепя клъстерите. Има ли вече конкретни резултати?

Два клъстера още миналата година получиха грантове от по 50 хил. Евро. Започват процедури за подпомагане на още 15 клъстера.
При нас има формулирани няколко проекта за кандидатстване. Предстои уточняване, търсене на форми за нашата част от съфинансирането. Въпроси, които чакат своите отговори.
Но нека членовете на клъстера станем повече – от всички членове на СПИБ е проявен интерес. Наблюдаваха доброжелателно действията на инициаторите на клъстера и чакаха момента, когато ще обявим кампанията за тяхното приемане.
И той настъпи – днес!


Какви са първите стъпки, които нашият клъстер трябва да предприеме, за да започне така желаният ефективен диалог с правителството?

Предстои динамичен период с много срещи на различно ниво. Близките две седмици ще имаме среща с ресорния зам.-министър на ИЕ г-жа Нина Радева. Тогава ще има новини.


Европейските фондове предвиждат финансова помощ за българските клъстери от 5 млн. евро за следващите 10 години. Какви са последните новини от тези фондове?

Ако говорим за структурни и кохезионен фондове и държавния бюджет, общото финансиране за следващите 7 години е малко над 12 млрд. Евро. Практически за всички проекти могат да кандидатстват и клъстери.
С клъстерни инициативи в областта на индустрията (без земеделието) могат да бъдат усвоени близо 6 милиарда евро.
Въпросът е малко изпреварващ за момента.

СПИБ инициира създаването на печатарския клъстер, как ще си сътрудничат двете организации?
Директно, делово, приятелски и „онлайн”!
С времето ще се получат разлики в членската маса, защото по презумпция Съюзът и Клъстерът се отличават по своята платформа. Очакваме увеличаване на броя на членовете във всички вертикални възли. Засега обаче е съвсем естествено всички важни неща да се обсъждат и да стават на срещите на бранша, инициирани от СПИБ. Времето ще покаже.


Какви са краткосрочните планове за сътрудничество с чуждестранни клъстерни организации?
Наскоро беше създаден немски печатарски клъстер по инициатива на Баварския съюз на печатарите. В плановете ни влиза посрещането на гости от Бавария по време на тазгодишния ПринтКом в Пловдив. Част от разговорите ще бъдат свързани и със сътрудничеството между клъстерите. Темите са важни и за нас – нови технологии, оборудване и ноу-хау, управление на човешките ресурси – образование, следдипломни специализации и професионално обучение. Ще се търси взаимен синергичен ефект.
С интерес очакваме да видим как колегите са организирали своите комуникации. Ние вече има какво да покажем.

И накрая,
Отчитам със задоволство вашето обръщение „нашият” клъстер! Полиграфия инфо сте член на СПИБ от 2006-та, очакваме да станете и член на Клъстера близките седмици. Пожелавам ви да няма потребност от предварителна медиативна процедура и в най-скоро време да бъдете не само създадели на нашето място в Интернет, но и активни негови участници и модератори!
Имате нашата благодарност за добре свършената работа! Разчитаме да споделяте своя опит при онлайн-общуването ни.print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
СТАР-БГ.КОМ
Рекламен текстил и рекламни материали: рекламно, корпоративно, промоутърско и работно облекло, рекламни сувенири, креативна реклама и най-съвременните и качествени технологии за брандиране в комплексна услуга – от заявката до безплатната доставка за корпоративни и количествени поръчки.
star-bg.com
Туплекс
Дистрибуция на широка гама от изкуствени материали с различно приложение.
tuplex.bg
Промимекс ООД
Оборудване за щанцоване и производство на щанц-форми.
promimex.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама