ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

История на PDF

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 9390 пъти)
Безхартиен офис... Навярно всички си спомнят тая фраза, въпреки, че историята показа, че с развитието на компютрите се увеличава и използването на хартия.

PDF започва с мечтата за безхартиен офис на един от основателите на компанията Adobe, Джон Уоркин. Първоначално е замислен като вътрешен проект на компанията, за създаване на файлов формат за разпространение на документи, които могат да бъдат отворени на всеки компютър и на всяка операционна система.
Adobe вече е притежава две подобни технологии: PostScript като машинно и платформено независима технология и Adobe Illustrator като пример за приложение, работещо на различни платформи ( в действителност на две: MacOs и Windows, но това са 99% от всички компютърни системи) и имащо възможност да открива и визуализира прости PostScript файлове, създадени с други приложения. Специалистите на Adobe обединяват тия технологии и създават новия формат (PDF, който се явява оптимизирана версия на PostScript) и няколко приложения за създаване и визуализация на този формат.

PDF 1.0
За първи път Adobe съобщава за тази технология на конференцията Синболд в Сан Хосе през 1991 година. Тогава тя се нарича “IPS”, което се разшифрова като "Interchange PostScript". Версията PDF 1.0 е показана за първи път на изложението Comdex Fall, през 1992 година, където технологията спечелва награда “best of Comdex”. Програмата за създаване на PDf, Acrobat беше пусната в средата на 1993 година. Тази версия не беше приета от препрес обществото. Тя вече поддържаше вътрешни връзки и форми, шрифтовете също вече можеха да се влагат, но цветовото пространство е все още RGB.
Първоначалното кодово название на проекта е “Carousel”. Поради тази причина, първоначално PDF файловете на Macintosh се наричаха “CARO”.
ADOBE поиска висока цена за приложения за създаване на PDF файлове. Това не способства за неговото разпространение и популярност. Впоследствие ADOBE намали цената на целия пакет Acrobat и пусна безплатна версия на Acrobat Reader.

PDF 1.1
Acrobat 2 се появи през септември 1994 година. Той поддържаше новия формат PDF 1.1, в който беше добавена поддръжка на:
• Външни линкове
• индексация
• функции за сигурност
• машинно-независим цвят
• коментари
В Acrobat 2 също добавиха някои полезни новости, включително новата архитектура Acrobat Exchange, подържаща плъгини и възможност за търсене в PDF файловете.
ADOBE стана един от най-често използващите PDF формата. Цялата документация на фирмата започна да се разпространява в този формат.
В Acrobat 2.1 беше добавена мултимедийна поддръжка и от този момент стана възможно вмъкването на аудио и видео в PDF документи.
По това време PDF не е единственият опит за създаване на машинно и платформено независим формат. Основният съперник беше форматът с име Common Ground.
През 1995 ADOBE започна да продава Acrobat Capture на цена 4000$. Също, по това време ADOBE вградиха поддръжка на PDF в много свои приложения, включително Frame Maker 5.0 и PageMaker 6.

PDF 1.2: Светът на предпечата се събужда.
През 1996 година ADOBE пусна Acrobat 3.0 (кодовo име: Amber) и съответна спецификация PDF 1.2.
PDF 1.2 беше първата версия на PDF, която реално можеше да се използва в предпечатната подготовка. Освен форми, бяха добавени и следните предпечатни опции:
• поддръжка на спецификацията OPI 1.3
• поддръжка на CMYK цветово пространство
• поддръжка на спот цветове
• поддръжка на овърпринт и запазване на параметрите на растеризация
Пускането на плъгина за разглеждане на PDF в браузера Netscape, увеличи популярността на PDF в растящия Интернет. ADOBE добавиха възможност за двупосочна връзка между PDF и HTML страници. PDF започна да се използва в графичната индустрия. Първоначално пазарът за черно-бял дигитален печат използва PDF за печат на бързите цифрови машини на XEROX.
Версията Acrobat 3 беше окончателно реализирана, като открита архитектура за разработчици и през 1997-1998 г. се появиха голямо количество интересни плъгини, както и няколко отлични приложения. Част от тях са PitStop и CheckUp от Enfocus software и CrackerJack от Lanatanarips. Компанията Agfa стана първата голяма фирма, която вгради PDF в своята система за пълноцветен печат Apogee, пусната в 1998 г. Останалите производители скоро последваха примера й.
Въпреки, че PDF активно се предлагаше на пазара, пазарът реагираше бавно. Основната причина е, че за използването му са необходими допълнителни програми, а също заради неговите ограничения и недоразработеност. Освен това, този формат не се явяваше открит стандарт и въпреки всичките му достойнства, беше сравнително лесно, да се прави предпечатна подготовка и без него. А и често се случваше да се генерира некоректен PDF.

PDF/X-1: бавно появяващ се стандарт
За да решат горно описаните проблеми, беше създаден консорциум от препрес компании, който пусна стандарта PDF/X-1 през 1998 г. PDF/X-1 се основава на спецификацията на PDF 1.2, но има много строги ограничения. При използването на файл с PDF/X-1 формат, можете да бъдете сигурни, че шрифтовете са включени, че всички изображения са с висока разделителна способност и т. н.
Въпреки, че се базира на PDF 1.2, в него бяха включени няколко допълнителни оператори. Те са описани в документа 5188 на компанията ADOBE и включват:
• възможност за включване на допълнителни данни
• поддръжка на ICC-профили
• поддръжка на параметрите bleed, trim и art-box
• флаг, показващ че в документа има поставени презастъпвания (трапинг)

PDF 1.3:
Acrobat 4 беше пуснат през април 1999г. и поддържаше новия формат PDF 1.3. Новите спецификации на PDF включваха поддръжка на:
• 2-байтови CID шрифтове
• спецификация OPI 2.0
• ново цветово пространство под названието DeviceN, за по-добра поддръжка на спот цветове.
• изтъняваща сянка и няколко нови технологии за по-гладки и ефектни преливки
• коментари
Самият Acrobat също имаше нови възможности , включващи:
• поддръжка на документ с размер до 5080 x 5080 мм (в предишните версии беше 1143 x 1143 мм)
• Webcapture
• набор от готови Joboptions за правилно генериране на PDF през Acrobat Distiller.
• Бившият Acrobat Exchange беше преименуван в Acrobat, за да съвпада с името на пакета от програми
• Облекчена интеграция с Microsoft Office.
Първоначалната версия на Acrobat 4.0 под номер 4.0, съдържаше неприличен брой бъгове, което силно ограничи неговото използване в предпечата. Adobe пусна ъпгрейд под номер 4.05 и го разпрати за своя сметка до всички регистрирани потребители на Acrobat 4.0 само няколко месеца след пускането на 4.0.
Въпреки. че имаше проблеми и с този пакет, надали може да се оспори, че PDF стана стандарт. От сайта на Adobe са били свалени повече от 100 милиона копия на Adobe Reader.

Illustrator 9 и PDF 1.4: Acrobat може да почака
В средата на 2000 г Adobe направи свръхестествен ход: беше пуснат Illustrator 9. При неговия пуск се изясни удивителна особеност: това беше първото приложение, което поддържаше PDF 1.4 и неговата функция прозрачност. Това беше първият път, когато Аdobe не пусна нова версия на PDF, заедно с нова версия Acrobat. Също не беше пусната и пълната спецификации на PDF 1.4, но в документа 5407 Adobe декларира поддръжка на прозрачност в PDF 1.4.
Acrobat 5
През май 2001 г. беше пуснат Acrobat 5 и PDF 1.4 окончателно стана реалност. Измененията в този формат не бяха толкова глобални, колкото в предните версии. За предпечата полезните новости бяха:
• появи се поддръжка на прозрачност
• бяха подобрени функциите за криптиране, включително възможност за 128 битово шифроване и възможност да се задава качеството на печат (например за даден документ може да се разреши само печат в ниска резолюция)

За останалите потребители също се появиха редица полезни функции във формата PDF 1.4:
• Подобрена поддръжка на JavaScript, включваща JavaScript 1.5 и подобрена интеграция с бази данни
• "Tagged PDFs" - PDF-файлове, съдържащо структурна информация за данните, съдържащи се във файла. Това облекчи създаването на PDF файлове, които могат сами да се адаптират за устройствата, на които ще се изобразяват. Това оказа голямо влияние на пазара на електронни книги, когато PDF файловете започнаха да се използват в голямо количество в различните модификации. Adobe също пусна версия на Acrobat Reader за PalmOs устройства.
Болшинството от потребителите бяха удовлетворени от новите функции на Acrobat. В предпечата бяха полезни следните:
• Acrobat вече можеше коректно да обработва овърпринтите. Ако потребителят сложи жълт правоъгълник върху син, то Acrobat ще покаже зелен правоъгълник. Тази опция е включена по подразбиране.
• Acrobat 5 вече изпълняваше пакетна обработка на файлове, което може да бъде използвано, например в експорта на голямо количество PDF файлове в EPS.
• Distiller може да дистилва файлове в DeviceN-цветове.
• Acrobat и Distiller, съвместно използват подобрена система за управление на цветовете 'ACE'.
• Коментарите в PDF файловете, станаха много по-гъвкави и можеха да се разпостраняват чрез Интернет.
За другите потребители Acrobat 5 предложи следните изменения:
• Силно подобрена функционалност на формите
• Потребителският интерфейс на Acrobat съответства на Microsoft Office. Подобрена интеграция на Acrobat с Microsoft Office
• Възможност за пускане на Distiller или Catalog направо от Acrobat.
• Иконките на страниците се създават автоматично при отваряне на документа в Acrobat.
• Бяха включени нови и обновени съществуващите филтри за експорт в Acrobat, включително експорт от PDF в RTF формат.
Интересно беше, че за някои потребители беше направена крачка назад: Adobe замени плъгина “Paper capture”, който можеше да разпознава сканиран текст със много по-ограничения плъгин Web service.

Превод: ValBo
print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ПираПринт
Сублимационен печат върху полиестерен текстил и трикотаж. Ситопечат върху текстил и трикотаж. Бродерия, апликация и паети върху текстил и трикотаж.
piraprint.com
Фактор България ЕООД
Първият и единствен в България инсталатор на системи за дигитална цветна проба, сертифициран от FOGRA.
factor.bg
Ротопринт ООД
Печат на самозалепващи етикети на ролка за автоматично и ръчно лепене.
rotoprint-bg.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама