ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Изграждането на качествен сервизен специалист е нелека задача

Изграждането на качествен сервизен специалист е нелека задача

Сряда, 16 Април 2008 ( прочетена 4699 пъти)
Интервю с Елена Дречева
мениджър на Коника Минолта, клон България

Г-жо Дречева, клонът на Коника Минолта в България е регистриран преди четири години, от около година заявихте присъствие на пазара на дигитални печатни машини с машината bizhub PRO C6500e. Каква е тенденцията ви за развитие в тази област?

Тенденцията ни за развитие в тази област е към разширяване на гаматата продукти, като отделяме внимание, не само на хардуерната част, но и на софтуерната. Изскванията към потребителите на цифров печат в този сегмент от пазара са високи и стремежът на компанията ни е да ги удоволетворим и предложим нещо повече, дори да дадем възможности чрез устройствата ни и софтуера към тях, за нови приложения и развиване на нов вид дейности и генериране на нови приходи.

Коника Минолта разработва нови модели, както в областта на цветния, така и на черно-белия печат. Най-новите разработки могат да бъдат видяни на предстоящото изложение Drupa.

Това, на което залагаме при новите модели е:
  • ефективност
  • Гъвкавост
  • рентабилност
  • цялостно решение

Компанията ни в момента е единствената, която произвежда сама финиширащите аксесоари към машините ни и това е едно от основните ни предимства – цялостно решение.
Факт е, че през 2007 г. успяхме да се изкачим на първо място по монохромни производствени устройства в България (по данни на Infosource) и да стъпим сериозно в сегмента на цветния производствен печат започвайки от 0 същата година.
Ще продължим сериозна работа в тази посока, защото имаме качествени продукти, софтуер и квалифицирани сервизни специалисти.

Какви са тенденциите за развитие на компанията в областта на печатните дигитални машини в световен мащаб?

В България следваме тенденциите на Коника Минолта в световен мащаб. Компанията е отделила доста средства за изследвания и развитие в областта на производствения печат. Една от посоките например, която в момента мога да споделя, е разработване на собствен контролер, с маркетингово име Emperon, който вече е факт в машините ни  в офис класа. Eдно от предимствата ни е и химичният полимеризиран тонер на Коника Минолта - SIMITRI, който вече е от ново поколение High Definition, с много подобрени качества и още по-фини частици.
Разбира се, в забързания свят, в който живеем, е важна скоростта и след Drupa ще можем да предлагаме устройства с по-висока скорост – 160, 250 стр. в мин.
 
На всеки, който влезе в офиса ви прави приятно впечатление, че екипът ви е съставен само от млади хора. В същото време в целия бранш има оплаквания, че се усеща остър дефицит от подготвени кадри. Каква е вашата практика в това отношение?

Дефицитът на подготвени кадри в ИТ сектора е факт. Решението ни е да ги подготвим сами. В това отношение аз лично се радвам на голям късмет, т.к. хората в екипа ми са енергични, с желание за повишаване на професионалната си квалификация и много отговорни!
Обучението, което правим е в два посоки – теоретично и практическо. Коника Минолта разполага с една от най-добрите е-learning системи в Европа за дистанционно обучение за продажби и следпродажбена грижа. Тази система се нарича MPlus. Тя е динамична, поддържа се и допълва с нови материали, регулярно от около 100 специалиста (колеги) в Германия. Сертифицирането на служителите на Коника Минолта по тази система е задължително и всички в клона на Коника Минолта в България учат в системата и са получили сертификати в ралични нива в своята област. За сериозността на системата за обучение MPlus говори и фактът, че самите сертификати се подписват лично от японския ни президент.
В демонстрационната си зала разполагаме с най-новите ни продукти и практическо обучение и подготовка за всеки нов продукт се прави преди пускането му на пазара.

Коника Минолта продава продукти и услуги основно чрез търговски партньори. Как подбирате своите партньори?

Критериите за подбор на  партньори са няколко. Основен и изключително важен критерий е компанията-партньор да споделя ценностите на Коника Минолта, а именно грижата за клиента да е на първо място, и отношенията ни с клиента да започват в момента на продажба, а не да свършват с нея. Това означава инвестиция от страна на партньорите ни в хора с висока квалификация за следпродажбена поддръжка. Критерий пък за квалификацията на служителите на нашите партньори са сертификатите по системата ми МPlus, за която споменах по-горе. За партньорите ни има задължителни изисквания за брой служители с определени нива на сертификация по програмата ни Mplus.
Друг важен критерий е фокусът на партньорската компания. Търговските резултати показват, че компаниите партньори, които следват фокуса на Коника Минолта, са по-успешни. А фокусът на Коника Минолта са: Цветни MFP устройства, Производствен Печат, iDOC програма за оптимизиране документооборота при клиента, постоянна грижа за клиента.
При покриване на критериите, по-горе не закъсняват и търговските резултати, които поставят партньорите на някои от четирите нива по партньорската ни програма.

Не е тайна, че всеки потенциален купувач избира не само машина и оборудване, а и сервизни услуги. Имате ли достатъчно на брой добре обучени сервизни инженери, които да предложат качествен сервиз?

Изграждането на качествен сервизен специалист е нелека задача и всеки, който работи в нашата област го знае много добре. За времето, в което съществуваме в България, успяхме да организираме добро сервизно покритие от обучени специалисти в цялата страна. Доказателство за това са доволните корпоративни клиенти с офиси в страната.
Във връзка с качествения сервиз, Коника Минолта инвестира много. Единствената компания сме в момента, която разполага с постоянна връзка с устройствата си, без да сме зависими от мрежата и средата на клиента си и имаме изключително кратко време на реакция. Постигаме го с GPRS връзка с устройството ни, посредством модем. Системата бе въведена и в България от преди месец и отзвукът е изключително позитивен, както у партнорските ни компании, така и от клиентите.
Тази постоянна връзка с устройството ни осигуравя възможността за предотвратяваме евентуални повреди, т.к. се трупа история и статистика за всички части на всяко едно от устройствата ни. Позволява на сервизните ни организации да получат информация за технически проблем, дори понякога, преди самия оператор да го е забелязал. Информацията за нивото на консумативите и консумативните резервни части пък ни дава възможност за добро планиране, логистика и осигураване на винаги работещо устройство.
Системата ни е уникална, изключително иновативна и много успешна и представлява постоянна грижа за клиентите на Коника Минолта!

 

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
КАРИЕР ООД
Предлага и поддържа на склад богат асортимент фабрично форматирани, висококачествени продукти за офсетов, флексо– печат и ротогравюра.
facebook.com/Carierltd
Мюлер Мартини
Водещ производител на системите за довършителни печатни процеси.
mullermartini.com
Евроинкс
Вносител на мастила и консумативи за сито печат.
euroinks.net

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама