ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Как да избегнем проблемите с натрупаното статично електричество при печат

Как да избегнем проблемите с натрупаното статично електричество при печат

Неделя, 25 Януари 2015 ( прочетена 13997 пъти)
Проблемът със статичното електричество идва с климатичните промени, породени от смяната на сезоните, но най-вече от влажността. Особено влияние оказва смяната в режима на работа при използваните климатични системи – от охлаждане в отопление. Именно това е причината едни и същи медии да се държат нормално през лятото и в същото време да създават огромни проблеми през зимата.

 

проблами със статичното електричествоСтатичното електричество е причина за намаляване на производителността и увеличаване на макалатурите. Този проблем води до непредвидени разходи за производство, за които не подозираме. От друга страна може да се стигне до забавяне в сроковете за изработка и влошаване на качеството, което застрашава отношенията с клиентите.

Проблемът би трябвало да е добре познат на всеки, който работи с филми и медии, изградени от пластмасови материали, тъй като именно при тях основно се наблюдава проблемът с наелектризирането. Следователно тук попада всеки производител, който се занимава със ситопечат, дигитален печат, мастилено-струен печат и други, работещи с тези медии.

Откъде идва проблемът? Когато един слой на въпросните медии влезе в контакт с друг слой от друг лист и те бъдат разделени (или от самото придвижване и търкане един спрямо друг по време на печат) се нарушава структурата на заряда и част от електроните се отделят. Именно те в последствие се закачат за следващите листове. В резултат на това един лист има недостиг на електрони, поради което той има положителен заряд, докато следващия има повече електрони, което го превръща в отрицателно зареден. Оттук се поражда и привличането между двата листа, което се изразява в тяхното слепване, сякаш единият е магнит, а другия – метална повърхност. Този проблем е особено характерен за машините с автоматично подаване на медии, тъй като при тях се получава търкане между два поредни листа още при самото подаване за печат.

В случай, че използваният материал за печат е добър електрически проводник, то ненужните електроните ще намерят най-близкия път и ще бъдат заземени. Хартията и най-вече пластмасовите медии не са такива. Всъщност те са много добри изолатори и не дават никаква възможност на електроните да се заземят. Появяването на статично електричество и фактът, че медиите, които използваме са изолатори води до наелектризиране за неопределено дълго време. В някои случаи това може да трае и с месеци.

Натрупаните електрони могат лесно да бъдат разсеяни при определена влажност в помещението, тъй като влагата се кондензира по повърхността, а водата е добър проводник. От друга страна, когато относителната влажност в помещението е ниска, полимерните материали ще задържат електроните за неопределен период от време.

В случай, че статичният заряд е с достатъчно висок интензитет, то това може да причини и електрически искри по повърхността на медиите. Това от своя страна е особено опасно при ситопечата, където се използват мастила с разтворители и една такава искра може да въпламени изпаренията, които са се натрупали във въздуха. Медиите с натрупан електрически заряд създават проблеми и при използване на технология с пръскване на мастила. Причина за това е, че поради самото наелектризиране може да се полепи прах и мръсотия по самата повърхност за печат. Този проблем може да се избегне чрез избърсване с влажен парцал на основата преди пръскане.

Ето и няколко съвета как да избегнем проблемите със статичното електричество при печат:

  • Единият от начините е чрез използване на овлажнителни системи, чрез които да се повиши влажността в помещенията до поне 60%.
  • Друго възможно решение е в използването на йонизиращо-охладителна система.
  • Съществуват и технологични решения, чрез които се премахва натрупаният заряд, посредством създаване на верига, която има достъп до самите медии. Пример за това са така наречените антистатични влакна.
  • На последно място е един малко популярен метод, който също върши определена работа за неутрализиране на статичното електричество, а именно – намаляване на скоростта на отпечатване.Източник: supply55.com
Текста написа: Антон Даскалов

 

 

Вижте още:

Комплект антистатично влакно с дължина 2 метра и два магнита.

Aнтистатично влакно


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Касима-ДЛ ООД
Материали, технологии и оборудване за печат и опаковки - DuPont Cyrel; Esko; Polywest; MarkAndy; Sontara AG; J.M.Heaford. Книговезки платна и хартии - Winter&Company.
kasima-bg.com
ХОБИ ТАКТ ЕООД
Представител на швейцарската фирма „Шмид Ринер" www.schmid-rhyner.ch и вносител на UV и дисперсионни лакове. Продаваме и модните: “Soft-touch”, “Silver”, Пясъчен, Релефен, „Digital“, Komori
hobbytakt.com
Офис 1 Суперстор
Богат асортимент от над 10 000 рекламни продукта, както и широка гама от печатни услуги и всичко това под един покрив.
office1.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама