ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Как да избегнем проблемите с натрупаното статично електричество при печат

Как да избегнем проблемите с натрупаното статично електричество при печат

Неделя, 25 Януари 2015 ( прочетена 13935 пъти)
Проблемът със статичното електричество идва с климатичните промени, породени от смяната на сезоните, но най-вече от влажността. Особено влияние оказва смяната в режима на работа при използваните климатични системи – от охлаждане в отопление. Именно това е причината едни и същи медии да се държат нормално през лятото и в същото време да създават огромни проблеми през зимата.

 

проблами със статичното електричествоСтатичното електричество е причина за намаляване на производителността и увеличаване на макалатурите. Този проблем води до непредвидени разходи за производство, за които не подозираме. От друга страна може да се стигне до забавяне в сроковете за изработка и влошаване на качеството, което застрашава отношенията с клиентите.

Проблемът би трябвало да е добре познат на всеки, който работи с филми и медии, изградени от пластмасови материали, тъй като именно при тях основно се наблюдава проблемът с наелектризирането. Следователно тук попада всеки производител, който се занимава със ситопечат, дигитален печат, мастилено-струен печат и други, работещи с тези медии.

Откъде идва проблемът? Когато един слой на въпросните медии влезе в контакт с друг слой от друг лист и те бъдат разделени (или от самото придвижване и търкане един спрямо друг по време на печат) се нарушава структурата на заряда и част от електроните се отделят. Именно те в последствие се закачат за следващите листове. В резултат на това един лист има недостиг на електрони, поради което той има положителен заряд, докато следващия има повече електрони, което го превръща в отрицателно зареден. Оттук се поражда и привличането между двата листа, което се изразява в тяхното слепване, сякаш единият е магнит, а другия – метална повърхност. Този проблем е особено характерен за машините с автоматично подаване на медии, тъй като при тях се получава търкане между два поредни листа още при самото подаване за печат.

В случай, че използваният материал за печат е добър електрически проводник, то ненужните електроните ще намерят най-близкия път и ще бъдат заземени. Хартията и най-вече пластмасовите медии не са такива. Всъщност те са много добри изолатори и не дават никаква възможност на електроните да се заземят. Появяването на статично електричество и фактът, че медиите, които използваме са изолатори води до наелектризиране за неопределено дълго време. В някои случаи това може да трае и с месеци.

Натрупаните електрони могат лесно да бъдат разсеяни при определена влажност в помещението, тъй като влагата се кондензира по повърхността, а водата е добър проводник. От друга страна, когато относителната влажност в помещението е ниска, полимерните материали ще задържат електроните за неопределен период от време.

В случай, че статичният заряд е с достатъчно висок интензитет, то това може да причини и електрически искри по повърхността на медиите. Това от своя страна е особено опасно при ситопечата, където се използват мастила с разтворители и една такава искра може да въпламени изпаренията, които са се натрупали във въздуха. Медиите с натрупан електрически заряд създават проблеми и при използване на технология с пръскване на мастила. Причина за това е, че поради самото наелектризиране може да се полепи прах и мръсотия по самата повърхност за печат. Този проблем може да се избегне чрез избърсване с влажен парцал на основата преди пръскане.

Ето и няколко съвета как да избегнем проблемите със статичното електричество при печат:

  • Единият от начините е чрез използване на овлажнителни системи, чрез които да се повиши влажността в помещенията до поне 60%.
  • Друго възможно решение е в използването на йонизиращо-охладителна система.
  • Съществуват и технологични решения, чрез които се премахва натрупаният заряд, посредством създаване на верига, която има достъп до самите медии. Пример за това са така наречените антистатични влакна.
  • На последно място е един малко популярен метод, който също върши определена работа за неутрализиране на статичното електричество, а именно – намаляване на скоростта на отпечатване.Източник: supply55.com
Текста написа: Антон Даскалов

 

 

Вижте още:

Комплект антистатично влакно с дължина 2 метра и два магнита.

Aнтистатично влакно


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Радев Принт ЕООД
Директен и трансферен текстилен ситопечат печат. Тампонен печат на сувенири и различни детайли. Ситопечат – плосък и ротационен. Топъл печат - плосък и ротационен.
radev.bg
Кристал Винил ООД
Кристал Винил ООД е фирма, специализирана в производството на ТИР покривала, на ветроупорни завеси, сенници, шатри, изделия от водоустойчив текстил и PVC.
crystal-vinil.com
ББ ФОРМ ЕООД
Производител на метален гребен WIRE-O за подвързване; Машини за довършителна обработка. Проектиране и производство на: машини и инструментална екипировка; пластмасови изделия.
big-bg.com/bg_binding1.aspx

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама