ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Как да удължим живота на фотополимерната печатна форма

Как да удължим живота на фотополимерната печатна форма

Сряда, 9 Май 2018 ( прочетена 17337 пъти)
фотополимерната печатна форма

 

Повърхността на флексопечатните форми има нужда от подходящи методи за почистване с цел отстраняване на остатъци от мастило. Процесът е свързан с въвеждането на добри практики, които ще удължат живота на клишетата, ще намалят разходите  на скъпите почистващи средства, ще намалят времето за почистване и повторното въвеждане в употреба на печатните форми и ще осигурят безопасност за персонала на печатницата.

Независимо от вида му всяко мастило започва да съхне незабавно след нанасяне. Колкото по-скоро след приключването на тиража бъдат почистени клишетата, толкова по-добри ще бъдат резултатите от почистването.

При ръчно почистване добри резултати се получават при спазване на следната процедура:

Подготовка – клишето се почиства незабавно след печат с щадящ разтвор. Така повърхността на формата се запазва влажна, основното количество мастило се отстранява и се пестят химикалите, нужни за по-нататъшното почистване
Измиване -  първата стъпка е изборът на подходящ химикал за почистване. При спазване на указанията за употреба от производителя препаратът щедро се нанася върху повърхността на формата. След това с помощта на подходяща четка или текстилно парче, което не отделя власинки, разтворителят се разнася допълнително по повърхността, така че да се отстранят замърсяванията. По време на почистването може да се добавя разтворител при необходимост. Натискът, който работникът прилага при почистването следва да бъде лек до умерен, тъй като по-силен натиск може да повреди формата. Желателно е периодично измиване на формата с вода с цел отстраняване на реагиралия вече разтворител и инспектиране чистотата на формата.
Изплакване – след пълното отстраняване на мастилото от формата последната е желателно да бъде изплакната обилно с вода, за да се отстранят остатъците от мастило и почистващи средства. Остатъци от разтворител върху формата след почистването биха могли да я повредят по време на съхранението.
Сушене – Почистената флексопечатна форма трябва да бъде напълно суха, преди да се пристъпи към съхранение. При съхранението следва да се осигурят условия, при които формата ще се запази от прах, облъчване с UV лъчи, контакт с озон и други замърсявания.
Проверка на повърхността – Щателният преглед на фотополимерната форма след почистване е ключов за постоянното качество на печат и предотвратяване на негативните последствия от ползването на лошо почистени форми. За целта се прилагат:

При необходимост процедурата за почистване на формата се повтаря.

В сравнение с методите за ръчно почистване  автоматизирана система за почистване на флексопечатните форми предлага изключителна ефективност и безопасност при почистването на формите. Крайният резултат от процедурата е напълно чиста и суха форма, готова за следваща употреба. Автоматизацията на почистването на флексопечатните форми:

  • прекратява директния достъп на персонала с разтворителя, предпазвайки по този начин тяхното здраве;
  • намалява консумацията на разтворител, тъй като едно и също количество от него може да се ползва многократно благодарение на филтрираща система, вградена в оборудването;
  • дава като краен резултат коректно почистени и подсушени форми, готови за съхранение;


Съхранение – След приключване на всеки тираж е нужно формите да бъдат почистени възможно най-скоро. Особено важно е избягването на излагане на формите на въздействието на дневна или UV светлина, което може да доведе до нарушаване на физикохимичните свойства на фотополимера.

  • Фотополимерните флексопечатни форми трябва да се предпазват от светлината чрез съхраняване в специални чекмеджета или тъмни пликове.
  • Поставянето на клишетата едно върху друго директно може да доведе до тяхното слепване. Формите могат да се съхраняват една върху друга ако между тях се поставят разделители, но в този случай не се препоръчва височината на купчината да надвишава 15 см.
  • Винаги спазвайте препоръките на производителя за съхраняване на фотополимерните форми.
  • Ключови параметри за следене при съхранението са температурата и влажността. По-висока температура може да направи фотополимера лепкав, а такива клишета не са подходящи за употреба. Аналогично, големи екстремуми на влажността имат негативен ефект върху фотополимерните форми.
  • Съхраняването на клишетата върху ръкави или навити повишава тяхното повърхностно напрежение значително и води до намалена устойчивост към външни влияния (валидно за листовите полимерни форми).

Автор: Невена Пеева
Източник: www.printsystems.pl

Фирма Касима-ДЛ ООД е дистрибутор на водещата технология за автоматично почистване на клишета Plate Cleaner от Polymount. За повече информация: Касима-ДЛ ООД

 

Вижте още:  Какво да използваме за ръчно почистване на фотополимерните клишета за флексопечат  


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Зева Трейд ЕООД
Онлайн платформата за лепилни точки, двустранно-залепящи ленти, велкро и неодимови магнити, и др. материали и продукти необходими за вашата реклама.
zevatrade.bg
Джей Пойнт Плюс ООД
Дигитален офсетов печат. Висококачествен печат и изработка на печатни материали в малки и средни тиражи. Възможност за изпълнение на единични бройки.
j-point.net
Дигитална печатница S360
Печатница S360 разполага с производствена база за дигитален печат, широкоформатен печат, директен печат върху плоскости и сувенири, директен печат върху текстил, ситопечат, трансферен печат, както и всякакви довършителни и монтажни дейности.
print.s360-bg.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама