ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Как температурата и влажността оказват влияние върху печата

Как температурата и влажността оказват влияние върху печата

Понеделник, 8 Декември 2014 ( прочетена 7861 пъти)
Как температурата и влажността оказват влияние върху печата

 

В публикация, подготвена за блога на Xerox, Howie Fenton разказва как температурата и влажността на хартията и околната среда влияят върху качеството на печата. Позволяваме си да публикуваме материала с леки съкращения. Оригиналa може да прочетете в блога на Xerox (digitalprinting.blogs.xerox.com)

Има ли наистина влага в самата хартия? Отговорът е положителен, поради факта, че самата тя е хигроскопична и задържа влага в себе си, като междувременно може да абсорбира или разсейва такава. Самата влажност на хартията е от особено значение независимо от вида на използваната технология за отпечатване. Ето защо на първо място е важно да се закупува хартия с правилно съдържание на влага, но още по-важно е съхранението да става в такива помещения, че това да не оказва влияние на препоръчителните спесификации.

Съдържанието на влага в хартиите се измерва в относителни стойности, които са в рамките на 4-6%. Веднъж разопакована хартията започва да абсорбира или отделя своята влага в зависимост от влажността в помещението, в което тя се съхранява. Повечето хартии са предназначени за използване при относителна влажност 45-55% и температура от 22 градуса по Целзий.

Всяка технология за печат има различни изисквания за нивото на влажност в хартията. Например при дигиталния печат, по-високото съдържание на влага може да доведе до различни проблеми, сред които: недобро изпичане на тонера или засядане на хартия в устройството. При офсетовия печат влажността може да рефлектира върху взаимодействието между мастилото и хартията или мастилото и цилиндрите. Влажността при мастиленоструйните машини се изразява в качеството на печат и прозиране на мастилото или във времето за изсушаване. Ето какви са препоръчителните относителни нива на влага в хартията при различните технологии за печат:

  • Лазерни устройства – 4.5%
  • Комбиниран печат (офсетов + дигитален) – 5%
  • Офсетов печат – 5.5%

За да се избегнат проблемите при дигиталния печат е добре да се спазват изискванията за съхранение на хартия, както при офсетов. Ето какво включват те:

  • Съхранявайте хартията в помещение с контролирана температура и влажност. Ако това не е възможно оставете хартията в помещението, в което ще се печата за поне 24 часа;
  • Не разопаковайте хартията и не я складирайте в близост до външни стени;
  • Преди разопаковането се уверете, че хартията е със същата температура като в помещението;
  • В помещението за печат и съхранение на хартия поддържайте относителна влажност 45-55% и температура от 22 градуса по Целзий;
  • Наблюдавайте за поява на влага по външните врати и прозорци и при наличие на такава поставете допълнителна преграда между помещенията;
  • След отпечатване аклиматизирайте хартията, за да се възстанови влажността и от самия печат.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: digitalprinting.blogs.xerox.com


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Кристал Винил ООД
Кристал Винил ООД е фирма, специализирана в производството на ТИР покривала, на ветроупорни завеси, сенници, шатри, изделия от водоустойчив текстил и PVC.
crystal-vinil.com
Кантек
Специализирани сме в създаването, продажбата и последваща поддръжка на решения в областта на печата и документооборота. Продаваме и сервизираме както офис оборудване, така и дигитални листови производствени машини и софтуерни решения за тях, машини за биговане, подвързване, пробиване, рязане и ламиниране
cantek.bg
Дедракс АД
Дедракс АД предлага пълния затворен цикъл от услуги за производството на Вашите печатни материали.
dedrax.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Служител довършителни процеси
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама