ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Как температурата и влажността оказват влияние върху печата

Как температурата и влажността оказват влияние върху печата

Понеделник, 8 Декември 2014 ( прочетена 8007 пъти)
Как температурата и влажността оказват влияние върху печата

 

В публикация, подготвена за блога на Xerox, Howie Fenton разказва как температурата и влажността на хартията и околната среда влияят върху качеството на печата. Позволяваме си да публикуваме материала с леки съкращения. Оригиналa може да прочетете в блога на Xerox (digitalprinting.blogs.xerox.com)

Има ли наистина влага в самата хартия? Отговорът е положителен, поради факта, че самата тя е хигроскопична и задържа влага в себе си, като междувременно може да абсорбира или разсейва такава. Самата влажност на хартията е от особено значение независимо от вида на използваната технология за отпечатване. Ето защо на първо място е важно да се закупува хартия с правилно съдържание на влага, но още по-важно е съхранението да става в такива помещения, че това да не оказва влияние на препоръчителните спесификации.

Съдържанието на влага в хартиите се измерва в относителни стойности, които са в рамките на 4-6%. Веднъж разопакована хартията започва да абсорбира или отделя своята влага в зависимост от влажността в помещението, в което тя се съхранява. Повечето хартии са предназначени за използване при относителна влажност 45-55% и температура от 22 градуса по Целзий.

Всяка технология за печат има различни изисквания за нивото на влажност в хартията. Например при дигиталния печат, по-високото съдържание на влага може да доведе до различни проблеми, сред които: недобро изпичане на тонера или засядане на хартия в устройството. При офсетовия печат влажността може да рефлектира върху взаимодействието между мастилото и хартията или мастилото и цилиндрите. Влажността при мастиленоструйните машини се изразява в качеството на печат и прозиране на мастилото или във времето за изсушаване. Ето какви са препоръчителните относителни нива на влага в хартията при различните технологии за печат:

  • Лазерни устройства – 4.5%
  • Комбиниран печат (офсетов + дигитален) – 5%
  • Офсетов печат – 5.5%

За да се избегнат проблемите при дигиталния печат е добре да се спазват изискванията за съхранение на хартия, както при офсетов. Ето какво включват те:

  • Съхранявайте хартията в помещение с контролирана температура и влажност. Ако това не е възможно оставете хартията в помещението, в което ще се печата за поне 24 часа;
  • Не разопаковайте хартията и не я складирайте в близост до външни стени;
  • Преди разопаковането се уверете, че хартията е със същата температура като в помещението;
  • В помещението за печат и съхранение на хартия поддържайте относителна влажност 45-55% и температура от 22 градуса по Целзий;
  • Наблюдавайте за поява на влага по външните врати и прозорци и при наличие на такава поставете допълнителна преграда между помещенията;
  • След отпечатване аклиматизирайте хартията, за да се възстанови влажността и от самия печат.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: digitalprinting.blogs.xerox.com


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Гед ООД
Фирмата е представител на Kodak, Epson, Enfocus, Hybrid Software, Arden Software, Glunz&Jensen, Degraf, Vianord, CGS, CMA Imaging, Peret, Techkon и др.
gedbg.com
ПираПринт
Сублимационен печат върху полиестерен текстил и трикотаж. Ситопечат върху текстил и трикотаж. Бродерия, апликация и паети върху текстил и трикотаж.
piraprint.com
Ксерокс България ЕООД
производствени системи на Xerox в сферата дигиталния цветен печат.
xerox.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Technical Assistant Packaging
гр. София
фирма ФИКОСОТА ООД

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама