ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какви ограничения върху торбичките има наложени в различните държави по света?

Какви ограничения върху торбичките има наложени в различните държави по света?

Сряда, 1 Декември 2010 ( прочетена 5034 пъти)
Полиетилен срещу екологичните алтернативи.
Цитираме част от материала, публикуван в сайта на Екстрапак.

САЩ
В няколко американски града, като първият е Сан Франциско бе наложена забрана супермаркетите и дрогериите с повече от определен брой каси да дават не-компостируеми торбички на своите клиенти. Това е направено след проучване, че компостируемите торбички ще подобрят ефективността на системата за събиране на отпадъците. В документите към гражданите относно въвеждането на тази регулация се посочва, че компостируемите торбички не са решение на проблема с боклука, това е проблем на образованието. 

ЕВРОПА
В Европа към момента три страни имат такси върху пластмасовите торбички. Първа през 2001 г.
въведе такса Ирландия, като таксата е върху всички (и компостируемите) торбички. Според еко-министерството употребата на полиетиленови торбички е намаляла с 90%. В същото време, вносът на пластмасови торбички е увеличен от 29,846 тона през 2001 до 31,649 тона през 2006 г. съгласно данни от митницата. Също така е увеличена значително употребата на хартиени торбички и пластмасови чували за боклук (някои супермаркети предлагат чували за боклук на бройка).
Другата стана с такса върху торбичките е Дания, като там таксуването засяга и хартиените торбички, както и други избрани опаковки. Понеже торбичките без дръжки не се таксуват, в Дания е единственото място в света, където се употребяват и пликове без дръжки за носене на покупки.
Третата страна, в която има такси за не-биоразградимите торбички е Малта. В момента там се използват предимно оксо-разградими торбички, като тези от дегрален).
Град Париж забрани полиетиленовите торбички от началото на 2008 г. В момента там се използват предимно оксо-разградими торбички, като тези от дегрален. В цяла Франция не-компостируемите торбички и чували за отпадъци, ще бъдат забранени след 2010 г. Причината за това е програмата за компостиране на битовите отпадъци.
В Италия е имало такса върху полиетиленовите торбички от 1989 г. до 1992 г. през което време Италианското правителство е събрало 250 милиарда лири (около 150 милиона евро). В момента се подготвя забрана по подобие на Франция за некомпостируемите торбички от 2010 г.
Във Великобритания законопроект за таксуване на полиетиленовите торбички не успя да мине на гласуване в парламента. Въпреки това, правителството де договори с водещите търговци да ограничат употребата на полиетиленови торбички с 25% до 2009 г.

Азия
Забрани за употреба на полиетиленови торбички има в Бангладеш, Бутан, два щата на Индия, и някои региони на държавите Пакистан и Непал. Причината е ниската култура на изхвърляне и събиране на отпадъците.
В Тайван имаше забрана между 2002 г. и 2006 г. да се дават полиетиленови торбички безплатно.
Китай планира забрана за тънките полиетиленовите торбички торбички от 1-ви Юни 2008 г. Вероятно това действие е свързано с започващите на 8-ми август Олимпийски Игри в Пекин. Страната е най-големият производител в света на торбички от полиетилен.

Африка
В Южна Африка са забранени тънките полиетиленови торбички.
В Занзибар са забранени всички полиетиленови торбички.
В други африкански страни има дебат за забрана на полиетиленовите торбички.

Австралия
В Австралия от няколко години се води дебат за ограничаване на употребата на пластмасови торбички. Въпреки това решение не е взето, поръчани са детайлни експертизи.

Заключение
В заключение може да се откроят няколко мотива за различните регулации на полиетиленовите торбички по света:
а) забрани с цел решаване на проблема с БОКЛУКА, който е основен мотив в слабо развитите страни (Бангладеш, Бутан, Занзибар);
б) изискване за компостируеми торбички, което помага за решаване на проблема с ОТПАДЪЦИТЕ, който е основен мотив в развитите страни (САЩ, Франция, Италия)
в) събиране на пари, политически дивиденти - Дания, Ирландия, Китай.

Цялата статия тук.
Източник: Екстрапакprint   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Кристал Винил ООД
Кристал Винил ООД е фирма, специализирана в производството на ТИР покривала, на ветроупорни завеси, сенници, шатри, изделия от водоустойчив текстил и PVC.
crystal-vinil.com
Райс ЕООД
Търговия и сервизно обслужване на лазерни черно-бели и цветни принтери и многофункционални устройства, широкоформатни машини, скенери за книги, компютри, проектори.
rais.bg
Дедракс АД
Дедракс АД предлага пълния затворен цикъл от услуги за производството на Вашите печатни материали.
dedrax.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама