ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какви са предимствата на хартията без киселини?

Какви са предимствата на хартията без киселини?

Вторник, 3 Януари 2012 ( прочетена 5597 пъти)
Този тип хартия е по-устойчива на влиянието на околната среда и старее по-бавно. Предполага, че може да оцелее повече от 1 000 години, което я прави идеална за архивиране.

Хартията без киселини (алкална хартия, acid free paper), когато бъде потопена във вода има неутрално или слабо алкално pH (около 7). Тя се добива от целулозни влакна, подобно на обикновената, но при процеса се премахват влакната, които имат киселинен химичен характер. Освен това, тя не съдържа лигнин и сяра. Това я прави изключително устойчива на стареене и годна за дълготрайно съхранение на документи.

Лигнинът е сложно химично съединение, което се съдържа в дървесината. Хартия, направена от дървесна пулпа, лигнинът от която не е премахнат, с течение на времето пожълтява и се разгражда. Под въздействие на светлина и топлина, връзките между молекулите на обикновената хартия с киселинен характер се разпадат по-бързо.

По време на производството на хартията без киселини, тя се обработва със съединение със слабо изразен основен (алкален) характер, обикновено калциев или магнезиев хидрогенкарбонат. Така се неутрализира естествената киселинност на дървесната пулпа и се избягва появата на други киселини по време на обработката. Хидрогенкарбонатът се добавя в по-голямо количество. Така остава запас, който предпазва хартията от киселини, които са останали в нея или се съдържат в атмосферата. Според изследванията, за да може хартията да издържи поне 100 години, тя има нужда от алкален резерв от 2% или по-голям.

знак на хартията без киселини

На изображението: Символът на хартията без киселини.

Днес, голямата част от промишлено произведената хартия е без киселини. Причината е, че за филтрирането й се използва варовик. Той реагира с киселините, което налага пулпата да бъде с неутрален или основен характер. Добавките, които се смесват с целулозата, за да й придадат нужните качества също не трябва да съдържат киселини.

Предполага се, че животът на висококачествената хартия без киселини да е 1 000 години, а на тази със средно качество – около 500 години. Производството на алкална хартия има и други предимства. При процеса се използват по-малко корозивни химикали, което го прави по безопасен за техниката и намалява времето за поддръжка и удължава живота на машините. Той прави възможно рециклирането на водата и другите отпадни вещества и пести енергия. Хартията без киселини се рециклира по-лесно.

Съществуват различни стандарти и системи за сертификация на алкална хартия, включително и специално предназначена за съхранение на документи. Има два основни типа такава хартия, единият е направен от дървесна пулпа и не съдържа киселини, другият е на базата на памучни влакна.На изображението: Примерна структурна формула на лигнина. 

Източник: catalogs.com, en.wikipedia.org
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Бестимекс ООД
Плоскости от Поликарбонат (PC), Полиестер (PETG, APET), PVC, Плексиглас, Полистирол, HIPS, меко PVC на ролки, филми, лепила, ламинати и др.
bestimex.net
Астра графика ЕТ
Фирмата разполага със пет машини за ротационен и плосък печат и машина за тампонен печат в два цвята, както и 5 пещи за декорация на стъкло и порцелан.
astragraphica.com
ФЛАТДОГ
ФЛАТДОГ - машини за дигитален печат върху платове с естествен състав като памук, лен, коприна с мастила на водна основа.
flatdog.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Печатар офсетов печат на цялоформатна ма...
гр. София
фирма ДотБрейн

Предпечатар
гр. София
фирма Фармуниверс Плюс ООД

Оператор на лазер
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама