ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какво да използваме за ръчно почистване на фотополимерните клишета за флексопечат

Какво да използваме за ръчно почистване на фотополимерните клишета за флексопечат

Сряда, 16 Май 2018 ( прочетена 16556 пъти)


Правилно проведеното почистване на фотополимерните флексопечатни форми преди съхранението им е важно за поддържането на високо качество на отпечатъците и дълъг живот на клишетата. Два са съществените моменти при почистването им – физическият контакт (търкането на клишетата с четки или парцал) и химичното въздействие (контакт на формата с разтворител).

Некоректно почистени фотополимерни форми имат склонност да се залепват една за друга и да образуват пукнатини по повърхността:

  • Слепването се получава в следствие на недобро изсъхване след почистване, но дори добре почистени форми могат да залепнат, когато клишетата са непосредствено натрупани едно върху друго. Опитът да разделите слепени форми може да доведе до разрушаване на печатащите им елементи.
  • Пукнатини върху фотополимерните форми се образуват най-напред там, където има засъхнало мастило. Засъхналото мастило винаги изисква по-агресивни похвати за почистване, което повишава риска от повреда на клишето.
  • Фотополимерните форми стават и по-чувствителни към вредното въздействие на озона върху фотополимера, когато са некоректно почистени.

Оптималното почистване зависи от:

  • Използваното средство за физическо почистване – четките за почистване на фотополимерни печатни форми следва да са с мека четина от естествен или изкуствен произход. Използването на метални четкащи средства може сериозно да повреди формата и не е желателно. При избор на четка се водете от следното правило: ако не става да си четкате ръцете с нея, значи не става и за клишетата. Ползването на парцали крие риск, ако парцалите са от груб материал или съдържат замърсявания с твърди частици – печатащите елементи върху формата могат да се повредят.*
  • Натискът при четкане/бърсане - За правилното почистване на  фотополимерната печатна форма не е необходимо търкане с голям натиск. Твърде голям натиск може да повреди печатащите елементи. След омокряне на повърхността на клишето с разтворител приложете умерен натиск по цялата повърхност на пластината. Поддържайте пластината обилно омокрена с разтворител по време на почистването, за да избегнете повреда на печатащите елементи от власинките на четката. След почистването се уверете, че по клишето няма остатъчни влакна или други замърсявания.
  • Използвания разтворител – Разтворителят влиза в контакт с повърхността на печатната форма, затова е ключово важно съставът му да е подходящ за целта. Неподходящ разтворител може да проникне във вътрешността на клишето и да предизвика разрушаване на фотополимера. Като резултат печатащите елементи  ще отслабнат или направо могат да се отделят от клишето, което го прави негодно за ползване.


Неподходящи разтворители:

Листови фотополимери със солвентно измиване:

Листови фотополимери с водно измиване:

Течни фотополимери:

Acetone

2-Nitropopane

Butyl

Cellusolve (>20%)

Acetone

Ethanol-Alcohol

Ethyl Acetate (>20%)

Butyl Cellosolve

Isopropanol

Heptane

Cellosolve

Mineral Spirits

Hexane

Ethyl Acetate

Naptha

Isopropyl Acetate (>20%)

Ethyl Alcohol

Propylene Glycol

Methyl Ethyl Ketone (MEK)

Methyl Alcohol

Rubbing Alcohol

Normal Propyl Acetate (>20)

Methyl Ethyl Ketone (MEK)

Toluene

Normal Propyl Acetate

VM & P Naptha

Normal Propyl Alcohol

Xylene

Propylene Glycol

 

Toluene

 

VM & P Naptha

 

Xylene


Винаги следвайте препоръките за безопасност и употреба върху опаковката на разтворителя. Предварителното омокряне на формата с разтворител позволява на мастилото да се размекне и да стане по-лесно отстранимо чрез физически похвати. Когато почиствате флексопечатна форма, омокрете повърхността и дайте възможност на разтворителя да реагира с мастилото за кратко, преди да започнете да търкате. Имайте предвид, че продължителен контакт на разтворителя с клишето не е желателен, тъй като може да доведе до нарушаване целостта на фотополимера. Желателно е почистването на фотополимерната форма да се извършва непосредствено след завършване на тиража, защото процесът по засъхване на мастилото върху формата започва незабавно. Преди съхранението е желателно формата да бъде добре подсушена – да няма остатъци от разтворител или вода.

Автор: Невена Пеева
източник: www.flexocleaners.com

*Фирма Касима-ДЛ ООД е вносител на почистващите кърпи Sontara Print Clean – идеално средство за почистване на фотополимерни печатни форми. За повече информация: Касима-ДЛ ООД

Вижте още:

Как да удължим живота на фотополимерната печатна формаprint   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Атиа Принт ООД
Билбордове, мегабордове, банери, фоторепродукции, рязане на фолио, брандиране на витрини, плакати, светещи кутии, транспортна реклама, интериорни решения, директен печат върху плоскости, флагове, подова графика, макети, обемни лога и надписи, и др.
atiaprint.bg
ДЕКОР ЛАЙН ЕООД
ДЕКОР ЛАЙН ЕООД е дизайнерско студио предлагащо продукти с декоративен елемент с неповторим дизайн, отлично качество и на най-добри цени.
decorline.bg
Зева Трейд ЕООД
Онлайн платформата за лепилни точки, двустранно-залепящи ленти, велкро и неодимови магнити, и др. материали и продукти необходими за вашата реклама.
zevatrade.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на машина за топъл печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама