ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Какво е ПВЦ?

Понеделник, 1 Юли 2013 ( прочетена 14352 пъти)
Поливинилхлоридът, за кратко наричан ПВЦ/PVC/, е вид полимер, който при производството му се смесва с различни пластификатори, стабилизатори, пълнители, пигменти, пенители и др, които дават различните характеристики на крайния материал.

Без дори да се замисляме той е навсякъде около нас. Огледайте се и ще видите колко много неща са произведени от ПВЦ и ни заобикалят.

Множеството от табели в магазините са изработени от разпенено ПВЦ. Всяка от тях носи върху себе си рекламно послание, предупреждение или просто ни обяснява разни неща.

У дома, ПВЦ то най-често се среща под формата на дограма, преградни стени, тръбите на водопроводната система, електро и кабелни кутии. Мебелите за баня, които се изработват по индивидуални проекти и красят нашите бани, също се изработват от разпенено ПВЦ.

Разпененото PVC е част от голямото семейство на ПВЦ плоскостите. Материалът е известен още като форекс, коматекс и лайтекс от търговските имена на големите производители на този материал – FOREX, KOMATEX, LighTEX.

Плоскостите от разпенено ПВЦ (PVC) са леки и лесни за обработка и затова са предпочитан материал. Те са устойчиви на вода, киселини, основи и външни влияния. ПВЦ плоскостите са трудно запалими и имат ниска звуко и термопроводимост, могат да се боядисват. Не е необходима допълнителна обработка на повърхността, за да се принтира върху тях. Лесно се режат, лепят, пробиват, формоват и фолират.

Цялото това разнообразие от цветове и характеристики дава възможност за много широко приложение в Рекламата - указателни табели, гърбове и бордове на обемни букви, знаци.

Тези знаци са изработени от разпенено ПВЦ от 3 до 5 мм в зависимост от големината на табелата. Директният печат върху полскостите дава възможност за поръчка на единични бройки и индивидуалност в размерите и проектите.

ПВЦ PVC ПВЦ PVC ПВЦ PVC

Ето предложение за използване на цветно жълто ПВЦ 3 мм в съчетание с рязано цветно фолио:

ПВЦ PVC

Цветните ПВЦ-та са голямо удобство при изработването на обемни букви, тъй като спестяват допълнителните обработки необходими за боядисване на буквите. За да постиганете определена дебелина различна от предлаганата (например в Туплекс 3, 5 и 6 мм), може да слепите нужното количество плочи до достигане на желаната дебелина. След това се изрязват на фреза и монтажът на буквите се осъществява посредством дистанционери към стената.

ПВЦ PVC

Директният печат върху разпенено ПВЦ в съчетание с метална конструкция е примамлив и евтин вариант за обозначение на даден строителен обект или текущ проект.

ПВЦ PVC

Добре е да знаем: ПВЦ-то е стабилно на външни условия, но има ограничена устойчивост на UV лъчи! Има ниски нива на поглъщане на вода, устойчиво е на корозия и химикали, ниско топлоотдаване, негоримо е.

Затова при монтаж е добре да сме осведомени по следните точки:

  1. Да познаваме мястото/до колкото това е възможно/ на което ще бъде монтирана табелата
  2. Височината на която ще се монтира
  3. Времето за което ще се ползва

Тези параметрти са една малка част от важните елементи, които ще бъдат определящи при избора на вида на материала. Трябва да знаем, че при места, които се огряват дълго време от слънчевите лъчи и имат голяма температурна разлика през деня, има вероятност разпененото ПВЦ да се деформира и да наруши естетическия вид на рекламата. За да се избегне този нежелан ефект, разпененото ПВЦ може да бъде заменено с друг материал от семейството на ПВЦ-тата, а именно с твърдо - индустриално ПВЦ или сандвич ПВЦ /твърдо-разпенено-твърдо/. В Туплекс се предлагат в дебелини от 0.9, 1.5, 2, 3 и 4 мм прозрачно, бяло и сиво.

А сандвич панела се предлага в дебелина от 10 и 19 мм.

Големите тиражи налагат използването на ситопечата като технология, за да се намали себестойността на продукта. Знаците по Здраве и безопасност, пожаробезопасност се изработват на този принцип. Те се монтират лесно с помощта на двойнозапепваща лента на необходимите за това места.

ПВЦ PVC ПВЦ PVC ПВЦ PVC

Разпененото ПВЦ е лесно за рязане на всички видове рутери/фрези. С помощта на малко фантазия и директен печат могат да се изработят чудесни пъзели и сглобяеми играчки, леки и удобни за игра в единични или големи тиражи.

ПВЦ PVC ПВЦ PVC

Магнитчетата за хладилник могат да запечатат сладки мигове от живота ни и да бъдат интересен подарък за гостите ни. Основата им е изработена от ПВЦ 2 или 3 мм, директен печат, изрязване в желана форма:

ПВЦ PVC

Ето още едно предложение за нестандартна табела изработена от няколко материала: основа бял алумниев композитен панел, който се предлага в Туплекс с размери 1.50/4.05 м в 10 цвята, обемни елементи от разпенено бяло ПВЦ 10 мм, които допълнително подчерават индивидуалността на проекта. Буквите са каширане с печат върху ПВЦ фолио и след това са изрязани на фреза. Готовата табела е монтирана на дървена беседка с битумно покривно покритие. Материалите са закупени от фирма Туплекс и са изработени от фирма Джовани

ПВЦ PVC ПВЦ PVC

Ето още едно смело решение от фирма Джовани:

Къщичките са изработени от бяло разпенено ПВЦ 5 мм, изрязани на фреза и залепени посредством прозрачно лепило Cosmofen Plus. За по-голямо удобство на вратичките са монтирани панти.

ПВЦ PVC


Туплекс предлага разпенено ПВЦ с европейски произход в различни цветове и дебелини.

В Туплекс може да намерите бяло разпенено ПВЦ с дебелина от 1 до 19 мм, като някой от дебелините се предлагат в повече от един размер на листа:

1.22/2.44 м, 2.05/3.05 м, 1.56/3.05 м

Туплекс предлага над 8 вида цветни ПВЦ плоскости, в дебелина от 3, 5 и 6 мм:

  • 3 mm основни цветове: червено, синьо, зелено, жълто, черно, сиво и нюанси на основните цветове и новото попълнение от неонови цветове
  • 5 и 6 mm основни цветове: червено, синьо, зелено, жълто, черно, сиво


ПВЦ PVC

Вижте още:
Приложение на ПВЦ фолиата
PVC-Free – загриженост за околната среда или мода?


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Алдекс инк ЕООД
Внос на хартия и картон.
aldex-inc.bg
Атиа Принт ООД
Билбордове, мегабордове, банери, фоторепродукции, рязане на фолио, брандиране на витрини, плакати, светещи кутии, транспортна реклама, интериорни решения, директен печат върху плоскости, флагове, подова графика, макети, обемни лога и надписи, и др.
atiaprint.bg
ХОБИ ТАКТ ЕООД
Представител на швейцарската фирма „Шмид Ринер" www.schmid-rhyner.ch и вносител на UV и дисперсионни лакове. Продаваме и модните: “Soft-touch”, “Silver”, Пясъчен, Релефен, „Digital“, Komori
hobbytakt.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на кашираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на автоматична ситопечатна маши...
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама