ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какво ни очаква през кризисната 2009 година? Вижте мненията на управителите на водещи фирми от бранша.

Какво ни очаква през кризисната 2009 година? Вижте мненията на управителите на водещи фирми от бранша.

Сряда, 11 Февруари 2009 ( прочетена 4740 пъти)
Започна ли кризата в бранша? Каква беше 2008 година за някои от големите фирми на пазара на печатната индустрия в България? Какви са очакванията им за кризисната 2009 година? В следващите седмици ще ви представим мненията на управители на български и чужди компании, които споделиха с екипа на www.prepressbg.com какво се случва при тях. Вижте каква е равносметката за колегите-търговци на хартии и машини, както и на издатели и управители на печатници.

Елена Дречева
Управител, Коника Минолта
2008 г. за Коника Минолта бе динамична година, година на големите крачки! Компанията успя да развие и предложи дългосрочни, иновативни програми за потребителите на офис и производствена техника, които се възприеха много положително от пазара. Запазихме първенството при цветния офис печат и очакваме с нетърпение финалните данни относно монохромните устройства. Увeличихме броя на сертифицираните специалисти по програмата за обучение на Коника Минолта за технически специалисти и търговци и така подобрихме значително услугите, които предлагаме на крайния потребител. През 2008 г. стартирахме партньорство с още една компания със 130 годишна история – OCE. Така добавихме към гамата си и широкоформатни решения.
2009 г. подсказва да бъде трудна от гледна точка на заобикалящата ни икономическа ситуация и липсата на финансов ресурс на пазара. Имаме стратегия и план за справяне със ситуацията, разполагаме с финансов ресурс и ще заложим на партньорските взаимоотношения с нашите клиенти, като се стремим да не затрудняваме, а напротив, подпомагаме ежедневната им работа.

Константин Мойсеев
Управител,  Папирус ООД
За нас 2008 година беше успешна. Разширихме гамата на предлаганите от нас хартии и картони като успешно въведохме на пазара все още малко познатите у нас еко-хартии, произведени от 100% рециклирана суровина от датския завод Dalum. Разширихме и разнообразихме асортимента на предлаганите специални опаковъчни материали, като съсредоточихме усилията ни към предлагане на новосъздадени модерни еко опаковъчни материали.
За нас и всички от бранша очакваме 2009 година да бъде трудна и в значителна степен непредвидима. Набиращата сила криза ще предизвика сериозно преструктуриране или фалити на водещи производители на хартии и картони от ЕС, които не могат да не се отразят и на българския пазар, който е почти изцяло зависим от вноса. Голямата между фирменна задлъжнялост ще принуди не малък брой производители от печатарския бранш да свият производството и да спрат или даже да разпродадат закупени на кредит машини. Постоянно намаляващите тиражи и изчезването от пазара на редица издания ще намалят консумацията на хартии. Намаляващото производство в редица промишлени отрасли ще доведе до съкращаване и на обема на произвежданите опаковки от картон.  
Очаква ни трудна, изпълнена с много предизвикателства година.

Ясен Висулчев
Управител, издателство Форком
Зам.-председател на Клъстер Българска медия и печат
Издателство ФорКом работи в няколко сегмента. Що се касае за икономическата литература през 2008-ма реализираните тиражи продължиха да падат. При формулярите също.
По отношение на бизнесклимата – не усетихме особено подобрение. Нелоялните конкурентни практики продължават. Поради свиването на пазара конкуренцията се изостря и продължават се наблюдават дъмпингови действия.
Въвеждането на технологии за производство на книги „по поръчка” (on demand) расте, като традиционните технологии също се развиват. Конкуренцията при тях се изразява в „побутване” на критичната тиражна точка по кривата на рентабилността. Когато се взима технологично решение за производството на нова книга издателствата вече задължително анализират рентабилността на ликвидния тираж и при дигитален и при офсетов печат.
Издаването на електронни книги през 2008-ма не получи очаквания ръст. Онлайн-формулярите обаче стават масова практика.През 2008-ма година повече от 60% от подадените декларации по ДДС са онлайн, което е конкретна илюстрация на тази тенденция.
Какво да очакваме от 2009-та? След като нашите потребители изпитват затруднения, това се отразява и на нас. Без съмнение ще бъде трудна, обемите на продажбите вероятно ще се намалят. Новите идеи и продукти биха довели до запазване на позиции, но първо трябва да възникнат. Нивото на бизнескламата оказва своето отрицателно въздействие върху творческата активност.
Имам очаквания от браншово взаимодействие във всички посоки – обучение, внедряване на нови технологии и продукти, износ на продукция, подобряване на бизнесклимата. Това е дълъг и сложен процес, който е започнал. Този вид взаимодействие е един от начините за повишаване конкурентоспособността на членовете на КБМП.


Очаквайте още мненията на Юлиян Григоров, Ксерокс България; Румен Трифонов, СПИБ; Йоан Георгиев, Булгед. Ако желаете да споделите вашите очаквания и прогнози за настоящата година, пишете ни на: dessy.todorova@polygraphy.info

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ПринтГайд.инфо
Интернет портал за печатни технологии.
printguide.info
Райс ЕООД
Търговия и сервизно обслужване на лазерни черно-бели и цветни принтери и многофункционални устройства, широкоформатни машини, скенери за книги, компютри, проектори.
rais.bg
Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД
Цветни многофункционални системи Konica Minolta.
konicaminolta.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама