ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какво представлява PPD файлът и как да го инсталираме?

Какво представлява PPD файлът и как да го инсталираме?

Понеделник, 24 Март 2008 ( прочетена 12207 пъти)
PPD - PostScript Printer Description

PPD е служебен файл, комуникиращ с драйвера на postscript печатащо устройство - принтери, експонатори, CtP и т.н. PPD файла съдържа служебна информация относно целия набор от възможности за печат на устройството като например: описание на възможните размери, минималния набор от шрифтове, конфигуриране на вградената памет и т.н. По правило PPD файла се създава от производителите на postcript печатащи устройства, но може да бъде създаван такъв за конкретни нужди или да бъде редактиран вече съществуващ с обикновен текстови редактор.

За да инсталираме PPD файл, са ни необходими самия PPD файл, който в общия случай можете да свалите от сайта на производителя на устройството или печатницата, с която работите и Adobe PS Driver, който може да бъде намерен на сайта на Adobe - http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=44&platform=Windows. При точното следване на следващите няколко стъпки, които ще илюстрираме по-долу, се надяваме да успеете безпроблемно да инсталирате нужното ви ppd.

Поставете ppd-то в папка, която ще запомните и няма да изтривате в последствие. Стартирайте Adobe PS Driver-а. След няколко секунди трябва да видите следния екран:Добре е да затворите всички останали активни приложения и с натискане на бутона 'Next' продължаваме нататък.

Следва лицензионното спорузумение, което приемаме с бутона 'ACCEPT', за да продължим с инсталацията.Инсталаторът ни предлага да изберем какъв е вида на свързаност на принтера - Local Printer (директно към компютъра) или Network Printer (към локалната мрежа). Избираме Local Printer продължаваме с 'Next' нататък.Със следващата стъпка ни предстои да укажем какъв е вида на порта посредством, който принтера е свързан с компютъра. Тук избираме FILE: Local Port. Продължаваме с 'Next'по-натам.Във следващата стъпка от нас се изисква да укажем какъв е вида на принтера. Избираме 'Browse...' и навигираме до папката, в която в началото сложихме ppd-то. Избираме го, потвърждаваме с 'OK' и с 'Next' продължаваме инсталацията. В нашия случай ието е Generic Postscript Printer, но в зависимост от името на PPD може да бъде всякакво. Например името на печатницата или модела на принтера.Сега трябва да изберем дали принтера ще бъде споделен с други потребители или ще го ползваме само ние. Избираме опцията, че ще го ползваме само ние - Not shared. С 'Next' продължаваме по-натам с инсталацията.Инсталаторът ни предлага да присвоим име на принтера различно от това на файла от опцията 'Printer name'. Тук препоръчваме да запазите съществуващото, за да се предотвартите объркване в последствие. Следва въпрос относно това дали искаме така инсталираното ppd да е принтера ни по подразбиране. Това зависи изцяло от вашите предпочитания. В случай, че нямате инсталиран принтер като периферно устройство, можете да изберете 'Yes'. Имайте предвид обаче, че всяка една от програмите от която се опитвате да разпечатате какъвто и да било документ, било той от MS Word или Internet Explorer, ще се опитва по подразбиране да печата през ppd-то. В общия случай това е неудобно, затова препоръчваме да изберете опцията 'No'. Следва въпрос дали искаме да разпечатаме тестова страница, на който отговаряме с 'No', при все че отговора 'Yes'е според инсталатора препоръчителен (Recommended).Преминахме през всички стъпки на процеса на инсталация. Сега е момента, в който можем да се върнем, ако решим че сме пропуснали нещо или искаме да променим нещо. В противен случай натискаме бутона 'Install', и след няколко секунди процеса на инсталация приключва.Тук инсталаторът ни предлага да направим основните настройки на току-що инсталираното ppd. Можем да ги направим сега или да изберем 'No' и да ги направим по-късно. Ще разгледаме и двата варианта.Избираме 'Next' и в новоизлезналия прозорец обръщаме внимание на следните опции:

1. Manual Feed или Ръчно подаване на хартията. Mожем спокйно да го изключим посредством избора Not Available, тъй като реално няма да има подобен вид печат с ръчно подаване на хартията. Трябва да се отбележи, че при ppd-то, което инсталирате Вие, може да не съдържа въобще опцията Manual Feed.

2. Font Substitution Table. Това е листа с минималния набор от шрифтове. Тук е добре срещу всеки шрифт да изберем опцията . Това ще ни гарантира, че ако работим по файл с шрифтове, които нямаме инсталирани, ppd-то няма да го замени с друг шрифт, в случай че е от посочения лист с минимален набор шрифтове.

3. Output Protocol. В случай че не работите с много стари версии на софтуер за предпечат (преди 2000г.) задължително избираме Binary.

4. Minimum Font Size to Download as Outline. Избираме стойност от порядъка 2-5 pixels. Тази стойност указва долната граница като размер на шрифта, но в пиксели, под която шрифта няма да присъства в принтирания документ, в случай че сме задали на програмата, от която принтираме да конвертира текста в криви при принтирането.

В случай, че сме избрали 'No' при възможността за настройка на ppd-то по време на инсталацията, от Printers and Faxes в Control Panel избираме новопоявилия се принтер с името на ppd-то, маркираме го и с десен бутон избираме 'Properties'.Навигираме до менюто 'Device Settings' и оттам правим корекциите, които описахме по-горе.


Остава ни само да завършим инсталацията със потвърждаване с бутона 'Finish'. В последното меню инсталатора ни предлага да видим 'Read Me' файла, което можем да направим или откажем по наше усмотрение.Желателно е след инсталацията да рестартираме компютъра. След рестарта в принт менюто на всяка от програмите инсталирани на компютъра, трябва да разполагаме с възможност за избор на нов принтер с името на новоинсталираното ppd.

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Джей Пойнт ООД
Широкоформатен дигитален печат, дигитален офсетов печат.
j-point.net
Евроинкс
Вносител на мастила и консумативи за сито печат.
euroinks.net
Свети Никола
Книговезки услуги и топъл печат.


Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар (редовна смяна)
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама