ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какво са сивите зони в мастиленоструйния печат

Какво са сивите зони в мастиленоструйния печат

Четвъртък, 27 Юли 2017 ( прочетена 10495 пъти)
Често когато става дума за възможностите на инкджет принтер, хората разсъждават за качеството на печат в контекста на точки на инч и броя налични цветове, но това са само малка част от нещата, които влияят на качеството на мастиленоструйния печат.

За да достигнете до същността на качеството в епоха на все по-малки глави за печат с дюзи, разположени по-близо една до друга, се налага да разгледате сивите зони. В действителност, сивите зони са известни като черно-бели.

Терминът „черно-бяло“ сам по себе си може да бъде объркващ. „Черно-бяло“ от гледна точка на екраните включва сиви зони, които са композирани единствено от черно и бяло. В контекстът на мастиленоструйния печат, черно-белите зони са композирани от различни цветове: циан, магента и жълто. Има и възможност за сиво, съставено от черно (K), когато използвате технология със замяна на сивия компонент (GCR) или премахване на част от цветовете в тези зони(UCR), но ще запазим тази дискусия за друг сив ден. Днес ще говорим за възможностите за печат на черно-бяло на производствени мастиленоструйни принтери, които използват CMYK.

Важността на черно-бялото за качеството на печат
Инкджет главите с променлив размер на капката, могат да нанасят капки мастило с променливи размери върху материала за печат по контролиран начин. В контраст, бинарните глави за печат могат да нанасят само капки с фиксирани размери. Нанасянето на капки с различни размери води до генериране на много точки с различни размери върху материала.

Това ниво на контрол подобрява резкостта на обектите, тоналната гама и възпроизвеждането на плътни тонове. И така, производителите на глави с променлив размер на капката, често говорят за реална разделителна способност, както и видима или еквивалентна резолюция. Нестандартната терминология и различни дефиниции могат да са много объркващи при сравнение на спецификациите на принтерите, затова искаме да изясним няколко неща.

Първо трябва да посочим разликата между „резолюция на нивата на сивото“ и „нива на сивото“
Нива на сивото се отнася просто до броят размери на капката, които дюзата може да произведе, включително „нулевият“ размер, в случай, че не се формира капка. И така, принтер с 3 нива на сивото, може да създава капки с три различни размера, плюс нулев. Принтер с 6 нива на сивото може да създава капки с 5 размера, плюс нулев. В системата за печат всяка стойност на сивото е асоциирана с размер на капката, който от своя страна казва на главата какво количество мастило да инжектира и къде да го позиционира. Тоест, 0=без капка, 1=най-малката капка, 3=средна капка, 4=голяма капка и т.н. Колкото повече размери капки са налични, толкова по-прецизен е контрола на изображението за печат.

 

нива на сивотоРезолюция на нивата на сивото
Този термин се отнася за броя сиви, които могат да бъдат нанесени от една инкджет глава с едно преминаване. Той отчита броя нива на сивото на главата, дълбочината на битовете (информацията за цвета на пиксел) и броя канали (цветове, които могат да бъдат впръскани). Той също така взема предвид печата в права и обратна посока. Например, с четири нива на сивото, четири канала (CMYK) и дълбочина от 8 бита:
Умножете стойностите, за да получите общия брой сиви за правата посока (4 x 4 x 8 = 128) и повторете процеса за обратната посока, след това съберете стойностите и ще получите общ брой от 256 сиви.

Принтерът е описан с резолюция с 256 нива на сивото, но само с 4 нива на сивото. И така, нивата на сивото са само един от компонентите на резолюцията на нивата на сивото. Но понякога, когато попитате производителя за информация за един от тези параметри, можете да получите информация за другия. Това дава идея колко трудно разбираема е терминологията за хора, които не се занимават сериозно с анализ на качеството на печата.

Да се върнем към видимата резолюция. За глава, която печата нива на сивото, тя е базирана на реалната разделителна способност (dpi), броят нива на сивото, които са постижими, както и от диференциацията между точките с променливи размери, които формират нивата на сивото. Също така е важно да разберете размерът на най-малката от тези точки, тъй като колкото по-малък е той, толкова по-голям контрол върху печата е възможен. Някои устройства могат надеждно да възпроизвеждат капки с размер под два пиколитра.

 

нива на сивото


В допълнение, видимата резолюция се влияе от броя канали или цветове, които използвате. Някои устройства използват CMYK заедно с по-светли тонове на циана и магентата, за да постигнат повече нива на сивото с по-малко размери на капката. Тази техника е прилагана успешно чрез групиране на двойки бинарни инкджет глави в конфигурация с голям брой дюзи, за да симулира резултатите от използване на глави с променлив размер на капката.

Няма съмнение, че качеството на печат на устройства, които използват технология с нива на сивото, е по-високо от това на устройства със същата реална резолюция, които печатат с фиксиран размер на капките. Въпреки всичко, дори въоръжени с разбиране за dpi, канали, нива на сивото и размер на капките, може да е много трудно да разберете как производителят е направил сметката, за да изведе видимата резолюция на базата на реалната резолюция. Затова ви съветваме да обмислите всеки компонент, който има роля във формирането на видимата разделителна способност и да го оцените самостоятелно, когато избирате принтер, а не просто да сравните реалната или видима резолюция.

Обмислете следните неща:

  • Броят размери на капките
  • Минималния обем на капката в пиколитри
  • Максималния обем на капката в пиколитри
  • Размерът на всяка от капките с променлив обем (доколко са диференцирани)
  • Броят канали (може да са CMYK, както и светъл циан и светла магента и други)
  • Точки на инч.

Ако се запознаете с всички тези детайли, ще бъдете в позиция, в която ще разбирате дали сравняват относителна разделителна способност с такава на нивата на сивото, но все пак трябва да видите машината в действие и да видите доколко възпроизвеждането на точките е постоянно и какви са възможностите на софтуера (RIP) на принтера да поставя точките на правилните места при печат с висока скорост. Има много сива материя, която има отношение към пълноцветния инкджет печат, затова внимавайте в детайлите и научете всичко, което можете, за видимата резолюция и как е изчислена за устройствата, между които избирате.

Източник: inkjetinsight.com
Превод: Мартин Новев


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Аси Принт 2020 ЕООД
АсиПринт предлага изработването на всякакви видове печатни материали и изделия от PVC. Имаме затворен цикъл за изработване на книги и печатим всичко, което ви е необходимо.
asiprint.bg
Импрес ООД
Дигитален печат. Външна реклама. Предпечатни процеси. Графичен дизайн. Уеб дизайн и мултимедия.
impressbg.com
Полихром Сервиз ЕООД
Дистрибутор на мастила и праймери за флексопечат на TOYO INK – Япония. Агент на Flexoclean лидер в областта на разработването и производството на уникални почистващи продукти за флексо печат и дълбок печат. Широка гама UV мастила за офсетов и флексо печат и др..
polychrome.info

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама