ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Конвертиране на шрифтовете в Indesign в криви: Нужно ли е?

Конвертиране на шрифтовете в Indesign в криви: Нужно ли е?

Неделя, 13 Ноември 2011 ( прочетена 13545 пъти)
Човек от форума на потребителите на Adobe InDesign днес зададе следния въпрос: „Обикновено превръщам шрифтовете в криви, когато правя PDF файлове, които да изпратя за одобрение на клиента или в печатницата. Нужно ли е да го правя? Винаги съм си мислел, че ако човекът, който получава PDF-а няма конкретния шрифт, той по подразбиране ще бъде заменен с друг.”

Конвертиране на шрифтовете в Indesign в криви: Нужно ли е?

Това е един от митовете на издателската дейност. Истината е, че почти никога не трябва да превръщате шрифтовете в криви. Това е нужно само, ако искате да се заиграете с формите на глифите, за да създадете специален артистичен ефект. За съжаление, много доставчици на печатни услуги, които държат файловете, които получават да бъдат с шрифтове, конвертирани в криви.

InDesign винаги вгражда шрифтовете в PDF файла, ако лицензното споразумение на шрифта (EULA)го позволява. Понякога потребителите смятат, че могат да заобиколят ограниченията за споделяне на шрифтовете с други, като превърнат текста в криви. Според отличната книга на Claudia McCue Real World Print Production (Peachpit Press) „Удивително... превръщането на текст в криви не заобикаля условията на лицензното споразумение на доставчика на шрифта. Всъщност, някои от лицензите позволяват тази процедура, но и много други я забраняват.”

Ето две причини да не превръщате текста в криви:
  • Превръщането в криви ще намали типографското качество на текста. Защо става така? Глифите се превръщат в обикновени графични обекти, на които им липсва интелигентността, която имат шрифтовете при показване или отпечатване на текст. Във шрифтовете има вградени функции, които им позволяват да изглеждат добре при ниска разделителна способност. Това се губи, когато ги конвертирате.
  • Някои параметри на шрифтовете ще бъдат загубени. Причината е, че в някои случаи, те не са част от самия шрифт, а са приложени от InDesign. Опитайте се да добавите някой от следните елементи към текста в InDesign – подчертаване, задраскване, знаци, приложени чрез Bullets & Numbering или бележки под линия. После изберете текста и изберете Type > Create Outlines. Познайте: всичко, което изброихме по-горе, е изчезнало!
В почти всички случаи най-добрият отговор е: (1) използвайте шрифтове, които позволяват вграждане и (2) позволете на InDesign да вгради шрифта (той го прави по подразбиране), когато правите PDF файл. PDF-ът, които ще получите, може да се преглежда с Acrobat или безплатния Adobe Reader на Mac или Windows, както и да бъде отпечатан в почти всяка печатница без да има проблеми с шрифта.

Затова, следващия път, когато печатницата каже, че шрифтовете в PDF файловете ви от Indesign трябва да са в криви, просто кажете НЕ! И потърсете друга печатница, която ще приеме PDF файловете ви с правилно вградени шрифтове.

Автор: Steve Werner
Източник: http://indesignsecrets.com/
Превод: Мартин Новев
print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Техно Прес ЕООД
Продажба на фолио за топъл и студен печат - фирмата е официален представител на Univacco Technology. Производство на клишета - магнезиеви и месингови, 3D и с микрогравюра.
technopress.bg
Дишков Трейдинг ЕООД
Машини и консумативи за полиграфията. Официален представител на Muller Martini в България. Дистрибутор на Ryobi, RIMA, SITMA, Edale, KAMA.
dishkov-trading.com
Арагорн ЕООД
Фирмата предлага техника и консумативи за сублимационен и директен печат в/у текстил. Предлагаме широкоформатни принтери.
printontextile.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Щанцьор (Хайделберг цилиндър)
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на ролна машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама