ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Лентикулярният печат - черешката на тортата в каталога Polygraphy Info 2012

Лентикулярният печат - черешката на тортата в каталога Polygraphy Info 2012

Четвъртък, 19 Юли 2012 ( прочетена 6927 пъти)
От няколко години искахме да направим първата корица на печатното издание Polygraphy Info с някакъв 3D ефект. Често получавахме отговор, че в България няма кой да я изработи, само в Китай и то задължително трябва да е в голям тираж. Мога да потвърдя, че вече може да намерите българската фирма, която може да отпечата вашата реклама с лентикулярен печат.  Фирмата е Нео принт и там технологията е изчистена до най-малките детайли и то не само за единични бройки, а и за по-голям тираж.

Когато преминахме към изпълнението на корицата, познанията ни за технологията бяха само от публикацията в новинарското издание Printguide.info, където бяхме писали по въпроса за лентикулярния печат.

Знаехмe че, машината на която се печата, трябва да е в отлично състояние, тъй като се изисква много точен пасер. Знаехме че, материалът и софтуерът са много скъпи.  Не знаехме обаче, че за да се получи добър ефект, от най-голямо значение беше изборът на визия и то такава, че да бъде съобразена с особеностите на технологията.

В началото бяхме посъветвани от колегите в Нео принт първо да изберем кой ефект искаме да покажем. Държахме много на Flip ефект с повече кадри, с който да създадем анимация. След това дълго мислихме и сменяхме различни визии, които можеха по някакъв начин да се раздвижат. Трудно избрахме между няколко предложения. Спряхме се на най-доброто, което описва най-добре това, което правим.

Дизайнерът Красимир Андреев обобщи по много сполучлив начин работата на каталога Polygraphy Info - КОМПАС. Честно казано, досега не се бяхме виждали точно в тази светлина.

Първоначалната визия претърпя множество промени, основно в цветово отношение. Промените бяха продиктувани от двете проби, които изработиха Нео принт.

3D ефект, flip ефект, zoom, morph

Засилихме цветовете и направихме някои промени в отделните кадри при завъртането на компаса.  Още тук, при пробите, се отказахме от една наша първоначална идея да съчетаем Flip и 3D ефект на корицата. Просто с избрания от нас дизайн, двата ефекта не се получаваха добре. Отделно от това искахме да скриваме и текстовете около компаса, но не се получи добре и се отказахме от този ефект. Ефектите на лентикулярния печат изискват ярки цветове и големи текстове.

3D снимки, стере визитки, стерео картички - ефектите са същите като при корица

Пробите при този вид печат са задължителни. Интересно е, че при реалния (офсетов) печат, ефектите са по-силно изразени, отколкото на пробата.

Нео принт Илюзия - втора корица

Колегите от Нео принт разработиха тяхната визия за втората корица на каталога, която е реклама на предлаганата от тях услуга лентикулярен печат. Техният избор беше 3D ефект, който според нас, се получи много по-добре от първа корица. Те просто знаеха какво изображение ще направи корицата най-ефектна. Тук е мястото да отбележа, че ако сте решили да направите рекламата си с лентикулярен печат, отделете най-много време за дизайна или се доверете на фирма, която има опит. В случая нашия съветник бяха колегите от Нео принт.

Тук, в специален за лентикулярния печат сайт на български език, можете да видите много добре подбрани съвети какво да правите и какво да не правите.

След като пробите бяха одобрени Нео принт отпечатаха и изработиха цялостно първа и втора корица.Крайният резултат от ефектите на анимацията и 3D можете да видите на кориците на самото печатно издание Polygraphy Info 2012.

Лентикулярен печат и цялостна изработка на първа и втора корици: Нео принт

Да раздвижим компаса ни помогната колегите от АтПринт, които покрай корицата също понатрупаха опит в лентикулярния печат.

Дизайн на първа корица: Красимир Андреев

Материала написа: Десислава Тодорова

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ЕМА ООД
Хартии и картони - офсетови, промазани химизирани, копирни хартии, опаковъчни картони, обемна хартия, пощенски пликове, хигиенна хартия, вестникарска, самозалепващи.

Принтхъб ЕООД
Бърза и надеждна печатна продукция и разработване на нови и иновативни рекламни материали - това е, което правим. Имаме на 10 години опит в производството на печатни и рекламни материали и сме се доказали като креативен и надежден партньор.
printminister.eu
Анонс
Лазерни гравири Gravograph, Artsign. Материали за лазерно гравиране.
anons.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Oператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама