ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Лентикулярният печат - черешката на тортата в каталога Polygraphy Info 2012

Лентикулярният печат - черешката на тортата в каталога Polygraphy Info 2012

Четвъртък, 19 Юли 2012 ( прочетена 5272 пъти)
От няколко години искахме да направим първата корица на печатното издание Polygraphy Info с някакъв 3D ефект. Често получавахме отговор, че в България няма кой да я изработи, само в Китай и то задължително трябва да е в голям тираж. Мога да потвърдя, че вече може да намерите българската фирма, която може да отпечата вашата реклама с лентикулярен печат.  Фирмата е Нео принт и там технологията е изчистена до най-малките детайли и то не само за единични бройки, а и за по-голям тираж.

Когато преминахме към изпълнението на корицата, познанията ни за технологията бяха само от публикацията в новинарското издание Printguide.info, където бяхме писали по въпроса за лентикулярния печат.

Знаехмe че, машината на която се печата, трябва да е в отлично състояние, тъй като се изисква много точен пасер. Знаехме че, материалът и софтуерът са много скъпи.  Не знаехме обаче, че за да се получи добър ефект, от най-голямо значение беше изборът на визия и то такава, че да бъде съобразена с особеностите на технологията.

В началото бяхме посъветвани от колегите в Нео принт първо да изберем кой ефект искаме да покажем. Държахме много на Flip ефект с повече кадри, с който да създадем анимация. След това дълго мислихме и сменяхме различни визии, които можеха по някакъв начин да се раздвижат. Трудно избрахме между няколко предложения. Спряхме се на най-доброто, което описва най-добре това, което правим.

Дизайнерът Красимир Андреев обобщи по много сполучлив начин работата на каталога Polygraphy Info - КОМПАС. Честно казано, досега не се бяхме виждали точно в тази светлина.

Първоначалната визия претърпя множество промени, основно в цветово отношение. Промените бяха продиктувани от двете проби, които изработиха Нео принт.

3D ефект, flip ефект, zoom, morph

Засилихме цветовете и направихме някои промени в отделните кадри при завъртането на компаса.  Още тук, при пробите, се отказахме от една наша първоначална идея да съчетаем Flip и 3D ефект на корицата. Просто с избрания от нас дизайн, двата ефекта не се получаваха добре. Отделно от това искахме да скриваме и текстовете около компаса, но не се получи добре и се отказахме от този ефект. Ефектите на лентикулярния печат изискват ярки цветове и големи текстове.

3D снимки, стере визитки, стерео картички - ефектите са същите като при корица

Пробите при този вид печат са задължителни. Интересно е, че при реалния (офсетов) печат, ефектите са по-силно изразени, отколкото на пробата.

Нео принт Илюзия - втора корица

Колегите от Нео принт разработиха тяхната визия за втората корица на каталога, която е реклама на предлаганата от тях услуга лентикулярен печат. Техният избор беше 3D ефект, който според нас, се получи много по-добре от първа корица. Те просто знаеха какво изображение ще направи корицата най-ефектна. Тук е мястото да отбележа, че ако сте решили да направите рекламата си с лентикулярен печат, отделете най-много време за дизайна или се доверете на фирма, която има опит. В случая нашия съветник бяха колегите от Нео принт.

Тук, в специален за лентикулярния печат сайт на български език, можете да видите много добре подбрани съвети какво да правите и какво да не правите.

След като пробите бяха одобрени Нео принт отпечатаха и изработиха цялостно първа и втора корица.Крайният резултат от ефектите на анимацията и 3D можете да видите на кориците на самото печатно издание Polygraphy Info 2012.

Лентикулярен печат и цялостна изработка на първа и втора корици: Нео принт

Да раздвижим компаса ни помогната колегите от АтПринт, които покрай корицата също понатрупаха опит в лентикулярния печат.

Дизайн на първа корица: Красимир Андреев

Материала написа: Десислава Тодорова

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Ксерокс България ЕООД
производствени системи на Xerox в сферата дигиталния цветен печат.
xerox.bg
Офсет Груп
цялостен лак, частичен лак, топъл печат, студено ламиниране, релеф
offsetgroup.eu/bg/
Арагорн ЕООД
Фирмата предлага техника и консумативи за сублимационен и директен печат в/у текстил. Предлагаме широкоформатни принтери.
printontextile.eu

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Ситопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Търговец на машини за дигитален печат въ...
гр. София
фирма ДотБрейн

Монтажист
гр. София
фирма GPTS Ltd


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама