ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Mac срещу PC

Вторник, 9 Декември 2008 ( прочетена 9379 пъти)
Коя е по-добрата платформа?

Един от най-често и продължително и дискутираните въпроси в компютърния свят е "Mac срещу PC." Маковете, произвеждани от Apple, често се използват в света на дизайна, докато PC (използващи Windows) владеят света на бизнеса. Когато сравнявате два продукта за създаване на дизайн, най-важни фактори са работата с графични елементи, цветове, текст, наличният софтуер и общото удобство за употреба.

Графики, цветове, текст

Обработката на графики, цветове и текст е значителна част от дейността на графичния дизайнер. Заради дългата история на Apple като “компютри за дизайн”, те са се съсредоточили върху подобряване на начинът на работа с шрифтове и цветове, особено при подготовка на файлове за печат и възпроизвеждане на цветове на екрана. Ако трябва да избирате единствено по този фактор, Apple предлага най-доброто. Въпреки това, същият резултат може да бъде постигнат на PC. Никоя от платформите не превъзхожда другата, когато става въпрос за уеб дизайн. Важно е да имате достъп и до двете, за да изпробвате съвместимостта на сайта си.

Софтуер

По отношение на графичния дизайн, няма значима разлика между програмите за Mac и тези за PC. Всички важни инструменти, включително Adobe Creative Suite, са разработени и за двете платформи. Защото Mac често се счита за компютър за графичен дизайн, има някои удобни инструменти и програми, които са налични само за него. Като цяло, има повече наличен софтуер за PC, особено, ако сте се съсредоточили върху специфична област, занимавате се с игри или триизмерна обработка (например за създаване на архитектурни проекти).

Удобство на употреба

Apple ясно са поставили за цел на операционната си система леснотата на употреба. С всяко обновяване те представят нови елементи, които улесняват потребителите. Интеграцията на отделните продукти позволява опростен работен процес. Това е най-забележимо при потребителските им програми като iPhoto и iMovie, но е налице и при професионалният софтуер и тозуи, произведен от други разработчици. Въпреки че Майкрософт подобрява начинът на работа в Windows, аз бих дал предимство на Apple по отношение на леснотата на употреба.

Mac vs. PC – заключение

В общи линии Mac-овете се споменават в същото изречение, в което и “графичен дизайн”. Причината за това са отличните им възможности за работа с графични елементи и текст, както и удобството за употреба. Пречката за Apple е цената, но ако искате Mac и бюджетът ви е ограничен, можете да обмислите купуването на iMac, който е достатъчно мощен за целите на графичния дизайн. Друг вариант е рециклираният Mac.
Ако сега започвате да работите в областта на дизайна, вероятно ще бъдете удовлетворен от PC платформата. Ако внимателно обмислите покупката си, можете да получите мощен компютър за далеч по-ниска цена от тази на Mac. И отново ще можете да използвате софтуерът за графичен дизайн. Вашата креативност, не цената на компютъра ви, ще определи възвращаемостта от работата ви.

Превод: Мартин Новев

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Е Принт ООД
Офсетов, дигитален и ширикоформатен печат. Продажба на метални гребени и консумативи. Машини за полиграфията.
eprint-bg.com
Атиа Принт ООД
Билбордове, мегабордове, банери, фоторепродукции, рязане на фолио, брандиране на витрини, плакати, светещи кутии, транспортна реклама, интериорни решения, директен печат върху плоскости, флагове, подова графика, макети, обемни лога и надписи, и др.
atiaprint.bg
Дишков Трейдинг ЕООД
Машини и консумативи за полиграфията. Официален представител на Muller Martini в България. Дистрибутор на Ryobi, RIMA, SITMA, Edale, KAMA.
dishkov-trading.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на дигитална широкоформатна маш...
гр. София
фирма ДотБрейн

Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама