ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Mac срещу PC

Вторник, 9 Декември 2008 ( прочетена 9044 пъти)
Коя е по-добрата платформа?

Един от най-често и продължително и дискутираните въпроси в компютърния свят е "Mac срещу PC." Маковете, произвеждани от Apple, често се използват в света на дизайна, докато PC (използващи Windows) владеят света на бизнеса. Когато сравнявате два продукта за създаване на дизайн, най-важни фактори са работата с графични елементи, цветове, текст, наличният софтуер и общото удобство за употреба.

Графики, цветове, текст

Обработката на графики, цветове и текст е значителна част от дейността на графичния дизайнер. Заради дългата история на Apple като “компютри за дизайн”, те са се съсредоточили върху подобряване на начинът на работа с шрифтове и цветове, особено при подготовка на файлове за печат и възпроизвеждане на цветове на екрана. Ако трябва да избирате единствено по този фактор, Apple предлага най-доброто. Въпреки това, същият резултат може да бъде постигнат на PC. Никоя от платформите не превъзхожда другата, когато става въпрос за уеб дизайн. Важно е да имате достъп и до двете, за да изпробвате съвместимостта на сайта си.

Софтуер

По отношение на графичния дизайн, няма значима разлика между програмите за Mac и тези за PC. Всички важни инструменти, включително Adobe Creative Suite, са разработени и за двете платформи. Защото Mac често се счита за компютър за графичен дизайн, има някои удобни инструменти и програми, които са налични само за него. Като цяло, има повече наличен софтуер за PC, особено, ако сте се съсредоточили върху специфична област, занимавате се с игри или триизмерна обработка (например за създаване на архитектурни проекти).

Удобство на употреба

Apple ясно са поставили за цел на операционната си система леснотата на употреба. С всяко обновяване те представят нови елементи, които улесняват потребителите. Интеграцията на отделните продукти позволява опростен работен процес. Това е най-забележимо при потребителските им програми като iPhoto и iMovie, но е налице и при професионалният софтуер и тозуи, произведен от други разработчици. Въпреки че Майкрософт подобрява начинът на работа в Windows, аз бих дал предимство на Apple по отношение на леснотата на употреба.

Mac vs. PC – заключение

В общи линии Mac-овете се споменават в същото изречение, в което и “графичен дизайн”. Причината за това са отличните им възможности за работа с графични елементи и текст, както и удобството за употреба. Пречката за Apple е цената, но ако искате Mac и бюджетът ви е ограничен, можете да обмислите купуването на iMac, който е достатъчно мощен за целите на графичния дизайн. Друг вариант е рециклираният Mac.
Ако сега започвате да работите в областта на дизайна, вероятно ще бъдете удовлетворен от PC платформата. Ако внимателно обмислите покупката си, можете да получите мощен компютър за далеч по-ниска цена от тази на Mac. И отново ще можете да използвате софтуерът за графичен дизайн. Вашата креативност, не цената на компютъра ви, ще определи възвращаемостта от работата ви.

Превод: Мартин Новев

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
3-ПРИНТ България ЕООД
Официален дистрибутор на пресите за дигитален печат на HP Indigo.
3-print.com/
Комитекс ООД
КОМИТЕКС ООД е водещ доставчик на картови системи и устройства за четене и запис на карти. Разполага с модерна печатна база за персонализация и мелйнг на пластмасови карти.
comitex.net
Касима-ДЛ ООД
Материали, технологии и оборудване за печат и опаковки - DuPont Cyrel; Esko; Polywest; MarkAndy; Sontara AG; J.M.Heaford. Книговезки платна и хартии - Winter&Company.
kasima-bg.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Технически асистент
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт - Специалист обслужване на клиент...
гр. София
фирма Нексиум ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама