ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Медиаторът не е кадията на гилдията.

Медиаторът не е кадията на гилдията.

Четвъртък, 10 Май 2007 ( прочетена 3726 пъти)
Венцислав Алексиев, Медиатор и Председател на съвет Етика в Клъстер Българска медия и печат(КБМП)

Занимавате се с една много деликатна тема – етиката в бранша. Как оценявате бизнесклимата в момента?
Има какво да се желае. Налице са притеснения от неетични действия на пазара от наши колеги и конкуренти. Навлизането на външен капитал в бранша се случва да носи рискове за останалите действащи фирми. Конкурентоспособността не е реална, ако действията водят до декапитализация в дву-три годишен план. А това, както е известно, е един от основните признаци за дъмпингова политика, която е неприемлива за бранша, независимо от кого се провежда.
От друга страна, участието в конкурси за обществени поръчки не винаги се оценява квалифицирано. Твърде често класирането зависи изключително от цената, а не от съотношението цена/качество . Напрежение има и в конкурсите, организирани от големите корпорации. Ние като страна трябва да приложим правила – фирмите да имат платени данъци, да няма дъмпингова политика или „превъртане на пари”. Разбира се, когато има съревнование, има и първи и втори. Важно е обаче с кого работят „големите“ и да се спазват правилата. Виждате колко много задачи има пред клъстера.

Защо трябваше да бъде подписан Етичния кодекс на КБМП?

Това, след Устава, е основният документ на клъстера. В него има вложени много изпълними идеи с основно предназначение – подобряване на бизнесклимата. Основната задача е опазване и поддържане атмосферата на прозрачност и сътрудничество, постигната в СПИБ и в Клъстера. За да работи и да реализираме бързо и ефективно идеите и проектите си ние трябва да спазваме основният етичен договор. Съвет Етика има активна роля – да наблюдава спазването на кодекса от членовете.
Без Етичния кодекс процедурата за приемане на нови членове не можеше да бъде активирана.
Ето и документът тук: http://kbmp.org/wp-content/uploads/codex-ethics-kbmp-2007.pdf

Какъв е според Вас моделът за коректно бизнес поведение на една печатница или на една рекламна агенция, например?

Няма да изброявам изискванията – нещо важно може да бъде пропуснато.
В Етичния кодекс нещата са внимателно обмислени и синхронизирани. Това е основата. А за всяка фирма има ясна оценка – спазва правилата или не спазва правилата.

Вие сте Медиатор на клъстера. Моля, пояснете как по-точно ще изпълнявате тези функции, Вие ли ще предлагате помощта си или ще очаквате да се потърси помощта Ви? Какво конкретно се очаква от Вас?

Имате представа за големия интерес към този начин за решаване на спорове. На нас също много ни допадна и го приехме за основен. Естествено е да използваме и други законови форми за защита на интересите на нашите членове.
Първо да видим как ще протече процедурата по влизането на членовете на СПИБ в клъстера и дали ще възникнат предварителни медиативни процедури. Това ще бъде началото на нашата работа. Ако се справим – ще натрупаме опит. Не си представям работата на Медиатора другояче, освен в сътрудничество с управителния съвет и с всички колеги, които почувстват ползата и се автономинират за активно участие в съвет Етика.
От мен се очаква ефективно използване на моя опит при решаване на спорове, но е важно да се знае, че Медиаторът не е кадията на гилдията. Разчитам, че имам и богат житейски опит. Също така ще посетя курс за медиатори, а и опитът ще се трупа с практиката.
Същността на медиацията не е в решаването на спорове, а в подсказването и намирането на взаимно приемливи решения за участниците в процедурата. Създаването на конструктивна атмосфера е основната цел на всяка медиация. Намирането на общите интереси и мотивиране на участниците към приемливо тяхно решение ще води и до добри и качествени резултати.
Следете форума.

Смятате ли, че вече имаме конкретни случаи, които изискват Вашата инициатива като Медиатор?

В бранша има. Според мен не между учредителите на клъстера.
Имахме вече и случай между две страни в Съюза. Опитах да създам мост – реакцията не беше адекватна.
Когато се активира работата на останалите инициативни съвети е възможно да възникне такава потребност и сред членовете ни. Животът ще покаже!print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Зева Трейд ЕООД
Онлайн платформата за лепилни точки, двустранно-залепящи ленти, велкро и неодимови магнити, и др. материали и продукти необходими за вашата реклама.
zevatrade.bg
Текс системс ЕООД
Текс систем ЕООД е производител на рекламни системи за опъване на текстил със собствена печатна база и най-модерна техника за широкоформатен сублимационен печат върху текстил.
texsystems.bg
Джей дизайн
Внася и печата рекламни и промоционални сувенири.Разполага със собствена печатна база.
jdesign-bg.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Специалист предпечатна подготовка в широ...
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама