ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Наличието на професионален съюз на работещите в печатната комуникация ще донесе повече ред във фирмите

Наличието на професионален съюз на работещите в печатната комуникация ще донесе повече ред във фирмите

Понеделник, 2 Юли 2007 ( прочетена 3715 пъти)
Въпроси към г-н Васил Василев
за www.prepressbg.com

    1. КБМП вече реализира първите си инициативи. Вие имате почти 50 годишен опит в бранша. Смятате ли, че в сегашните бизнес условия подобна организация ще изпълни заложените цели и планове?

    КБМП би могъл да постигне набелязаните цели ако бързо излезе от «детските пелени» на личната инициатива на г-н Ясен Висулчев (за което трябва да му се благодари!) и се превърне в един от приоритетите на ръководството на СПИБ в организационно отношение. За мен това означава платен мини екип (под ръководството на секретаря на Съюза) или външна организация, които да поемат развитието му. С гол «пионерски» ентусиазъм няма да се стигне доникъде. Досегашното ми усещане е, че повечето колеги са доволни от факта, че някой от нас се е заел така активно с идеята и позицията им е твърде елементарна: ако стане – добре, печелим; ако се провали – ние нищо не сме загубили. Идеята е прекалено добра, за да заложим за нейното развитие на една лична инициатива, колкото и активна да е тя. КБМП ще заработи, ако всички, подчертавам – всички заинтересувани в него го подкрепят не само на думи, но и с дела, с активно включване.

    2. Очаквате ли реално съдействие от държавата или предвиждате КБМП да се развива въпреки нея?

    Държавата надали ще съдейства – не това є е работата, но в рамките на действащото законодателство и присъщия бюрократизъм на институциите дано поне не пречи. Пък може и да греша този път.

    3. За пореден път се коментира проблемът с квалификацията на кадрите в бранша. Очаквате ли конкретни промени през настоящата година?

    Не. През миналата и по-миналата година в рамките на изложението ЕкспоПринтПак в ЕкспоЦентър се проведоха две кръгли маси по проблемите на специализираното образование – средно и висше – (дискусиите са публикувани в сп. полиграфия) но резултат от това няма. Една от причините е в липсата на желание в ръководството на СПИБ да се заеме реално с основните неблагополучия в тази област. За мен лично това е основополагаща задача и колкото по-скоро се отърсим от инерцията, че някой друг или държавата, ще свършат тази работа, толкова по-добре за професионалната общност. В противен случай докато мъдрите се намъдруват лудите (а те у нас не са никак малко и без власт) ще се налудуват. Погледнете само колко много маймунки вече са накацали на това клонче. А в случая количествените изменения не водят автоматично до качествени промени.

    4. Как да опазим настоящите квалифицирани кадри? Отворените врати на ЕС са примамливи за тях, а пречки за пътуването им и работата им в чужбина, няма.

    А защо трябва да има пречки? Нали в това е смисълът на общия пазар на труда в границите на ЕС – свободно движение на хора и капитали. «Опазването» на специалистите в дадена фирма е въпрос преди всичко на фирмената политика — средства много и разнообразни, но в никакъв случай не могат да бъдат силови. Пък и това не е въпрос само на нас, печатарите, но и на държавна политика с всичките є социални аспекти. СПИБ и клъстерът би трябвало със своите инструменти да активират, подпомагат, развиват държавната инициатива и законотворчество.

    5. Пледирате за създаване на синдикат на печатарите. За какво е необходим той и какви ще са ползите за работодателите от него?

    Наличието на професионален съюз на работещите в печатната комуникация ще донесе повече ред във фирмите, а СПИБ и клъстерът ще имат партньор, с когото ще могат да обсъждат и решават проблеми, като някои от поставените от Вас по-горе. Особено полезно би било наличието на профсъюз по въпросите за излизане на много от фирмите от зоната на сивата икономика, трудовите норми, заплащането, реалното осигуряване, екологията и т.н. На всяка сила, а СПИБ и клъстерът са реална сила, е необходима за баланс друга сила, каквато може да бъде само и единствено «сдруженото работничество». Освен това профсъюзите и младежките организации са най-добрият реален «инкубатор» за израстване на нови лидери, от каквито професионалната ни общност се нуждае така силно.

София, 1 юли 2007 г.

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Свети Никола
Книговезки услуги и топъл печат.

Нексиум
Внос на сувенири, памучни торбички, дигитален трансферен печат, печат на фолио за текстил, изрязване по контур, сублимационен печат на текстил и чаши, печат на стикери, изрязване на букви от плотерно фолио
giftandbag.bg
Мултикомерс ЕООД
Висококачествен пълноцветен офсетов печат, щанцоване и книговезки услуги, топъл и голд печат, ламинат, UV лак, каширанe, каталози, списания, папки, бележници, кутии и опаковки, календари, флаери, дипляни и др.
rusepress.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Сътрудник продажби с административни фун...
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама