ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Печат върху текстил

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 8165 пъти)
Дълго време печатането върху текстил се приемаше за приоритет на трансферните системи, но отделни производители вече усетиха огромния потенциал на мастилено-струйната технология за този пазар.

От 1998 г., когато се появиха първите текстилни плотери, болшинството мостри, каталози и нискотиражни текстили на най-модерните дизайнери започнаха да се произвеждат чрез струен печат. Рисунъка се нанася върху всякакви материи (от естествени до изкуствени; от вълна до дантела) за всички сектори на пазара – знамена, облекло, аксесоари,  интериорно оформяне на автомобили, жилища, щандове и др.
 

pic1Основните сфери на приложение на струйния печат върху текстил са две: първата - за интериорно оформяне на офиси, жилища, заведения и т.н.;  и другата  – за транспаранти, паравани, флагове и други изделия. Те са обикновено предназначени за изложения, реклама, панаири, особено когато е необходимо изделието да бъде удобно за транспортиране (леко, компактно), в същото време, достатъчно трайно и здраво, или  дори само да внесе  особена атмосфера, изисканост и уют ( например при дизайнерско решение, когато столове, покривки, салфетки, завеси и др. трябва да са в един десен)

Цифровият печат е уникален начин за нанасяне на изображение върху текстил, тъй като предоставя в ръцете на дизайнерите неограничени възможности за създаване на цветено изображение. В сравнение с типографиите, използващи други методи. Директният струен печат върху текстил предлага най-широкият диапазон шаблони и стилове. Ниша за традиционния трансферен и сито- печат, изгоден при високи тиражи, ще съществува винаги, но съществува обективна тенденция към съкращаването им. Тъй като пазара се нуждае от по-широк асортимент, а модата се индивидуализира.

pic2Хората, запознати с тънкостите в производството на текстил и облекло, високо ценят качеството на оцветителите и устойчивостта на цветовете. И за последните 6 години стремежите на производителите на оборудване и мастила успоредно следваха тенденциите за повишаването устойчивостта им, снижаването на себестойността и разширяването на цветовия обхват  на изображението, отпечатано върху текстил. Поради спецификата на материала бяха въведени важни промени в конструкцията на принтера и печатащите глави.Бяха създадени допълнителни агрегати за пред- и пост- печатна обработка на материала, добавиха се допълнителни цветове и др. Днес, в зависимост от материала и целите, за които ще се използва изделието, съществуват три основни типа мастила ( дисперсни, реактивни, ацетатни) и устойчивостта на рисунъка, отпечатан на принтер по нищо не се отличава от тази на текстила,  произведен по традиционния метод, В определени случаи дори го превъзхожда; по показателя „резолюция и качество на печат” (точност на матрицата (защото няма такава )  и растера), например, следва показателите на класическата фотография. Освен това при зацапване или захабяване, плата може да бъде изпран и изгладен, без то да носи рискове за качеството на отпечатъка.

pic3Не по-малко привлекателна е употребата на текстилите в качеството на банери при провеждането на конференции или търговски акции в магазините, където са необходими не голямо количество изображения и те ще се използват относително кратко. За изработването на подобно изделие, е необходимо по-малко време, от който и да е от познатите методи и това значително съкращава времето от подаването на поръчката до предаването и на клиента.  Текстила добре се вписва в интериорното оформление на помещението. При употребата му във външни условия към естетическите му достойнства се добавят неговата ефирност и лекота, в същото време е достатъчно здрав и устойчив, раздвижва се при всеки полъх на въздуха и допълнително привлича погледите.

Поради отсъствието на каквито и да е ограничения към вида на изображението, струйната технология все повече разширява своите приложения, ориентирани към крайния потребител – за печат на нови, актуални изображения. Увеличаването на цветовете в рисунъка не повишава себестойността на продукта.

Доколкото  Inkjet технология е подходяща за създаване и на широкоформатни изделия, Билдорд отговори на изискванията на пазара с откриването на нова технологична линия за печат върху текстил и направи  възможно производството на ниски и средни тиражи изделия от текстил, трико, коприна и др.


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ББ ФОРМ ЕООД
Производител на метален гребен WIRE-O за подвързване; Машини за довършителна обработка. Проектиране и производство на: машини и инструментална екипировка; пластмасови изделия.
big-bg.com
Райс ЕООД
Търговия и сервизно обслужване на лазерни черно-бели и цветни принтери и многофункционални устройства, широкоформатни машини, скенери за книги, компютри, проектори.
rais.bg
ДЕКОР ЛАЙН ЕООД
ДЕКОР ЛАЙН ЕООД е дизайнерско студио предлагащо продукти с декоративен елемент с неповторим дизайн, отлично качество и на най-добри цени.
decorline.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма GPTS Ltd

конструктор опаковки
гр. София
фирма Фармуниверс Плюс ООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама