ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Печат върху текстил

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 9303 пъти)
Дълго време печатането върху текстил се приемаше за приоритет на трансферните системи, но отделни производители вече усетиха огромния потенциал на мастилено-струйната технология за този пазар.

От 1998 г., когато се появиха първите текстилни плотери, болшинството мостри, каталози и нискотиражни текстили на най-модерните дизайнери започнаха да се произвеждат чрез струен печат. Рисунъка се нанася върху всякакви материи (от естествени до изкуствени; от вълна до дантела) за всички сектори на пазара – знамена, облекло, аксесоари,  интериорно оформяне на автомобили, жилища, щандове и др.
 

pic1Основните сфери на приложение на струйния печат върху текстил са две: първата - за интериорно оформяне на офиси, жилища, заведения и т.н.;  и другата  – за транспаранти, паравани, флагове и други изделия. Те са обикновено предназначени за изложения, реклама, панаири, особено когато е необходимо изделието да бъде удобно за транспортиране (леко, компактно), в същото време, достатъчно трайно и здраво, или  дори само да внесе  особена атмосфера, изисканост и уют ( например при дизайнерско решение, когато столове, покривки, салфетки, завеси и др. трябва да са в един десен)

Цифровият печат е уникален начин за нанасяне на изображение върху текстил, тъй като предоставя в ръцете на дизайнерите неограничени възможности за създаване на цветено изображение. В сравнение с типографиите, използващи други методи. Директният струен печат върху текстил предлага най-широкият диапазон шаблони и стилове. Ниша за традиционния трансферен и сито- печат, изгоден при високи тиражи, ще съществува винаги, но съществува обективна тенденция към съкращаването им. Тъй като пазара се нуждае от по-широк асортимент, а модата се индивидуализира.

pic2Хората, запознати с тънкостите в производството на текстил и облекло, високо ценят качеството на оцветителите и устойчивостта на цветовете. И за последните 6 години стремежите на производителите на оборудване и мастила успоредно следваха тенденциите за повишаването устойчивостта им, снижаването на себестойността и разширяването на цветовия обхват  на изображението, отпечатано върху текстил. Поради спецификата на материала бяха въведени важни промени в конструкцията на принтера и печатащите глави.Бяха създадени допълнителни агрегати за пред- и пост- печатна обработка на материала, добавиха се допълнителни цветове и др. Днес, в зависимост от материала и целите, за които ще се използва изделието, съществуват три основни типа мастила ( дисперсни, реактивни, ацетатни) и устойчивостта на рисунъка, отпечатан на принтер по нищо не се отличава от тази на текстила,  произведен по традиционния метод, В определени случаи дори го превъзхожда; по показателя „резолюция и качество на печат” (точност на матрицата (защото няма такава )  и растера), например, следва показателите на класическата фотография. Освен това при зацапване или захабяване, плата може да бъде изпран и изгладен, без то да носи рискове за качеството на отпечатъка.

pic3Не по-малко привлекателна е употребата на текстилите в качеството на банери при провеждането на конференции или търговски акции в магазините, където са необходими не голямо количество изображения и те ще се използват относително кратко. За изработването на подобно изделие, е необходимо по-малко време, от който и да е от познатите методи и това значително съкращава времето от подаването на поръчката до предаването и на клиента.  Текстила добре се вписва в интериорното оформление на помещението. При употребата му във външни условия към естетическите му достойнства се добавят неговата ефирност и лекота, в същото време е достатъчно здрав и устойчив, раздвижва се при всеки полъх на въздуха и допълнително привлича погледите.

Поради отсъствието на каквито и да е ограничения към вида на изображението, струйната технология все повече разширява своите приложения, ориентирани към крайния потребител – за печат на нови, актуални изображения. Увеличаването на цветовете в рисунъка не повишава себестойността на продукта.

Доколкото  Inkjet технология е подходяща за създаване и на широкоформатни изделия, Билдорд отговори на изискванията на пазара с откриването на нова технологична линия за печат върху текстил и направи  възможно производството на ниски и средни тиражи изделия от текстил, трико, коприна и др.


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Мава Индустриал АД
МАВА ИНДУСТРИАЛ АД е специализирана фирма в областта на машините и консумативите за индивидуални и групови индустриални опаковки, компресорно оборудване и системи за третиране на сгъстен въздух.
mavaindustrial.com
ЕнгВю Системс София АД
Специализирани софтуерни решения, основно за опаковъчната промишленост.
engview.com/packaging
Джей Пойнт ООД
Широкоформатен дигитален печат, дигитален офсетов печат.
j-point.net

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на дигитална широкоформатна маш...
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама