Видове велпапе

6030
Видове велпапе

Прочетете тук за най-важният елемент на опаковките от велпапе и как той влияе на всичко – от цената на опаковката до качествата ѝ. Материалът е преводен от уеб страницата на GWP Group.

Ако имате нещо общо със света на опаковките, най-вероятно познавате велпапето. Ако не сте, е невъзможно всекидневието ви да преминава без някакъв контакт с този материал. Знаете ли, обаче, кои елементи определят колко устойчиво или колко скъпо е велпапето? От какво е произведено? И каква е ролята му за успеха на опаковките?

Тук можете да прочетете всичко, което ще ви трябва да знаете за велпапето, от вълната до относителното тегло, лайнерът и броят слоеве, можете да научите всичко.

Структура на материала
Преди да навлезем в технически детайли, е полезно да опишем структурата на велпапето. В общи линии, стандартното велпапе се състои от три компонента. Има лист гофриран материал (или вълна), разположен в средата, поставен между два пласта хартия – външният и вътрешният лайнер.

Всяка страна на гофрирания материал е залепена към гладкия лайнер по време на производството. Лепилото фиксира гофрираната част и добавя твърдост и стабилност на материала. 

Структура на велпапе

Типове хартия
Един от ключовите фактори, които определят качествата на велпапето са използваните типове хартия. В общи линии има два основни типа хартия, които се използват за лайнера. Те са известни като крафт и тест лайнери.

Крафт хартията се произвежда от дървета с мека дървесина. Тъй като тези фибри не са рециклирани влакна, този тип хартия е по-устойчива и по-подходяща за печат. В резултат, това е най-разпространеният тип лайнер, когато става дума за производство на кутии и опаковки.

Крафт хартията

Тест хартията всъщност е двуслойна хартия. Тя е рециклирана, заради което не е толкова устойчива като крафт варианта, нито е толкова подходяща за печат. Затова обикновено се използва за вътрешния лайнер. Предимството ѝ е, че е по-евтина.

Крафт хартията

Всеки тип лайнер е съставен от два слоя. Базовият слой се използва за залепване и устойчивост, а външният, покривен слой осигурява по-добър външен вид и е подпомага печата. Въпреки, че крафт и тест лайнерите са толкова популярни, на пазара има и доста други опции.

Възможните хартии за външен и вътрешен лайнер са:

 • KRAFT (K): крафт хартия от нерециклирани фибри
 • TEST 2 (T2): хартия, която съдържа рециклирани фибри
 • TEST 3 (T): изцяло рециклиран лайнер
 • CHIP (C): лайнер, базиран на отпадъчна хартия
 • FULLY BLEACHED WHITE (BW): изцяло избелен крафт лайнер
 • WHITE TOP (WT): рециклиран лайнер с бяло покритие
 • MOTTLED KRAFT (MK): текстуриран бял крафт
 • OYSTER (OY): текстуриран тест лайнер
 • SEMI CHEM (SC): нерециклирани фибри, базирани на специфичен химически процес
 • WASTE BASED (WB) 100% рециклирани влакна

Последните два типа се използват най-често за гофрираната част и по-рядко за лайнер.

Относително тегло
Освен използваните типове хартия, друга важна характеристика е относителното тегло. То се измерва в грамове на квадратен метър g/m2. Тази характеристика показва масата на един квадратен метър от хартията. Ако например използвате велпапе с крафт лайнер с относително тегло 125 g/m2, често можете да го видите описан като 125K.
Разпространени варианти са

 • 115/125 g/m2
 • 140/150 g/m2
 • 185/200 g/m2
 • 300 g/m2

Важно е да имате предвид, че се използват и хартии с други относителни тегла.

Слоеве
Освен различното относително тегло и типове хартия, трябва да имате предвид и типа и броя на вълните. Основният елемент на велпапето е направен от два лайнера и един гофриран пласт. Това се нарича еднослойно велпапе.

Слоеве велапе

Възможно е да бъде добавена допълнителна гофрирана секция и допълнителен лайнер. Това създава двуслоен материал. Това допълнение осигурява допълнителна твърдост и устойчивост и прави велпапето подходящо за опаковки на по-тежки предмети или деликатни и скъпи обекти, които имат нужда от допълнителна защита.
добавена допълнителна гофрирана секция и допълнителен лайнер

Накрая, ако продуктите са особено тежки или големи (автомобилни части, промишлено оборудване), тогава може да се наложи да използвате трислойно велпапе. Както се досещате, то има още една гофрирана секция и допълнителен лайнер.

допълнителен лайнер

Вълната
Последният аспект на велпапето, който оказва влияние на представянето му, е типа вълна. Вълната е гофрираната секция между два лайнера и промяната във височината ѝ води до постигане на различни характеристики. Тя може да варира от много деликатни елементи, обозначени като“E” за производство на микровелпапе за търговски опаковки до по-груби секции, обозначени с “A” или “B”, използвани за транспортни опаковки.

Както е в примера долу, в двуслойните материали могат да бъдат съчетани повече от един тип вълна. Тези материали се обозначават например с “EB” или “BC”. Това може да осигури голяма устойчивост за тежки стоки, съчетана с подобрен външен вид и съвместимост с печатни технологии.

Вълната на велпапето

Самата гофрирана част обикновено се произвежда от отпадъчна хартия (WBF, т.е. изцяло рециклиран материал) или полу-химическа вълна (SC).

Типичното относително тегло на хартията използвана за вълната:

 • 90 GSM WBF
 • 105 GSM WBF – най-масовият стандарт за вълната
 • 112 SC и WBF
 • 150 SC и WBF
 • 175 SC и F

Разпространените профили или дебелини на вълната са:

 • A: 5 mm
 • B: 3 mm
 • C: 4 mm
 • E: 1.5 mm
 • F:.8 mm
 • BC: двуслойно велпапе, 6mm съчетание от B + C вълна
 • EB: двуслойно велпапе, 4.5mm – съчетание от E + B вълна

Тук също има други опции, както и разлики в обозначенията на различните производители.

Описания и обяснения на видовете велпапе
Тази информация ви позволява да разчетете съкращенията, които описват използвания тип велпапе. Например, ако използвате 125g/m2 крафт външен лайнер 125g/m2 тест вътрешен лайнер и B вълна, това ще бъде обозначено като :

125K/B/125T

Аналогично, 150 тест лайнер, 150 тест вътрешен лайнер и E вълна ще бъде:
150T/E/150T

Типовете вълни
Просто да знаете начина на производство и компонентите на велпапето може да не е достатъчно, за да направите информиран избор за типа материал, който да използвате за опаковките си. Тук можете да прочетете повече за най-използваните типове вълна.

Е вълна

Е вълна

Дебелината ѝ е 1 – 1.5mm. Това ѝ дава голяма устойчивост на компресия и пречупване и осигурява повърхност, подходяща за печат с високо качество. В резултат се използва за по-малки опаковки с високи изисквания към качеството на печата и щанцоването.

B вълна

B вълна

B вълната е сред най-често използваните в материали за опаковки. Дебелината ѝ е 3mm, което я прави изключително гъвкава и подходяща за всички типове довършителни процеси.

C вълна

C вълна

Дебелината между 3.5mm и 4mm дава на C вълната по-голяма устойчивост на компресиране от B вълната. Това позволява поставяне на повече опаковки една върху друга. Ако се използва неправилно е податлива на смачкване.

BC вълна

BC вълна

С дебелина между 6mm и 7mm този двустенен материал използва B и C вълна. Това осигурява добро представяне за производство на транспортни опаковки. В общия случай се печата чрез флексографски печат.

EB вълна

 

EB вълна

Дебелината е от 4mm до 4.5mm, съчетанието е от E и B вълни в двуслоен материал. Съчетанието на много фина (E) и относително голяма (B) вълна осигурява отлична защита при транспорт, устойчивост и е подходяща за качествен печат.

Вълна и тегло на продукта
Определянето на подходящият тип велпапе за опаковките зависи от голям брой параметри. Такива са относителното тегло на хартията, типа вълна и броят слоеве. На практика можете да постигнете сходни характеристики на опаковките с различни типове велпапе. Тук можете да видите типичните насоки, на които често се позовават специалистите:

 

B или E вълна
Велпапе Маса на продукта (kg)
125 K/T 4-6
150 K/T 8-12
200 K/T 12-17
200K/300T 17-25
300 K/T 25-35

 

BC или EB вълна
Велпапе Маса на продукта (kg)
125 K/T 10-15
150 K/T 15-25
200 K/T 25-35
200K/300T 40-45
300 K/T 25-35

Източник: gwp.co.uk
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.