Видове термотрансферни ленти и техните приложения

5408
Видове термотрансферни ленти и техните приложения

Тази полезна статия е публикувана от фирма Дилком – производител на етикети и вносител на баркод принтери за етикети, цветни принтери за етикети, баркод скенери и мобилни терминали, автоматични етикетиращи машини и полуавтоматични апликатори за етикети, индустриални мастиленоструйни принтери, софтуерни решения за дизайн и печат на етикети, системи за проследимост, RFID системи и етикети.

Термотрансферният печат е един от най-често използваните методи за допечатване на етикети с променлива информация.
За този метод е нужен термотрансферен принтер, етикети и термотрансферна лента.


Термотрансферната лента е може би най-важният компонент в термотрансферния печат. За да може да се отговори на изискванията на различните индустрии, етикети и принтери, съществува много голямо разнообразие от видове термотрансферни ленти.
В тази статия ще разгледаме различните критерии при избора на лента, както и техните стандартни и нестандартни приложения, за да Ви помогнем да вземете правилно решение.

 

Как да изберем подходяща термотрансферна лента?

1. Материал, от който е изработена лентата
Първото и може би най-важно съображение при избора на термотрансферна лента е специфичното приложение, за което Ви трябват напечатаните етикети. Това ще определи силата и издръжливостта на лентата и съответно материала, от който тя е изработена. Термотрансферните ленти биват восъчни, восъчно-резинови и резинови.

Восъчните термотрансферни ленти са най-често използваните ленти за общо предназначение. Едно от най-големите им предимства е, че те имат висока чувствителност на печат, което означава, че те постигат отлични резултати дори и при много ниски температури на нагряване. Ниската температура допълнително защитава печатащата глава и удължава живота й. Восъчните ленти също така имат по-ниска цена от другите видове ленти. Тези две предимства означават, че восъчната лента е най-икономичният избор на термотрансферна лента.

С тези ленти се постига ясен отпечатък с висок контраст и плътност. Те са подходящи за печат при висока скорост върху различни материали. Работят изключително добре с материали с груба повърхност, картон, негланцови, полу-гланцови и гланцови хартии и синтетични материали. Въпреки че те осигуряват печат с високо качество и плътност, който гарантира отчетливи баркодове и друга променлива информация, восъчните ленти не са подходящи за приложения, където има нужда от добра устойчивост към размазване и надраскване. Печатът не е издръжлив за дълго време, особено в тежки условия. Следователно восъчните ленти са идеалното решение за приложения от общ характер с малко или никакво излагане на тежки условия, където етикетът ще е необходим за сравнително кратко време. Най-често намират приложение  в складовото стопанство, транспорта и логистиката на стоки, класически идентификационни етикети в търговията и за систематизиране на информация.

Восъчно-резиновите термотрансферни ленти са често използвани, когато приложението изисква средна устойчивост на етикетите. Отпечатаното изображение с тези ленти е много по-издръжливо на размазване и надраскване, в сравнение с това с восъчни ленти, защото те са обогатени с резин. Печатът с восъчно-резиновите ленти също има много по-добра механична устойчивост и позволява да се печатат баркодове, обърнати на 90° спрямо посоката на печат. Тези термоленти могат да осигурят качествен, плътен печат, издръжлив на надраскване, размазване, влага и други умерено тежки условия, върху голямо разнообразие от материали. Те са предназначени за печат на етикети от гланцирани хартии, фолиа (полиетиленови, полипропиленови и полиестерни етикети ), картон, синтетични материали и др.

Поради високото качество и сравнително отличната издръжливост на отпечатъка, восъчно-резиновите термотрансферни ленти се използват в много индустрии, сред които са хранително-вкусовата, градинарството, електрониката, транспорта и някои сектори от фармацевтичната индустрия.

Резиновите термотрансферни ленти се използват в специфични приложения, където се изисква дълготраен или перманентен печат на важна продуктова информация и възможно най-висока устойчивост на отпечатаното изображение в изключително тежки условия. Те са специално създадени, за да осигуряват надежден печат с отлична устойчивост към механично износване, излагане на химикали и разтворители, абразивност, високи температури до 300 ºC, избелващи вещества, сярна киселина, машинно масло, бензин, препарати и др. В зависимост от приложението и необходимата издръжливост на печата, резиновите термоленти се изработват от два, три или повече слоя мастило, като всеки добавен слой допълнително повишава качеството на отпечатъка.

За да се постигне този изключително издръжлив резултат, обикновено резиновите ленти имат ниска чувствителност на печат, т.е. изискват по-висока температура. Всички резинови ленти, които Дилком предлага, в правилна комбинация с висококачествени етикети и принтери, отговарят на най-високите европейски и световни стандарти за издръжливост и устойчивост.

Резиновите термотрансферни ленти са предназначени за печат на полиетиленови, полипропиленови и полиестерни етикети, етикети от сатен, тафта, винил и др. Те често се използват в автомобилостроенето, здравеопазването, електрониката, тежката индустрия, химическата промишленост, производството, градинарството, бижутерията и други отрасли, за които е нужен дълготраен отпечатък при тежки условия.

Дилком предлага и още един вид специална термотрансферна лента. Текстилната термотрансферна лента е резинова лента, специално създадена за печат върху текстилни самозалепващи и несамозалепващи етикети от сатен и тафта и фолийни етикети. Надеждният отпечатък с тази лента е устойчив на пране с вода, химическо чистене, боядисване, гладене при температури до 150°C., както и на пране с камъни. Резиновата текстилна лента има уникално покритие на гърба, което осигурява още по-добър контакт с печатащата главата на принтера, с цел да се постигне по-високо качество на отпечатаното изображение и предпазване на термо главата. Основните цветове на тези ленти са бяло, черно, зелено, синьо и червено. Предлагаме също и златна и сребърна лента за текстилни етикети, с която може да се печата върху черен сатен и тафта.

2. Kаква е печатащата глава на принтера – плоска или near-edge?
Термотрансферни ленти за плоски и near-edge главиГлавите на принтерите за етикети и съответно  термолентите биват два вида – плоски и near-edge. Плоските термоглави, които са по-често срещани, са хоризонтално разположени. При тях лентата има по-продължителен контакт с печатния носител, докато преминава под главата. Този продължителен контакт осигурява отличен отпечатък, но забавя скоростта на печат. При тези принтери, скоростта на печат е между 2-10 IPS (инча за секунда). Near-edge принтерите имат плаваща печатаща глава, която е разположена под ъгъл.  Тук лентите имат кратък контакт с етикетите, което позволява повече от два пъти по-висока скорост на печат – от 10 до 34 IPS при някои модели принтери.
Изборът на качествена лента, съобразена с печатащата глава, гарантира високо качество на напечатаните етикети.

3. Размер
За да вземете оптимално решение за Вашата термотрансферна лента, е добре да изберете лента, която да е малко по-широка от печатаните етикети. Например, ако етикетите са с ширина 47 мм, по-добре е да изберете лента, широка 55 мм, което осигурява добра защита на термоглавата от абразивното действие на етикетите.
Термотрансферните ленти  се предлагат с различна дължина, като по-късите са предназначени за  компактни настолни етикетни принтери, а дългите –   за индустриални принтери за етикети.

4. От коя страна на лентата е мастилото?
Съществуват два вида ленти спрямо тази спецификация – такива, на които мастилото е от вътрешната страна (in) и такива, на които е от външната (out). Някои принтери имат техническото предимство да работят с двата вида ленти, което значи, че те автоматично разпознават посоката на навиване. Но други принтери са съвместими само с in или само с out ленти, затова преди да поръчате един или друг вид е нужно да разберете какви са техническите възможности на Вашия принтер.

Нестандартни приложения с висококачествените термотрансферни ленти на DNP

Уникалната термотрансферна технология се развива вече 40 години и днес тя позволява широка гама от стандартни и нестандартни решения в сферата на маркирането. Производителите на термотрансферни ленти развиват нови продукти всеки ден и по този начин осигуряват на много компании иновативни възможности за печат, които да им дадат конкурентно предимство.

Една от компаниите, които непрекъснато произвеждат иновативни ленти, е DNP – японски производител със 145 години опит в печатната индустрия. DNP е един от дългогодишните доверени партньори на Дилком, благодарение на общата ни отдаденост към предоставянето на висококачествени продукти и отлично обслужване на клиенти.

Техните резинови термоленти с холограмен отпечатък са креативно решение за етикетиране на продукти. Те позволяват печата на персонализиран холограмен текст, баркод или изображение върху етикети от гланцови хартии, синтетични материали и PVC.  Атрактивният дизайн на тези етикети може да привлече клиентите Ви и създава уникална опаковка за Вашите продукти. Иновативната лента също може да е полезна срещу фалшифицирането на стоки, тъй като холограмният отпечатък не може да се дублира. Следователно тази лента помага да защитите Вашата марка и да предотвратите загуба на приходи, поради фалшифициране. Може да научите повече за холограмните резинови термоленти, разработени от DNP, като посетите този линк.

Друга нестандартна DNP лента, която предоставя начин да предпазите своята марка и уникалността на продуктите Ви, е UV флуоресцентната лента. С тази резинова лента, която е съвместима с всички термотрансферни принтери, може да се печата променлива информация с добавени UV пигменти, които са невидими за човешкото око, докато не се осветят от UV лампа. Това уникално свойство улеснява идентифицирането на оригинални продукти. Разработената от DNP резинова UV лента се предлага с прозрачен слой. Нейният отпечатък е много издръжлив и устойчив върху хартии и синтетични етикети. Тази термолента главно се използва за защита и като доказателство за автентичност на продукти, но тя също има и забавни приложения. Може да се използва за интересни маркетингови цели, като например реклама на бранда Ви в тъмни помещения с UV светлина, като например нощни заведения.

За интересни и забавни приложения, DNP също предлага резинова термотрансферна лента за печат на скреч етикети. Тя най-често се използва за лотарийни билети и подаръчни карти. Скреч термоленатата също е перфектен избор за промотиране на продукти чрез игри от типа „изтрий и спечели“. Тя е подходяща за печат върху етикети, направени от широка гама материали като ABS, полиестер, полиетилен, полипропилен и PVC.За повече информация за интересните й приложения и характеристиките на скреч резиновата лента на DNP, моля, посетете този линк или се свържете с оторизираните специалисти на Дилком на sales@dilcom.com.

В заключение, термотрансферният печат е може би най-разпространената технология за печат на променлива информация. Той е толкова често срещан, защото има много предимства, сред които качествен отпечатък,  издръжливост и устойчивост на напечатаната информация. За да се постигнат оптимални резултати, принтерът, термолентата и специфичното приложение трябва да са внимателно съгласувани.
Дилком предлага широка гама восъчни, восъчно-резинови, резинови и текстилни термотрансферни ленти, които са подходящи за всички видове термотрансферни принтери. Ние знаем, че хармонизирането на материал на изработка, размер и вид на лента с Вашето индивидуално приложение и изисквания е трудна задача. Затова специалистите на Дилком с удоволствие ще Ви помогнат във всеки етап от избора на термотрансферна лента, спрямо Вашите специфични нужди. Свържете се с тях на sales@dilcom.com или направете запитване.

 

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.