Какви са предимствата на хартията без киселини?

2654
Какви са предимствата на хартията без киселини?

Този тип хартия е по-устойчива на влиянието на околната среда и старее по-бавно. Предполага, че може да оцелее повече от 1 000 години, което я прави идеална за архивиране.

Хартията без киселини (алкална хартия, acid free paper), когато бъде потопена във вода има неутрално или слабо алкално pH (около 7). Тя се добива от целулозни влакна, подобно на обикновената, но при процеса се премахват влакната, които имат киселинен химичен характер. Освен това, тя не съдържа лигнин и сяра. Това я прави изключително устойчива на стареене и годна за дълготрайно съхранение на документи.

Лигнинът е сложно химично съединение, което се съдържа в дървесината. Хартия, направена от дървесна пулпа, лигнинът от която не е премахнат, с течение на времето пожълтява и се разгражда. Под въздействие на светлина и топлина, връзките между молекулите на обикновената хартия с киселинен характер се разпадат по-бързо.

По време на производството на хартията без киселини, тя се обработва със съединение със слабо изразен основен (алкален) характер, обикновено калциев или магнезиев хидрогенкарбонат. Така се неутрализира естествената киселинност на дървесната пулпа и се избягва появата на други киселини по време на обработката. Хидрогенкарбонатът се добавя в по-голямо количество. Така остава запас, който предпазва хартията от киселини, които са останали в нея или се съдържат в атмосферата. Според изследванията, за да може хартията да издържи поне 100 години, тя има нужда от алкален резерв от 2% или по-голям.

знак на хартията без киселини

На изображението: Символът на хартията без киселини.

Днес, голямата част от промишлено произведената хартия е без киселини. Причината е, че за филтрирането й се използва варовик. Той реагира с киселините, което налага пулпата да бъде с неутрален или основен характер. Добавките, които се смесват с целулозата, за да й придадат нужните качества също не трябва да съдържат киселини.

Предполага се, че животът на висококачествената хартия без киселини да е 1 000 години, а на тази със средно качество – около 500 години. Производството на алкална хартия има и други предимства. При процеса се използват по-малко корозивни химикали, което го прави по безопасен за техниката и намалява времето за поддръжка и удължава живота на машините. Той прави възможно рециклирането на водата и другите отпадни вещества и пести енергия. Хартията без киселини се рециклира по-лесно.

Съществуват различни стандарти и системи за сертификация на алкална хартия, включително и специално предназначена за съхранение на документи. Има два основни типа такава хартия, единият е направен от дървесна пулпа и не съдържа киселини, другият е на базата на памучни влакна.

На изображението: Примерна структурна формула на лигнина. 

Източник: catalogs.com, en.wikipedia.org
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.