Какви са предимствата на хартията без киселини?

1429
Какви са предимствата на хартията без киселини?
Spread the love

Този тип хартия епо-устойчива на влиянието на околнатасреда и старее по-бавно. Предполага, чеможе да оцелее повече от 1 000 години,което я прави идеална за архивиране.

Хартията без киселини(алкална хартия, acid free paper),когато бъде потопена във водаима неутрално или слабо алкално pH(около 7). Тя се добива от целулознивлакна, подобно на обикновената, но припроцеса се премахват влакната, коитоимат киселинен химичен характер. Освентова, тя не съдържа лигнин и сяра. Товая прави изключително устойчива настареене и годна за дълготрайно съхранениена документи.

Лигнинът е сложнохимично съединение, което се съдържа вдървесината. Хартия, направена отдървесна пулпа, лигнинът от която не епремахнат, с течение на времето пожълтяваи се разгражда. Под въздействие насветлина и топлина, връзките междумолекулите на обикновената хартия скиселинен характер се разпадат по-бързо.

По време на производствотона хартията без киселини, тя се обработвасъс съединение със слабо изразен основен(алкален) характер, обикновено калциевили магнезиев хидрогенкарбонат. Такасе неутрализира естествената киселинностна дървесната пулпа и се избягва появатана други киселини по време на обработката.Хидрогенкарбонатът се добавя в по-голямоколичество. Така остава запас, койтопредпазва хартията от киселини, коитоса останали в нея или се съдържат ватмосферата. Според изследванията, зада може хартията да издържи поне 100години, тя има нужда от алкален резервот 2% или по-голям.

inline_238_https://printguide.info/images/2011-12-28-01.png

Наизображението: Символът на хартията без киселини.

Днес, голямата част отпромишлено произведената хартия е безкиселини. Причината е, че за филтриранетой се използва варовик. Той реагира скиселините, което налага пулпата дабъде с неутрален или основен характер.Добавките, които се смесват с целулозата,за да й придадат нужните качества същоне трябва да съдържат киселини.

Предполага се, че животътна висококачествената хартия безкиселини да е 1 000 години, а на тазисъс средно качество – около 500 години.Производството на алкална хартия имаи други предимства. При процеса сеизползват по-малко корозивни химикали,което го прави по безопасен за техникатаи намалява времето за поддръжка иудължава живота на машините. Той правивъзможно рециклирането на водата идругите отпадни вещества и пести енергия.Хартията без киселини се рециклирапо-лесно.

Съществуват различнистандарти и системи за сертификация наалкална хартия, включително и специалнопредназначена за съхранение на документи.Има два основни типа такава хартия,единият е направен от дървесна пулпа ине съдържа киселини, другият е на базатана памучни влакна.

inline_996_https://printguide.info/images//2011-12-28-02.png

Наизображението:Примерна структурна формула на лигнина. 

Източник: catalogs.com,en.wikipedia.org
Текста написа: МартинНовев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.