Какво представлява Memjet технологията на печат

2298
Какво представлява Memjet технологията на печат

През март 2007г. На международното изложение Global Ink Jet Printing австралийската компания Silverbrook Research официално представя новата си технология за мастиленоструен печат наречена Memjet.

Името на технологията е образувано от абревиатурата MEMS (Microelectromechanical Systems) и думата jet, което символизира мастиленоструен печат. Трябвало обаче да мине още време докато се появи първия действащ принтер с тази технология на печат. Това навярно идва и от факта, че до създаването на технологията Memjet фирма Silverbrook Research е била толкова малка, че повечето хора дори в професионалните среди въобще не знаели за съществуването ѝ (говори се, че тогава дори са нямали уеб сайт). Въпреки това след 10 годишни разработки от Silverbrook Research представят пред света технологията Memjet и бързо наваксали откъм популярност. През този период те не спрели да се занимават с разработване на нови технологии. За една година фирмата регистрирала 452 патента свързани само с технологията Memjet, а към 2011 броя на патентите се увеличава до над 3000.

memjet

За технологията
Не е тайна, че един от основните недостатъци на мастиленоструйните принтерите с движещи се глави е загубата на време. При съвременните мастиленоструйни принтери с еднократно преминаване на главата от единия край на медията до другия се нанася мастилен слой не по-широк от 2-3 см, след което медията се придвижва напред и цикълът се повтаря. Следователно за отпечатването на един лист А4 ще бъдат нужни няколко десетки цикъла. Трябва да отбележим, и че при повишаване на качеството на печат намалява ширината на мастиления слой. Видно е, че максималната скорост на печат при този вид принтери се ограничава от: широчината на медията, широчината на печатащата глава и качеството на печат.

Ако се позовем на горенаписаното, лесно ще стигнем до извода, че най- ефективният начин да ускорим производството е да увеличим размера на печатащите глави и да ги направим неподвижни. Тази конструкция би позволила значително да се увеличи скоростта на печат. Точно това решение избрали и в Silverbrook Research проектирайки системата Memjet. Основна отличителна черта на технологията е неподвижната печатаща глава, обхващаща цялата ширина на медията.

memjetmemjet

Тук идва и първият проблем с който са се сблъскали конструктурите: за устройство с формат А4 е необходимо създаването на монолитна печатаща глава с размер не по- малко от 21 см, което за сега е практически невъзможно. Затова инженерите от Silverbrook Research открили прост но хитър начин за преборването на този проблем- направили главата сегментирана. Системата е изградена от свързани помежду си секции като ширината на всяка от тях е 20 мм. Във всяка секция се разполагат по пет групи с по 1280 дюзи, като всяка дюза има индивидуален канал, свързващ я с мастилото. Тоест всяка 20-милиметрова секция от печатащата глава съдържа по 6400 дюзи, които позволяват използването на до пет различни мастила. Работата на всяка от секции се управлява от отделен чип. По този начин може да се реализира разделителна способност на печатащата глава до 1600 dpi. Печатната глава Memjet спада към термоструйните устройства, при които за да се изстреля мастилото то се нагрява рязко, предизвиквайки въздушен мехур, който изтласква рязко микрокапка мастило извън дюзата. Обема на капката е в порядъка на един пиколитър.

За пример: Печатащите глави за принтер с размер А4 се състоят от 11 секции или 70,4 хиляди дюзи, а всяка дюза работи с по 20 хиляди капки в секунда. По този начин технологията позволява печат на до 60 цветни страници с формат А4 в минута (При по-ниска резолюция на печат може да се стигне до 90 страници в минута).

Мастилата използвани в системата Memejet са водни, специално разработени, да отговарят на нуждите на главите. Формулата, по която се изработват се наблюдава строго, тъй като мастилата трябва да съдържат минимално количество примеси, за да се гарантира фиксирането върху медията и дългият живот на главите.

С технология Memejet е възможно да се създадат печатащи глави с размери от 20 мм до 2 м, което я прави удобна за отпечатването на всякакви продукти, от изключително малки (възможно е даже да се постави във фотоапарати или в мобилните телефони) до широкоформатни.

Написа: Радина Дойнова
Материали: compress.ru

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.