Какъв тип е печатът? Няколко начина да определите използваната печатна технология

3844
Какъв тип е печатът? Няколко начина да определите използваната печатна технология

С разпространяването на нови печатни технологии, като дигиталните тонерни и мастиленоструйни машини, както и бързото повишаване на качеството в някои традиционни отрасли, например флексопечата, стана доста трудно да се определи коя печатна технология е изплозвана за печат на дадена мостра. Офсет или дигитален мастиленоструен? Флексо или офсет?
Това е помощник, който ще ви улесни да идентифицирате използваната технология. Най-добрият начин е да разгледате много отблизо с лупа формата на буквите и след това да се уверите чрез разглеждане на самите полутонови точки. Изображенията са заснети при 200х увеличение, но те не биха били много по-различни, ако ги разгледате под лупа с увеличение 8 – 20х.

Офсетов печат
Краищата на буквите са остри и добре очертани. Наситеността на мастилото е еднаква по-цялата площ на буквата. Хартията около мастилото обикновено е незацапана. Остротата и наситеността на мастилото се отразява и при полутоновата точка. Забележете, че същата острота се наблюдава повече при FM растер (третата снимка), отколкото при нормален АМ растер (втората снимка).

Офсетов печатОфсетов печат
Офсетов печат стохастика

Дълбок печат
Всички графични елементи изглеждат растеризирани, така че и краищата на буквите са доста груби. Въпреки че цветният печат може да изглежда доста наситен, погледнато под лупа, растеровите точки изглеждат разводнени. Отделните точки изглеждат, сякаш имат дупки в центъра.

Дълбок печатДълбок печат

Флексопечат
При флексографкия печат се използват гумени печатни форми и чрез натиск се предава мастилото на медията. Често се наблюдава „ореол” с остри ръбове около буквите. Същият ефект, но обратен, се вижда при полутоновите точки, които имат тъмни крайща и са бледи в центъра. И двата вида точки имат много добре изразени ръбове. Забележете че остротата на точката се получава при FM растер (третото изображение).

ФлексопечатФлексопечат
Флексопечат

Електрофотографски метод на печат (с лазерен тонер, ксерографски)
При електрофотографския метод изображението се получава от отлагането на прахообразен тонер. Резултатът напомня на напръскано със спрей. Крайщата на текста не са остри и очертани и често има частици тонер, там където не би трябвало да има печат.

Електрофотографски метод на печатЕлектрофотографски метод на печат

Мастиленоструен печат
Под лупа този тип печат има специфична структура. Това е причинено от ниската резолюция (големия размер на капката) характерна за тези устройства (въпреки твърденията за висока резолюция). Понякога има отделни „сателитни” капчици около буквите. Заради начинът по който мастилото се впръсква върху медията, растеровите точки изглеждат сякаш са FM растер.

Мастиленоструен печатМастиленоструен печат

Металографски печат
Обикновено се използва при печат на банкноти, марки и много рядко за много специални други поръчки. Текстът изглежда като замръзнал и е с остри крайща. При този тип печат се постига изключителна детайлност и затова се използва и за печат на микротекст като мярка за сигурност. Полутоновете се постигат с линии вместо с растерова решетка. Като си прекарате пръстите през отпечатъка ще усетите навдигането там където има мастило.

Металографски печатМеталографски печат

Термографски печат ( термография, релефен печат)
Използва се при печат на покани, поздравителни и визитни картички, като привлекателна алтернатива на по-скъпия печат с гравиране. Текстът се усеща като релефен подобно на този при гравирането. Ниската резолюция прави метода неподходящ за качествен печат.

Термографски печат

Научете всичко за печатните технологии от книгата на доц. д-р Росица Сарджева „Технологии за печат“

Текста написа: Иван Иванов
Източник: qualityinprint.blogspot.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.