Каталози по RAL – 7 често задавани въпроса и отговори

1258
Каталози по RAL – 7 често задавани въпроса и отговори
Spread the love

RAL каталозите и цветовете в тях са често използвани в рекламата, архитектурата, строителството, промишлеността и др. Настоящите седем въпроса и отговорите им за RAL системата,  дават обща насока за  това как са структурирани, разновидностите им и разликите между тях.

 

inline_613_/images/2017/02/dsc_0619_edit_s9v5.JPG

На снимката: Каталог по RAL D2

Въпрос: Колко RAL цвята съществуват?
Отговор: Общо цветовете са 2328 – 213 RAL Classic, 490 RAL Effect и 1625 RAL Design

Въпрос: Каква е разликата между RAL Classic и RAL Design?
Отговор: RAL Classic е колекция, формирана основно според изискванията на индустрията, докато RAL Design обхваща много повече цветове, покриващи международно признатата система CIELab. Двата типа се различават и по броя цифри в цветовите кодове (7 за RAL Design и 4 за RAL Classic) . Цветовете от  RAL Design  не съдържат тези от RAL Classic.

Въпрос: Възможно ли е трансформирането на един RAL цвят в друг?
Отговор: Не, не е възможно. Трите продуктови линии са напълно независими една от друга.

Въпрос: Как се формират обозначенията на RAL Classic цветовете?
Отговор: Първата цифра е системен код (1:жълто, 2:оранжево, 3:червено, 4:виолетово, 5:синьо, 6:зелено, 7:сиво, 8:кафяво и 9:бяло или черно). Следващите три символа се избират последователно. В допълнение се използва и наименование на нюанса, за да се избегне объркване.

 

inline_17_/images/2017/02/ral_k7_scale_hpa4.png

На снимката: Каталог RAL Classic k7

Въпрос: Как се формират обозначенията на RAL Design цветовете?
Отговор: Структурата на RAL Design следва международно приетата L*a*b* система за измерване на цветовете, разработена от CIE (Commission Internationale d’Eclairage) през 1976 година. При RAL Design първите три символа идентифицират стойността на цветовия параметър Hue, следващите два определят Lightness, а последната двойка числа – Chroma. Специално внимание следва да се обърне на сивите нюанси, приемащи стойност 0 за Hue. С цел да се избегне объркване с RAL Classic, първите три знака са 000. Ето защо в RAL Design бялото е с код 000 90 00, а в RAL Classic – 9000.

Въпрос: Каква е разликата между 4 цифрените означения за RAL Classic и четирицифрените номера с тире преди последния знак?
Отговор: Номерата с четири знака и тире са част от колекцията RAL Effect, докато тези само с четири знака са от групата на RAL Classic. Маркираните с „-М” са 70-те цвята с метализиран ефект, част от RAL Effect скалата.

Въпрос: Какво е RAL Effect?
Отговор: RAL Effect е продуктова линия на RAL, съдържаща 70 нюанса с метализиран ефект, базирани на акрилните бои и 420 плътни цвята, въз основа на водни системи. Също както и при RAL Design, цветовете нямат допълнителни имена, но в RAL Effect се съдържат 100 от наличните в RAL Classic нюанса.

 

inline_98_/images/2017/02/ral_effect_e31_k1rn.jpg

На снимката: Каталог по RAL E3

RAL каталози можете да купите от тук:

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.