Печатът на етикети – печелившият сегмент в кризата

7148
Печатът на етикети – печелившият сегмент в кризата

В последните две години светът усети трусове в бизнеса на всички нива. Последователните затваряния и отваряния на икономиките по целия свят доведоха до спад на потреблението, нарушени доставки, а след това – повишаване на търсенето, недостиг на суровини и инфлация.

През цялото време имаше един сегмент в печата, който не само че не пострада, но и отбеляза чувствителен ръст. Дигиталният печат на етикети предлага нови възможности за българските рекламни производители, не само за нов бизнес, но и за нови пазари извън България.

 

печат на етикети

 

Растящ сегмент

Етикетите отдавна не са просто черно-бял текст със задължителна информация за продукта. С напредването на печатните технологии развитието на този сегмент бележи истинска експанзия в последните 40 години. Двигателят за растеж са собствениците на марки, които инвестират в етикети и опаковки, за да се преборят за вниманието на клиента. Вече се произвеждат множество версии на един и същ продукт – различни размери, модели, цветове, сезонни варианти, сегменти клиенти, персонализация. Дигиталният печат на етикети расте заедно със своите клиенти, които стават все по-взискателни и търсещи качествени етикети с висока добавена стойност.

Същевременно тиражите намаляват, а жизненият цикъл на продуктите се скъсява. Това кара клиентите да поръчват все по-често и да търсят все повече специални ефекти. Затова и печатниците търсят хибридни машини, които да отговорят на нуждите на пазара.

Вече дигиталните печатни решения не просто печатат бързо и с високо качество, но и облагородяват продукцията.

Възможностите в числа

Преди пандемията от COVID-19 световният пазар на етикети нарастваше стабилно. Според изследователската агенция Smithers в периода 2014 г. – 2019 г. годишно този сегмент расте с 4,8% като парични стойности и с 5,2% като обем отпечатъци А4. В същия доклад пазарът на етикети през 2019 г. е оценен на 41,02 милиарда долара и обеми от 1,21 трилиона отпечатъци. Етикетите и опаковките не само че не пострадаха по време на пандемията, но и са един от печелившите сектори в печата. Прогнозите са печатът на етикети да продължи да расте със среден годишен темп от 4% в стойност до 49,90 милиарда долара и с 5,5% като обем до 1,59 трилиона отпечатъци А4.

Според проучване на компанията Mark Andy техни клиенти – печатници, закупили дигитално оборудване за печат на етикети, споделят за средно нарастване на работата им с 35%. А 27% от участниците в проучването споделят, че вече могат да доставят на клиентите си готова продукция в рамките на 24 часа.

Нисък праг на първоначалната инвестиция

Изборът на оборудване може да бъде направен според финансовите възможности на печатницата за навлизането є на този пазар. Разнообразието от печатни решения и оборудване за довършителна обработка е голямо, инвестициите могат да бъдат направени стъпка по стъпка и да бъдат съобразени с растежа на печатницата. Това важи с особена сила за печатници, които вече имат изградена база и желаят да добавят стартово оборудване, с което да предложат нови продукти на настоящите си клиенти. Разбира се, за печатниците, готови за по-големи инвестиции, също има отлични решения.

Доверени доставчици с опит и разпознаваемост на пазара

През 2021 г. едно от най-важните условия за добрата работа на печатниците се оказа веригата на доставки. По данни на IHS Markit в изследване, измерващо бизнес активността в производството, проблемите с доставките продължават да причиняват огромен хаос за европейското производство, а закъсненията и недостигът отчитат темпове, невиждани от почти 25 години. За съжаление не се виждат и никакви признаци на подобрение.

В тази ситуация за една печатница от ключово значение е надеждността на доставчика. С днешна дата не най-големите доставчици са най-надеждни, а най-гъвкавите, мотивираните и тези, които се грижат лично за всеки свой клиент.

етикети

Затрудненията с квалифицирания персонал

Недостигът на обучени кадри в печатния бранш е почти хроничен. Решението за инвестиции често се свързва и с разходите за персонал. При дигиталните печатни решения за етикети този проблем е сведен до минимум. Високото ниво на автоматизация на оборудването изисква средно грамотен служител, който може да бъде обучен бързо и с минимални разходи.

Разходите за суровини

2021 г. е годината на покачващите се цени. Международната организация Intergraf алармира, че печатниците са изненадани от значителни енергийни такси, наложени от техните доставчици на хартия, и призова за открит и прозрачен диалог в бранша. Дигиталният печат на етикети, разбира се, не е остров на спокойствието, но разходите за хартия, фолиа, тонери и мастила са максимално оптимизирани, а бракът е сведен до значително ниски нива в сравнение с конвенционалните технологии.

Енергийната криза по целия свят

Дигиталните машини за печат на етикети, особено стартовото оборудване от по-нисък клас, се отличават с изключително ниска консумация на електроенергия. Хибридните машини предлагат инлайн процеси, което минимизира нуждата от други допълнителни машини и още разходи за електроенергия.

Разходи за площи

Едно от най-големите предимства на този тип печатно оборудване е неговата компактност. Дигиталните машини заемат десетки пъти по-малка площ, а необходимостта от специални условия в помещението е сведена до минимум. На практика можете да поставите такава машина в офиса си и да започнете работа.

Свързаност и отдалечена поддръжка

Още едно голямо предимство, което имат дигиталните машини, е възможността за отдалечена диагностика и отстраняване на голям процент от техническите казуси отдалечено. Това спестява време и помага за намаляване на прекъсването на печатния процес.

 

етикети

 

Нови пазарни възможности

Нарушените вериги на доставки дадоха една неочаквана възможност на българските печатници да реагират бързо на запитванията за печат от Западна Европа. Стратегическото ни място им отвори врати, за да достигнат до нови клиенти и да бъдат видими на този огромен пазар. Дигиталният печат на етикети дава възможности за отпечатването на множество малки серии етикети в един тираж независимо от неговия обем. Всичко това може да бъде изпълнено в рамките на 24 часа и подготвено за експедиция.

 

етикети

 

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 4.0.

 

Източници данни:
„The Future of Global Printing to 2026 Report“, Author: Smithers;
„Covid-19 accelerates major shifts occurring in global printing industry“, Author: Smithers;
„Diving into Digital“, Author: Marc Andy;
„IHS Markit PEG Engineering and Construction Cost Index“, Author: IHS Markit.

Вижте още фирмите в България предлагащи печат на етикети.

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.