Какво трябва да знаете за работните календари

3815
Какво трябва да знаете за работните календари

В края на всяка година работните календарите стават популярен рекламен носител и подходящ подарък. В тази статия ще намерите кратка информация за това какво трябва да знаете за тях, линкове към фирми, които могат да ви предложат завършен вид (брандиран) на работен календар, а също и полезна информация за някои от основните производителите на работни календари и консумативите, необходими за изработването им според информацията от регистрираните фирми в каталога www.polygraphy.info.

работни календариРаботни календари (известни и като стенни календари).
Работните календари са съставени от глава и подложка (гръб) със залепени върху тях тела на месеците в годината. Главата и подложката могат да са едно цяло или отделно и най-често се изработват от хромов или опаковъчен картон. Телата на работните календари се изработват от офсетова хартия или LWC, както стана модерно наскоро в България. В горната част на главата чрез метална лайсна или перфорация се дава възможност за окачване върху стена. Към работните календари се предлагат прозорчета за отбелязване на датата. Работните календари са популярни заради ниската си цена, гъвкавите варианти, в които се предлагат и възможността лесно да бъдат брандирани според крайния клиент.

Ето някои параметри, с които трябва да се съобразите, когато избирате работни календари.

 • Брой секции: едносекционни, трисекционни и дори четирисекционни.
 • Възможен е вариант на еднолистови календари, при които по три месеца са на един лист.
 • Формат на работния календар. Принципно няма стандарт, така че зависи от производителя, от който купувате готовия работен календар. По-скоро съобразете формата с това как ще го транспортирате или опаковате.
 • Формат и позиции на местата за брандиране. С този параметър трябва да се съобразите и да му отделите повече внимание. Всеки производител описва подробно възможните места. Брандира се главата на календара. Картонената подложка също може да се брандира цялостно или само в долната и част под календарните тела. Някои фирми предлагат възможност да се брандира подложката на местата между отделните секции на телата. Силно препоръчваме да прочетете препоръките на производителя. С оглед на по-късите тиражи в последно време брандирането на календарите се реализира основно с дигитален печат или със ситопечат.
 • Готов дизайн с допълнителни места за брандиране. Колкото и да ви ограничава изборът на календар с готов дизайн, толкова ви улеснява при избора на подходяща визия, особено за по-претенциозни клиенти. Календарите с готови дизайни и с места за допълнително брандиране със сигурност ще изглеждат добре на стената.
 • В зависимост от завършения вид: в разглобен вид без основа или сглобен вид със залепени тела към подложката. В разглобен вид календарът е по-лесен за брандиране и с по-ниска цена. Това ви касае само, ако сте решили да печелите от работния календар като рекламна агенция или печатница.
 • Възможност за сгъване. Има варианти с бигована основа за сгъване на календара или такива, в които отделните секции са скрепени със спирала. Ако календарът се сгъва по-лесно, ще го транспортирате до крайния клиент.
 • С или без глава (някъде наричат главата шапка). Ако имате необходимото оборудване да си изработите само главите на календарите, то този вариант е най-подходящ за вас.
 • Основата: едноцветна или цветна основа. Освен хромов или опаковъчен картон, може да се използват цветни или други специални картони. Имайте това предвид и потърсете дали доставчикът ви го предлага като вариант.
 • Според начина на закрепване на календара към стената: с лайсна, с перфорация или друг. С лайсна календарът се оскъпява с до 20 стотинки, но пък изглежда по-стабилен. Перфорацията е лесният и евтин вариант.
 • Предвидена ли е опаковка: Някои от производителите предлагат работните календари с допълнителна специална опаковка във формата на плик или кутия, което придава завършен вид на изделието. Екстра е, но ще ви улесни, особено ако календарът е за подарък.

Ако сте краен клиент или рекламна агенция, най-добрият начин е да се доверите на печатница, която да ви предложи вариант на работен календар и да го брандира.
Посочените фирми в следващия линк могат да ви предложат завършения продукт работен календар (с вашата марка или визия).

Брандиране на работни календари:
– фирми, предлагащи брандиране на работни календари

Доскоро работните календари се предлагаха от повечето офсетови печатници, но през последните години в България се наложиха няколко големи производителя, които произвеждат по-големи количества работни календари на по-ниска цена. Тези производители на работни календари доставят работни календари дори на офсетови и дигитални печатници, които принципно биха могли сами да си ги изработят.

За тези, които са решили сами да си произведат или организират производството на календарите препоръчваме:
– фирми, предлагащи работни календари в готов и разглобен вид

За по-лесно окачване използвайте лайсни .
фирми, поставящи лайсни на календари

За по-лесно окачване можете да използвате и кукички за календари.
фирми предлагащи кукички за календари

Метални или пластмасови спирали (телени гребени)
поставяне на метални или пластмасови спирали (гребени, метални и пластмасови)
фирми предлагащи метални или пластмасови спирали като консуматив.

За залепяне на допълнително отпечатаните глави на календарите използвайте лепилни ленти за глави на календари.
– фирми, предлагащи лепилни ленти за глави на календари.

Към работния календар може да има прозорче за маркиране на датата.
– фирми, предлагащи готови прозорчета за календари.
– фирми, предлагащи пластмасови материали за изработка на елементи за работни календари

Търговски фирми в България предлагащи подвързващи машини, машини за перфориране.

работни календари работни календари

 

Темата остава отворена за предложения и допълнения към нея.
За коментари пишете на: plam.davidov@polygraphy.info

Вижте и други публикации в Printguide, свързани с работни календари. 

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.