Решете проблема на принтера си – част 4 – сателити

2407
Решете проблема на принтера си – част 4 – сателити

fisheye print problem

 

„Този проблем често е наричан и „рибешко око“ на отпечатъка. Най-често появата му е свързана с частици прах, които попадат на материала за печат преди или по време на процеса на печат, които пречат на правилното полагане на мастилото. Прахът може да е попадне там заради неправилна вентилация на помещението. Отдушници или вентилатори в близост до машината могат да разпръскват частици наоколо и част от тях да попаднат върху медията. Добър начин да предотвратите този проблем е да инсталирате машината в зона, в която движението на въздуха е сведено до минимум или е създадено положително налягане и постъпващия въздух се филтрира.

Съхраняването на материала за печат в изправено положение (вертикално) също може да попречи на праха да попадне на повърхността му. Сателитите на гланцови материали са най-забележими, заради натрупването на прах заради статичното електричество в околната среда. Количеството прах може да бъде намалено чрез правилно почистване на машината и работното помещение, правилно съхранение на материалите и подходящи температура и влажност. Както със задиранията на главата, качеството на медията също може да повлияе.“

Jay Roberts, продуктов мениджър, UV принтери, Roland DGA

„Както всяка процедура по отстраняване на проблем, важно е да изолирате факторът, който го причинява. Сателитите са капки мастило, които попадат в зона, в която не им е мястото. За пример може да послужи мръсно жълто, причинено от разпръскване на черни точки на жълт фон. Проблемът може да се появи на отпечатъка в резултат от настройка на цветовия профил или да бъде причинен от самия принтер. Първата стъпка е да изолирате причината.

Обикновени вертикални CMYK правоъгълници са чудесно място, от което да започнете. Търсете грешки в CMYK отпечатъка. Ако правоъгълниците не са отпечатани добре, може да има проблем с принтера. Повечето производители на мастиленоструйни принтери ще ви осигурят тестов файл, който да ви помогне да намерите проблема. Опитайте други цветови профили, за да видите дали има повторяемост на проблема. Ако сателитите продължат да се появяват, може да се наложи да се обърнете към специалист по поддръжка.“

Evan Osiek, мениджър на техническия център, Mimaki USA

„Сателитните точки почти винаги са резултата от частици прах или дефекти на материала за печат. Използвайте парцалче, което не оставя влакна, напоено с изопропилов алкохол, за да почистите материала преди печат. Ако сателитите продължат да се появяват, опитайте да увеличите температурата. Заредете друга ролка и/или тип медия, за да установите дали проблемът е свързан с материала за печат или е независим от него.

Mike Bisson, директор на поддръжката, Mutoh America

„Ако използвате материал от твърда пластмаса като PET филм, статичното електричество от него може да доведе до сателити. Премахването на статичното електричество с йонизатор ще реши проблема, ако случаят е такъв. Някои машини като ColorPainter M-64 предлагат вграден йонизатор.

Други неща, които да опитате: минимизирайте разстоянието между главата и материала. Изберете режим на печат, при който главата се движи с по-ниска скорост.

Jun Kurokawa, инженер по технически маркетинг, Seiko Instruments USA

Източник: sdgmag.com
Превод: Мартин Новев

Вижте и другите части:

Решете проблема на принтера си – част 3 – запушена дюза
Решете проблема на принтера си – част 2 – задиране на главата
Решете проблема на принтера си – част 1 – бендинг

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.